Etiyopya hükümeti cumartesi günü, Somali’nin büyük bir bölümünün denetimi altında tutan İslam Mahkemeleri Birliği’ne (UIC) karşı savaş ilan ettiğini açıkladı. Zaten geçtiğimiz salıdan beri güney Somali eyalet şehri Baidoa çevresinde kuvvetli çatışmalar yaşanmaktaydı. Etiyopya ile ittifak halindeki “geçiş hükümeti” (TFG) burada bulunmakta. Bu hükümet Ekim 2004 de, Kenya’da yapılan bir konferansla kuruldu ve o dönem […]
Etiyopya hükümeti cumartesi günü, Somali’nin büyük bir bölümünün denetimi altında tutan İslam Mahkemeleri Birliği’ne (UIC) karşı savaş ilan ettiğini açıkladı. Zaten geçtiğimiz salıdan beri güney Somali eyalet şehri Baidoa çevresinde kuvvetli çatışmalar yaşanmaktaydı. Etiyopya ile ittifak halindeki “geçiş hükümeti” (TFG) burada bulunmakta. Bu hükümet Ekim 2004 de, Kenya’da yapılan bir konferansla kuruldu ve o dönem en etkin olan kabile önderlerinin bir koalisyonundan oluşmakta. Bu geçiş hükümeti daha başından itibaren tartışmalıydı ve hiç bir zaman Baidoa’nin dışında bir hakimiyeti olmadı. Ancak her şeye rağmen bu hükümet BM ve Afrika Birliği tarafından meşru görülmektedir.
UIC haziran başlarında başkent Mogadişu’da, savaş ağalarından oluşan, CIA tarafından finanse edilen ve yönlendirilen bu ittifaka karşı çıkmıştı. Kuzey Afrika’yı kapsayan, ABD- Komando-Orta Bölge’nin şefi General John Abizaid 20 haziran’da Etiyopya’nın başkenti Addis Abeba’ya bir ziyaret gerçekleştirdi. Etiyopya bu tarihten itibaren Somali’ye binlerce asker göndermeye başladı. Bu askerler ağırlıklı olarak Baidoa’da konuşlandırıldılar. Tahminlere göre, resmi savaş ilanından önce Somali’de, en az 10.000, hatta UIC’ye göre 30.000 Etiyopya askeri bulunmakta. Ancak Addis Abeba savaş ilanına kadar komşu ülkede sadece birkaç yüz eğitmen bulunduğunu iddia etmekteydi.
Etiyopya uzun zamandan beri ABD’nin bölgedeki başlıca müttefiklerinden biridir. 2002 den bu yana Hıristiyan politikacıların otoriter idaresindeki, nüfusunun yarısı Müslüman olan bu ülke, “Terörle Mücadele” kapsamında ABD’den giderek daha güçlü askeri destek almakta.
Etiyopyalı birlikler ilk iki gün Baidoa çevresindeki bir çok kente yönelik çok sayıda saldırı düzenlediler. Addis Abeba’daki TFG elçisi salı günü, Etiyopyalıların Mogadişu’dan sadece 70 km. uakta olduklarını ve 48 saat içinde başkenti ele geçirebileceklerini iddia etmişti.
Etiyopya askeri teknik (donanım) anlamında- 75 milyonluk bir ülke; Somali’nin nüfusu ise 12 mil.- UIC’den çok üstün. UIC’nin ne hava saldırı silahı ne de panzeri var ve büyük olasılıkla hareketli topçu birlikleri de azalmış durumda. Ancak Somalililerin çoğunun nefret ettiği komşu ülkenin açık saldırısı büyük olasılıkla bu zamana kadar kökten dinci UIC’ye karşı olanları bile, ulusal savunma savaşında onlarla birlikte hareket etmeye götürecektir. Etiyopya Ordusu bu ülkeyi işgal edemeyecek.
Bunu, General Abizaid 4 Aralık’ta Addis Abbea’ ya bir ziyaret daha yaptığında, saldırıya yeşil ışık yakmış olması gereken ABD hükümeti de biliyor. Washington’un hedefi uluslar arası bir işgali meşrulaştırmak olabilir. BM- Güvenlik Konseyi 6 Aralıkta- UIC’nin protestosuna karşı- Somali’ye bir Afrikalı “Barış Gücü” yollanmasını onaylamıştı.
Bu zamana kadar söylenen şey, bu birliğin hazır olmasının en az altı ay süreceğiydi. Etiyopya’nın açık saldırısıyla kızışan ortam Güvenlik Konseyi’ni süreci hızlandırmaya veya kendisinin doğrudan devreye girmesine neden olabilir.
* Jungewelt sitesinden, Knut Mellenthin’in haberi
Çeviren: İLPS Türkiye Seksiyonu