İş Yasası’nın kıdem tazminatına ilişkin hükmünde yer alan kıdem tazminatı fonu, uzun tartışmaların sonrasında biçimleniyor. Yasadaki maddenin uygulanabilmesi için gerekli hukuksal düzenlemenin bir türlü yapılamayışı nedeniyle, kıdem tazminatı eski yasa hükümlerine göre hesaplanmakta ve uygulanmaktaydı. Bakanlık ve konfederasyonlar arasında süre giden görüşme trafiğinde bir noktaya gelindiği bildiriliyor. Bakan Murat Başesgioğlu, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamalarda, […]
İş Yasası’nın kıdem tazminatına ilişkin hükmünde yer alan kıdem tazminatı fonu, uzun tartışmaların sonrasında biçimleniyor.
Yasadaki maddenin uygulanabilmesi için gerekli hukuksal düzenlemenin bir türlü yapılamayışı nedeniyle, kıdem tazminatı eski yasa hükümlerine göre hesaplanmakta ve uygulanmaktaydı.
Bakanlık ve konfederasyonlar arasında süre giden görüşme trafiğinde bir noktaya gelindiği bildiriliyor.
Bakan Murat Başesgioğlu, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamalarda, kıdem tazminatı fonunda belli oranda uzlaşmaya varıldığını söylüyor.
İlk taslakta 15 günlük ücret üzerinden yapılan hesaplamanın 30 günlük ücrete çekildiği vurgulanıyor.
Tazminat hesabına esas alınacak ücretin belirlenmesi konusunda da eski yasaya göre farklılık getirilmesi öngörülüyor. Fon taslağında bu konudaki düzenlemede, son bir yıllık ücretin ortalamasının alınacağı yer alıyor.
İşçi konfederasyonlarının konuya bakışlarında da farklılık görülüyor. Türk-İş fonun işleyişinden ve aktüeryal dengelerinin korunamayacağından endişeli. Konfederasyon Genel Başkanı Salih Kılıç, fonun ileride ödeme yapamaz hale geleceğini söylüyor.
Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu ise fonunun kurulmasıyla kıdem tazminatına devlet güvencesi getirileceğini, eski mağduriyetlerin yaşanmayacağı görüşünü savunuyor.
Oluşturulması düşünülen fonun yönetiminde bir kamu temsilcisi, iki işveren ve bir işçi temsilcisinin yer alması düşünülüyor.