Bugün dünya çocuklarının İnsan Hakları Beyannamesi sayılan BM Çocuk Hakları Sözleşmesinin kabul edildiği tarih olan 20 Kasım “Dünya Çocuk Hakları Günü”. Sözleşmenin kabul edilişin 17. yılı dolarken dünyanın bir çok yerinde ve ülkemizde çocuklar hala cinsel istismara maruz kalıyor, ağır koşullarda işçilik yapmaya, köle tacirleri tarafından alınıp satılmaya, savaşlarda ilk katledilenler olmaya devam ediyor. BM […]
Bugün dünya çocuklarının İnsan Hakları Beyannamesi sayılan BM Çocuk Hakları Sözleşmesinin kabul edildiği tarih olan 20 Kasım “Dünya Çocuk Hakları Günü”. Sözleşmenin kabul edilişin 17. yılı dolarken dünyanın bir çok yerinde ve ülkemizde çocuklar hala cinsel istismara maruz kalıyor, ağır koşullarda işçilik yapmaya, köle tacirleri tarafından alınıp satılmaya, savaşlarda ilk katledilenler olmaya devam ediyor.
BM Çocuk Hakları Sözleşmesi 1989 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilip 1990 yılında üye ülkelerin imzasına açılmıştı. Hukuksal açıdan çocuk hakları konusunda atılmış en kapsayıcı adım olarak nitelenen sözleşme bu konuya uluslararası yasa gücü kazandıran ilk belgedir. ABD ve Somali hariç tüm BM üyesi ülkelerce imzalanmıştır.
Sözleşme çocuk haklarını Yaşama, Korunma, Gelişme ve Katılım kategorilerinde ele almış ve dünyanın her yerinde çocukların eşit koşullarda yaşam sürmesi ve gelişim gösterebilmesini savunmuştur.
Fakat kabul edilişinin üstünde geçen 17 yıla rağmen bugün dünyada resmi kayıtlara göre 300 milyon, gayri resmi olarak ise daha fazla çocuk, işçi olarak çalıştırılmakta. Sadece Türkiye’de 900 bini aşkın çocuk sanayi sektöründe çalışmakta. Binlerce çocuk savaşlarda katledilmekte. 300 binden fazla çocuk ise başta Afrika kıtası olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde çocuk asker olarak savaş cephelerinde hayatını kaybetmekte. Bir o kadar çocuk ise köle tacirleri tarafından işçilik yapması yada fuhuş için alınıp satılmakta. Türkiye’nin de dahil olduğu yüzlerce ülkede çocuk pornografisi ve çocuk tacizleri oranında ciddi artışlar yaşanmakta.
Yerküre üzerinde Bir milyardan fazla çocuk yoksulluk koşullarında yaşamakta. Unicef’in 2004 yılında yayınladığı verilerine göre:
-640 milyon çocuk yeterli barınma olanaklarından yoksun.
-500 milyon çocuk sıhhi gereklerden yoksun.
-400 milyon çocuğun temiz içme suyuna erişimi olmadan.
-300 milyon çocuk bilgiye, televizyon, radyo ya da gazetelere erişemeden
-270 milyon çocuk temel sağlık hizmetlerinden faydalanamadan yaşıyor.
Savaşlarda, yetersiz sağlık hizmeti olmadığı için salgın hastalıkların pençesinde, tarlalarda ve atölyelerde yaşaması dahi zor koşullarda, sömürü ve tacizle karşı karşıya kalarak hayatını sürdüren milyonlarca çocuk için; dünyanın her yerindeki çocuklar için bugün Dünya Çocuk Hakları Günü
Sendika.org