Adli Tıp Kurumu’nda en son 13 uzmanın ‘naklen’ atama yoluyla görev yerlerinin değiştirilmesini ‘sürgün’ olarak değerlendiren Adli Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Sermet Koç, kadrolaşmanın yargıyı etkileyecek düzeye gelmesinin tehlike yaratacağına dikkat çekiyor. Uz. Dr. Keramettin Kurt’un 2003 yılında yapılan seçimle Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’na getirilmesinin ardından başlayan kurum içi kadrolaşma tartışmaları büyüyor. Son […]
Adli Tıp Kurumu’nda en son 13 uzmanın ‘naklen’ atama yoluyla görev yerlerinin değiştirilmesini ‘sürgün’ olarak değerlendiren Adli Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Sermet Koç, kadrolaşmanın yargıyı etkileyecek düzeye gelmesinin tehlike yaratacağına dikkat çekiyor.
Uz. Dr. Keramettin Kurt’un 2003 yılında yapılan seçimle Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’na getirilmesinin ardından başlayan kurum içi kadrolaşma tartışmaları büyüyor. Son olarak 13 adli tıp uzmanının görev yerleri ‘naklen’ atama yoluyla değiştirildi. Atamalara karşı çıkan 1. İhtisas Kurulu Başkanı Serhat Gürpınar hakkında ise Adli Tıp Kurumu tarafından soruşturma başlatıldı.
Adli Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Sermet Koç, Uz. Dr. Keramettin Kurt’un gelmesinden sonra atamalarda ve görevlendirmelerde kriter aranmadığı, meslekte uzman olan ve merkezle arası açık olan kişilerin taşralara gönderildiğini söyledi. Koç, ‘En son 13 uzman arkadaşımızın sürgün tarzında atamaları yapıldı’ dedi.
‘Önemli rahatsızlık var’
Sürgün olarak nitelediği atamalarda uzmanların ailevi durumuna ya da meslekteki uzmanlıklarına bakılmadığına dikkat çeken Koç, kadrolaşma sorununa ilişkin şunları söyledi:
‘Rastgele atamalar yapılıp, keyfi uygulamalar gerçekleştiriliyor. Bu nedenle uzman arkadaşlarda önemli bir rahatsızlık var. 13 arkadaşımız farklı illere gönderildi ama henüz altyapısı olmayan yerlerdi buralar. Yani adliyelerde bir masa iki sandalye konulan yerlerde görev yapıyorlar. Tabi bu olayların seçim öncesinde gerçekleşmesi bize manidar geliyor. Adli tıp kurumunda 6 kurul var ve bu kurulun üyeliklerine yapılan görevlendirilmelerde de hiçbir kriter göz önüne getirilmedi.’
‘Görev devredilmeli’
Adli Tıp Kurumu görevinin üniversitelere devredilmesi gerektiğini kaydeden Koç, adli tıp uzmanlarının bölgesel olarak istihdam edilmesi gerektiğini dile getirerek, ‘Bu konuda zaten çok az sayıda insan var ve olanlarda işsiz. Bunlar değerlendirilmeli’ diye konuştu.
‘Gözü kara’ kadrolaşma yaşandığını kaydeden Adli Tıp Uzmanı Doç. Dr. Nevzat Alkan ise, birçok uzmanın ‘sürgün’ korkusu nedeniyle sessiz kaldığını ve bu sorunların devam ettiğini dile getirdi. Alkan, ‘Bu görevlendirmelere Adalet Bakanlığı bakıyor, ama yapılan hiçbir atamaya karşı çıkmadı. Tamamen Adalet Bakanlığı’ndan alınan cesaretle bütün bunlar yapılıyor’ diye konuştu.
SEDAT SUNA – DİHA