Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Mustafa Türkel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından ayrılırken yaptığı açıklamada, komisyonun Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve Maliye Bakanlığından ekonomik ve sosyal göstergelerle ilgili bilgi istenmesine karar verdiğini bildirdi. Türkel, komisyonun ikinci toplantısının 15 Aralık saat 12.00’de TİSK’te yapılacağını kaydetti. Daha sonraki toplantının Türk-İş’te yapılacağını anlatan Türkel, bugünkü […]
Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Mustafa Türkel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından ayrılırken yaptığı açıklamada, komisyonun Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve Maliye Bakanlığından ekonomik ve sosyal göstergelerle ilgili bilgi istenmesine karar verdiğini bildirdi.
Türkel, komisyonun ikinci toplantısının 15 Aralık saat 12.00’de TİSK’te yapılacağını kaydetti.
Daha sonraki toplantının Türk-İş’te yapılacağını anlatan Türkel, bugünkü toplantıda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu’dan, asgari ücretten alınan vergilerin azaltılmasına yönelik Maliye Bakanlığı çalışmasının gelecek toplantıda kendilerine ulaştırılmasını talep ettiklerini bildirdi.
Türkel, bu çalışmayı önemsediklerini vurgulayarak, görüşlerini, konuyla ilgili taslağı inceledikten sonra belirteceklerini söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, bakanlıkta gerçekleştirilen toplantının açılışında yaptığı konuşmada, komisyonun, yönetmelik çerçevesinde gerekli incelemeleri yaparak asgari ücreti kararlaştıracağını söyledi.
Başesgioğlu, belirlenecek asgari ücretin çalışma hayatına ve iş barışına hayırlı olması dileğinde bulundu. Hükümetin göreve geldiği 2002 yılında net asgari ücretin 190.53 YTL olduğuna işaret eden Başesgioğlu, bu miktarın 380.46 YTL’ye çıkarıldığını belirtti.
Başesgioğlu, belirlenen miktarların enflasyonla kıyaslanması durumunda asgari ücret miktarlarının açık şekilde enflasyonun üzerinde olduğunu kaydetti.
Asgari ücreti sosyal koruma ücreti olarak gördüklerini ifade eden Başesgioğlu, AB’nin bazı ülkelerinde böyle bir çalışma olmadığına işaret ederek, kamu düzenini ilgilendirdiği için çalışma hayatı açısından böyle bir çalışmayı önemsediklerini dile getirdi.
Başesgioğlu, Merkez Bankası Gelir İdaresi Başkanlığının, asgari ücretten alınan vergilerle ilgili çalışma yaptığını anımsatarak, bu çalışma sonunda asgari ücretlinin eline geçen miktarın artacağını söyledi.
Başesgioğlu, bu düzenlemenin 2008 yılına yetiştirilmesinin beklendiğini kaydetti.
Asgari ücretin, prime esas kazancın sınırlarını diğer ücretlerin seyrini belirlemek gibi yansımaları olduğunu belirten Başesgioğlu, “Komisyonumuz, imkanlar ve ülkenin sosyo ekonomik durumu neticesinde bir karar verecektir” dedi.
Seçim ekonomisi uyarısı
TİSK heyeti başkanı Ali Nafiz Konuk ise asgari ücretin tüm ücretlerin temelini oluşturduğundan ve ekonominin seyrini belirleyen başlıca göstergeler arasında yer aldığından dolayı, yapılacak artış ve düzenlemelerin büyük önem taşıdığını söyledi. Konuk, “Uluslararası rekabet gücünü zayıflatacak, işsizliği ve kayıt dışını büyütecek artışlardan titizlikle kaçınılmalıdır” dedi.
Hükümetin 2007 için enflasyon hedefini belirleyip ilan ettiğini belirten Konuk, “2007 seçim yılıdır. Umuyoruz ki hükümet, ekonomi politikalarında büyük sapmalar, değişiklikler getirecek düzenlemelerden kaçınacaktır” diye konuştu.
Konuk, komisyonun makul bir rakam belirlemesini beklediklerini dile getirerek, şunları kaydetti:
“Yeni belirlenecek asgari ücret, bir türlü önlenemeyen işsizliği daha da artırmamalı, İşçi ve işvereni kayıt dışına itmemeli. Özellikle emek yoğun iş kollarında fabrikaları kapattıran uluslararası yoğun rekabet karşısında sanayimizin gücünü zayıflatmamalı. Toplu iş sözleşmesi uygulanan iş yerlerindeki ücret dengelerini alt üst etmemelidir.”
Ücret beklenileri karşılamıyor
Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Mustafa Türkel ise asgari ücretin çalışanların beklentilerini karşılayacak düzeyde olmasını istediklerini söyledi.
Ancak bu konuda umutlu olmadıklarını ifade eden Türkel, komisyonun çalışmalarını özerk biçimde sürdüreceğinin varsayılmasına karşın hükümet tarafından kabul edilen 2007 yılı programında, asgari ücret artışının Ocak ve Temmuz aylarında yüzde 4 oranında arttırılmasının öngörüldüğünü belirtti.
Türkel, bu gibi temennilerin bazı kesimler tarafından “talimat olarak algılandığını” savundu.
Asgari ücret üzerinden gelir elde edenlerin, sigorta kapsamındaki işçilerin yüzde 44’ünü oluşturduğunu vurgulayan Türkel, asgari ücretin belirlenmesinin yalnıza piyasa koşullarına bırakılamayacağını kaydetti.
Asgari ücretin bilimsel, objektif ve güvenilir veriler esas alınarak tespit edilmesi, pazarlık konusu yapılmaması gerektiğini dile getiren Türkel, asgari ücretten yapılan kesintilerin makul bir seviyeye indirilmesini savunduklarını söyledi.
Başesgioğlu, hesaplamalarda işçinin ailesinin dikkate alınmamasının asgari ücretin eksik ve yetersiz belirlenmesine yol açtığını işaret ederek, bu tutar üzerinden ayrıca kesinti yapılmasının asgari ücreti “sefalet ücretine” dönüştürdüğünü öne sürdü.
Türkel, taleplerini asgari ücretin ekonomik ve sosyal koşullara göre insanca yaşamayı mümkün kılacak, işçinin eline net geçecek, ulusal düzeyde, herhangi bir ayrım yapılmayacak, satın alma gücünün ileriye dönük korunmasını sağlayacak, sağlanan refahtan pay alınmasını içerecek şekilde belirlenmesi olarak sıraladı.
Bakan Başesgioğlu, basın mensuplarının soruları üzerine, komisyon çalışmaları öncesinde asgari ücrete ilişkin açıklama yapılmasının doğru olmayacağını belirtti.
Başesgioğlu, 2007 yılı programındaki asgari ücret öngörüsüne ilişkin, “2002’den bu yana belgelere, enflasyon rakamlarına, açıklanan rakamlara baktığınızda komisyonun tavrını çalışanların lehine koyduğunu görürsünüz” dedi.