Bakan Tüzmen, rüşvet ve kaçakçılıkla suçlanan müsteşarı Mehmet Şahin’in soruşturulmasına izin vermedi. Yargıtay Başsavcılığı, Mehmet Şahin’e soruşturma izni için Danıştay’a itiraza hazırlanıyor. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen , Yargıtay Başsavcılığı’nın Gümrük Müsteşarvekili Mehmet Şahin ‘in ”kaçakçılığa yardım” suçlamasından soruşturulmasına izin vermedi. Bakanlığın kararını incelemeye alan Yargıtay Başsavcılığı, soruşturmaya ilişkin ciddi iddialar bulması durumunda Danıştay 1. Dairesi’ne […]
Bakan Tüzmen, rüşvet ve kaçakçılıkla suçlanan müsteşarı Mehmet Şahin’in soruşturulmasına izin vermedi. Yargıtay Başsavcılığı, Mehmet Şahin’e soruşturma izni için Danıştay’a itiraza hazırlanıyor.
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen , Yargıtay Başsavcılığı’nın Gümrük Müsteşarvekili Mehmet Şahin ‘in ”kaçakçılığa yardım” suçlamasından soruşturulmasına izin vermedi. Bakanlığın kararını incelemeye alan Yargıtay Başsavcılığı, soruşturmaya ilişkin ciddi iddialar bulması durumunda Danıştay 1. Dairesi’ne itiraz ederek soruşturma ve dava yolu için düğmeye basacak. Gümrük Müsteşarvekili Mehmet Şahin hakkındaki ”rüşvet” ve ”kaçakçılığa yardım” suçlamasına ilişkin iddialar üzerine yasa gereğince Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen önce inceleme yapmıştı. İnceleme sonucunda, Şahin’in ”eylem ya da söylemlerinin hukuk karşısında suç teşkil eden ve/veya delil olarak nitelendirilebilecek türden olmadığı” gerekçesiyle adli ya da idari soruşturmaya yer olmadığına karar vererek dosyayı kapatmıştı.
Konunun gazetemiz tarafından ”dosyanın bakan tarafından kapatılması” olarak gündeme getirilmesinin ardından müsteşarları soruşturma görevi de bulunan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, hukuki irdeleme açısından dosyayı Kürşad Tüzmen’den resmi yazıyla istedi.
Devlet Bakanlığı’ndan başsavcılığa verilen yanıtta, Gümrük Müsteşarvekili Mehmet Şahin’in soruşturulmasına izin verilmediği bildirildi. Başsavcılık kaynakları, dosyanın pazartesi günü tebliğ edildiğini belirterek bakanlıktan gelen yazının ”mahiyetinden” Şahin’in soruşturulmasına izin verilmediği sonucunun çıktığını vurguladılar. Kaynaklar, uygulamada bürokratlara soruşturulma izni verilip verilmediğinin net ifadelerle yazıldığına işaret ederek gelen yanıtın bu netlikte olmadığını belirttiler.
İtiraz hazırlığı
Yargıtay Başsavcılığı, Tüzmen’in soruşturma izni vermemesini ve ekli dosyaları incelemeye aldı. Başsavcılık, Şahin hakkındaki suçlamalara ilişkin belge ve bilgileri, soruşturma için ”ciddi delil” olarak değerlendirmesi durumunda, Bakan Tüzmen’in izin vermemeye ilişkin kararının iptali istemiyle Danıştay 1. Dairesi’ne itiraz edecek. Başsavcılığın yasadaki 10 günlük itiraz süresi dikkate alındığında gelecek hafta başında olası itiraz girişiminde bulunacağına işaret ediliyor.
Danıştay’ın başsavcılığın istemini yerinde görerek soruşturma yolunu açmasının ardından ise Şahin hakkındaki iddiaları başsavcılık değerlendirerek dava açıp açmayacağını karara bağlayacak. Olası bir dava durumunda kaçakçılığa yardım ve ”rüşvet” almakla suçlanan Şahin, Yargıtay’da yargılanacak.
Tüzmen bildirmemişti
Yasa gereğince müsteşarlar hakkındaki ön inceleme sonuçlarının başsavcılığa iletilmesi gerekiyordu. Şahin hakkındaki dosyayı basın aracılığıyla öğrenmesine kadar geçen süre içerisinde Kürşad Tüzmen başsavcılığa iletmemişti. Bunun üzerine de başsavcılık resmi yazıyla dosyayı istemişti.
Gümrük Başmüfettişi Mehmet Eryılmaz başkanlığındaki ekibin hazırladığı raporda, Şahin’in, kaçakçılık yaptığı belirtilen şirketin yetkilileriyle ”makam odasında sorunun lehe çözülmesi için görüşme yaptığı” belirlemesi yer almıştı. Raporda, kaçakçılığın Şahin’in ”telkin ve baskısıyla” gerçekleştiği belirtilmişti.
Cumhuriyet’ten İLHAN TAŞCI’nın haberi