Nazım Hikmet Kültür Merkezi tarafından düzenlenen Edebiyat Şenliği etkinlikleri çerçevesinde dün “Edebiyat, Savaş, Orta Doğu” başlıklı panel düzenlendi. Mediha Göbenli, Muhammed Çakıralı ve Sadık Albayrak’ın konuşmacı olarak katıldığı panelin yöneticiliği Hüseyin Çukur tarafından yapıldı. Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi ve edebiyat tarihi uzmanı olan Mediha Göbenli, konuşmasında sömürge-sonrası edebiyat akımının küreselleşmenin ideolojisi olan melezleşme üzerine kurulu […]
Nazım Hikmet Kültür Merkezi tarafından düzenlenen Edebiyat Şenliği etkinlikleri çerçevesinde dün “Edebiyat, Savaş, Orta Doğu” başlıklı panel düzenlendi. Mediha Göbenli, Muhammed Çakıralı ve Sadık Albayrak’ın konuşmacı olarak katıldığı panelin yöneticiliği Hüseyin Çukur tarafından yapıldı.
Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi ve edebiyat tarihi uzmanı olan Mediha Göbenli, konuşmasında sömürge-sonrası edebiyat akımının küreselleşmenin ideolojisi olan melezleşme üzerine kurulu olduğunu vurguladı. Bu akımın edebiyatta sınıfsal bakışın üzerini örttüğünü belirten Göbenli, bunun sonucunda emperyalizmin de sadece bir kültürel çatışma meselesi olarak algılandığını ve emperyalist sömürünün sınıfsal karakterinin maskelendiğini dile getirdi.
Öykü yazarı Muhammed Çakıralı, göç kavramının ebediyatta yarattığı etkiye vurgu yaptı. Göçün özel bir biçimi olarak Türkiye ve Yunanistan arasında yaşanan mübadele sürecinin edebiyattaki yansımalarından örnekler veren Çakıralı, emperyalizmin, ülkeleri parçalarken insanları da kendi topraklarında mülteci haline getirdiğine işaret etti. Yunan ve Türk halklarının birinci dünya savaşı ve sonrasında İngiliz emperyalizmi tarafından birbirien düşman edildiğine değinen Çakıralı, mübadele ile Yunanistan’a gitmek zorunda kalan Yunan şair ve yazarlarının eserlerindeki Anadolu özlemine örnekler verdi.
Sinema ve edebiyat eleştirmeni Sadık Albayrak ise edebiyatın ortaya çıkışı ile uygarlığın ortaya çıkışının kökeninde sınıflı toplumun ortaya çıkışı olduğunu belirtti. Tarih boyunca edebiyatın sınıfsal bir bakış açısıyla, sınıflar arası farklılıklara işaret ederek yapıldığını belirten Albayrak, Sümer uygarlığından günümüze edebiyatta sınıf savaşının izlerine örnekler verdi. Günümüzde edebiyatçıların söylemleri ile eserleri arasındaki çelişkilere işaret eden Albayrak, günümüz Türk edebiyatındaki en büyük eksikliğin, gündelik hayatın gerçek zorluklarına edebiyatta yer verilmiyor olması olduğunu belirtti. Albayrak ayrıca, edebiyatta sınıfsal ve gerçekçi bir bakış açısının yeniden hakim olabilmesi için, işçi sınıfının toplumsal mücadeleye daha fazla damga vurması gerektiğini belirtti.
Konuşmaların ardından izleyicilerden gelen soruların cevaplandığı panelde ayrıca Filistinli işgal karşıtı şairlerden Mahmud Derviş, Semih El Kasım, Tevfik El Zeyyat ve Selim Cebran’ın şiirleri okundu.
Önümüzdeki hafta boyunca devam edecek olan Nazım Hikmet Kültür Merkezi Edebiyat Şenliği çerçevesinde bugün saat 17:30’da “Bu Topraklarda Yazmak, Bu Toprakları Yazmak” başlıklı panel düzenlenecek. Panele konuşmacı olarak Yaşar Miraç, Seyyit Nezir, Ayten Mutlu, Leyla Şahin ve Müslim Çelik katılacak.
Kaynak: Sol.org.tr