Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası’nın üniversite hastanelerinde başlattığı örgütlenme atağı yeni kazanımlarla büyüyor. Üniversite hastanelerinde örgütlü tek sağlık sendikası olan Dev Sağlık-İş son olarak da Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi (CÜTF) Hastanesi’nde örgütlendi. Mayıs ayı içerisinde örgütlenmeye başlayan CÜTF Hastanesi işçileri eylül ayında yeni iş sözleşmelerini imzaladılar. Sözleşme sürecinde, üniversite yönetimiyle önümüzdeki dönemde Dev Sağlık-İş’in temel […]
Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası’nın üniversite hastanelerinde başlattığı örgütlenme atağı yeni kazanımlarla büyüyor. Üniversite hastanelerinde örgütlü tek sağlık sendikası olan Dev Sağlık-İş son olarak da Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi (CÜTF) Hastanesi’nde örgütlendi. Mayıs ayı içerisinde örgütlenmeye başlayan CÜTF Hastanesi işçileri eylül ayında yeni iş sözleşmelerini imzaladılar.
Sözleşme sürecinde, üniversite yönetimiyle önümüzdeki dönemde Dev Sağlık-İş’in temel taleplerinden olan ‘eşit işe eşit ücret’ talebinin aşama aşama hayata geçeceği konusunda da ilkesel bir anlaşmaya varıldı. İmzalanan anlaşma ile sağlık işçileri % 18, büro çalışanları yüzde 11 zam aldılar. Doğum, ölüm, evlilik gibi sosyal haklarda da artış sağlandı. CÜTF Hastanesi işçilerinin geçmiş dönem toplu sözleşmelerinden kaynaklanan 4 yarım devlet ikramiyesi dışında 2 tam ikramiye, fazla mesailerde % 50 yerine % 75 fazla ödeme, ulusal bayramlarda ve resmi tatillerde 1’e 2’lik ödemeyi 1’e 3’e yükseltmeye hakları var.
Krize Rağmen Kazanım
Bilindiği gibi üniversite hastanelerinin üzerine karabasan gibi çöken ‘vaka başı ödeme’ genelgesinin ardından pek çok üniversite hastanesi iflasın eşiğine geldi. Bir kısım hastane ciddi oranlarda işçi çıkartırken bir kısmı da çalışanlarını ücretsiz izne gönderildi. Hemen tüm üniversite hastanelerinde döner sermaye ve performans ödemeleri düşürüldü. İşte bütün bu durum içerisinde CÜTF Hastanesi emekçilerinin yeni sözleşmelerini imzalamış olmaları sendikal hareketin bir başarısıdır.
Yeni Bir Sendikal Tarzın İnşasında İşyeri Temsilciler Meclisi
Öte yandan da bu başarıların kalıcı ve sürekli olabilmesi için ve çalışma hayatında karşılaşılan diğer sorunların çözümü için hastanede, Dev Sağlık-İş tarafından çeşitli kurumsallaşma ve çözüm mekanizmaları oluşturuldu. Bunlardan ilki yaşanılan sorunların tartışıldığı, görüşüldüğü ‘İşyeri Temsilcileri Meclisi’dir. ‘Meclis’ her bölümden, her servisten, her meslek grubundan temsilcilerden oluşan, işyerindeki temel işçi örgütü konumunda bulunuyor. Burada ortaya çıkan sorunlar için de rektörlük/başhekimlik/başhemşirelik düzeyinde aylık düzenli toplantılarla bir çözüm mekanizması oluşturuldu.
İşyeri Temsilciler Meclisinin İlk Kazanımları
İşyeri Temsilciler Meclisinin Sözleşmenin imzalanmasından hemen sonra, işyerindeki temel sorunların çözümüne ilişkin rektörlük ve başhekimlik düzeyinde yürütülen görüşmelerde: Toplu sözleşmede bulunmasına rağmen bayram ve resmi tatil ödemelerinin bire üç ödenmemesi sorunu ve radyasyona tabi işlerde çalışanların yasal zorunluluk olan beş saat çalıştırılması sorunu çözüme ulaştırıldı.
Geçtiğimiz Ramazan bayramında çalışan sağlık emekçileri yıllardır alamadıkları 1’e 3 haklarına kavuştular. Bölümler ve meslek guruplarının toplantıları devan ediyor. Çözülemezmiş gibi görünen sorunların çözümüne dair atılan adımlar işçilerin “değiştiremeyiz” fikrinin , güvensizliğinin duvarlarını yıkarken sözleşmeli sağlık emekçilerini yeni bir sendikal tarzın inşasında bir araya getiriyor. CÜTF Hastanesinin 230 sendikalı işçisi elbirliği ile yeni bir sendikal anlayışı hayata geçiriyorlar.
Kaynak: www.devsaglikis.org.tr