Lübnan’ın önde gelen Hıristiyan liderlerinden Falanj partisi üyesi Sanayi Bakanı Piyer Cemayel Beyrut’ta silahlı bir saldırıda vuruldu. Suikastın ardından üç gün yas ilan edildi. Suikast, Beyrut’un kuzeyinde Hristiyanların yaşadığı mahallelerinden birinde meydana geldi. 34 yaşındaki Piyer Cemayel aldığı yaralar sonucu hastanede yaşamını yitirdi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Cemayel’in öldürülmesini oybirliğiyl kınadı. Konsey ayrıca Lübnan’da eski […]
Lübnan’ın önde gelen Hıristiyan liderlerinden Falanj partisi üyesi Sanayi Bakanı Piyer Cemayel Beyrut’ta silahlı bir saldırıda vuruldu. Suikastın ardından üç gün yas ilan edildi.
Suikast, Beyrut’un kuzeyinde Hristiyanların yaşadığı mahallelerinden birinde meydana geldi. 34 yaşındaki Piyer Cemayel aldığı yaralar sonucu hastanede yaşamını yitirdi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Cemayel’in öldürülmesini oybirliğiyl kınadı. Konsey ayrıca Lübnan’da eski başbakanlardan Refik Hariri suikasti zanlılarını yargılamak üzere özel bir uluslararası mahkeme kurma planlarını da onayladı. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush ise, suikasti, Lübnan’da istikrarı tehlikeye sokma amaçlı; gaddar bir saldırı diye tanımladı.
İsrail suikastin, militanların bölgedeki nüfuzunu gösterdiğini söylerken Ürdün ve Mısır, Lübnan’da birlik çağrısı yaptı. Piyer Cemayel’in ölüm haberi, partisi Falanjistlerin Lübnan’ın Sesi adlı radyo istasyonunda da duyuruldu. Ve kendisi de bir suikaste kurban giden eski başbakan Refik Hariri’nin oğlu Saad Hariri tarafından da doğrulandı.
Babası eski Lübnan Cumhurbaşkanlarından Emin Cemayel, oğlunun Lübnan ve özgürlük için “şehit” olduğunu söyleyerek, yandaşlarından onun anısına saygılı davranarak, sorumsuz davranışlardan kaçınmaları çağrısında bulundu. Parlamento’daki Suriye karşıtı çoğunluğun liderleri konumundaki Saad Hariri babası gibi Piyer Cemayel’in ölümünden de Suriye’yi sorumlu tuttu.
Ölüm haberi ardından Beyrut sokakları boşaldı ve Lübnan ordusu kentin önemli yerlerinde sıkı güvenlik önlemleri aldı.
Beyrut’un bazı Hristiyan mahalleleri ve doğu Lübnan’daki Zahle kasabası ile Cemayel’in memleketi Bikfaya’da protesto gösterileri yapıldığı haber veriliyor.
Amcası da öldürülmüştü
Piyer Cemayel Lübnan’ın en köklü Hristiyan ailelerinden birinden geliyor. Eski Lübnan cumhurbaşkanlarından Emin Cemayel’in oğlu ve hükümette Sanayi Bakanı idi.
Babasından önce cumhurbaşkanı olan amcası Beşir Cemayel ise 1982 yılında bombalı bir suikaste kurban gitmişti.
Genç politikacı Lübnan’ın en köklü ailelerinden birinden geliyor
Piyer Cemayel’in adaşı olan dedesi ise Lübnan’ın aslen Hristiyanları temsil eden sağcı Falanjist partisinin kurucusu ve 1950’li yılların en önde gelen politikacılarındandı.
Piyer Cemayel’in üyesi bulunduğu Falanjistler Lübnan parlamentosunda çoğunluğu oluşturan Suriye karşıtı blok içinde yer alıyor. Bu nedenle de Suriye’ye yakın Hizbullah ile sık sık karşı karşıya geliyor.
Cemayel 2000 yılında parlamentoya girmiş geçen yıl da Sanayi Bakanlığına getirilmişti.
Olay Lübnan siyasetinin krize girdiği bir döneme rasladı. Yakınlarda koalisyon hükümetinin altı Şii bakanı istifalarını sunmuştu.
Ülkedeki Şiilerin en güçlü örgütü Hizbullah, kabinede ağırlığı artmadığı takdirde hükümeti düşüreceğini açıklamıştı.
Cemayel’in ölümünün Lübnan’daki siyasi gerginliği iyice tırmandırmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Suriye ile Hizbullah’dan kınama
Suikast ardından ilk suçlamalar doğrudan ya da dolaylı olarak Suriye ve ülkedeki müttefiklerine yönelirken, Şiilerin en güçlü örgütü Hizbullah’ın parlamentodaki milletvekillerinden Hasan Fadlallah El Arabiye televizyonunda saldırıyı kınadı.
Fadlallah kapsamlı bir soruşturma yürütülmeden hiç kimsenin suçlanmaması gerektiğini vurguladı.
Hizbullah milletvekili, “Herşeyden önce bu cinayeti kınıyoruz. Amaç, Lübnan’da krizi derinleştirmek ve ortalığı karıştırmak. Ama kimseyi suçlamadan, bu cinayeti işleyen canilerin isimlerini saymaya girişmeden önce, Lübnan güvenlik yetkililerinin derhal ve kapsamlı bir soruşturma açması gerekiyor” diye konuştu.
Suriye de gecikmeden suikasti kınadı.
Suriye resmi haber ajansı, bunun Lübnan’da istikrarı bozmayı hedefliyen bir eylem olduğunu kaydetti.
Haber: BBC