Tarım işçileri, ücretlerinin valiliğin belirlediği 19.3 YTL’ye çıkarılması için süresiz iş bıraktı. Çukurova tarım işçileri, Adana Tarım Aracıları Derneği’nin çağrısıyla süresiz iş bıraktı. Yevmiyelerin valiliğin belirlemiş olduğu 19.3 YTL’ye çıkarılması talebiyle başlayan eyleme katılım yüksek oldu. Yevmiyelerin hâlâ geçen yılki ücretten verildiğini söyleyen işçiler ve aracılar, haklarını alana kadar mücadeleye devam edeceklerini söylediler. Sabah işe […]
Tarım işçileri, ücretlerinin valiliğin belirlediği 19.3 YTL’ye çıkarılması için süresiz iş bıraktı.
Çukurova tarım işçileri, Adana Tarım Aracıları Derneği’nin çağrısıyla süresiz iş bıraktı. Yevmiyelerin valiliğin belirlemiş olduğu 19.3 YTL’ye çıkarılması talebiyle başlayan eyleme katılım yüksek oldu. Yevmiyelerin hâlâ geçen yılki ücretten verildiğini söyleyen işçiler ve aracılar, haklarını alana kadar mücadeleye devam edeceklerini söylediler.
Sabah işe gitme saatinde Adana Havutlu Köprüsü’nde bekleyen aracı ve işçiler, işe gitmek için yola çıkan servislerdeki aracı ve işçilere yaptıkları eylemi anlatıp kendilerine destek olmaları çağrısı yaptılar. Haberdar olmayan aracı ve işçilerin büyük kısmı çağrıya olumlu yanıt verdi.
Tarım işçilerine çağrı yapan tarım aracısı Sebahat Meşe ise, jandarmanın engeliyle karşılaştı. “Bazı elciler diyor ki ‘İşçiler arabadan inmesin’, ben diyorum işçiler insin, bizim aldığımız para aynıdır, ezilen işçilerdir” diyerek işçileri eyleme çağıran Meşe’ye karşı Jandarma; “Bu kadar erkek, bir kadının lafını mı dinleyeceksiniz? Siz ne biçim erkeksiniz?” dedi. Jandarma tarım aracılarına eylemi bitirmezlerse araçları ile yolu işgal etmekten dolayı ceza kesileceği tehdidinde bulundu. İşçiler ise engellemelere karşı “İşçi kardeş, patron kalleş” ve “İşçiyiz haklıyız kazanacağız” sloganlarını attılar.
Eyleme destek büyük
Eylem esnasında görüştüğümüz aracı Ahmet Saltık, ihracatçıların işçinin parasını vermediğini, firmaların fabrikalarında sigortasız işçi çalıştırdığını ve tarım işçilerinin de haklarını yediğini söyledi. Remzi Kaya ise “Ücretler verilene kadar işe gitmeyeceğiz, bugün tüm işçilerimiz burada değil, bizler temsili olarak buradayız, eğer işçinin hakkını vermeye razı olmazlarsa tüm işçilerimizle birlikte burada olacağız” dedi.
İşçi, birlik olsa kazanır
Tarım işçileri sözcüsü Vedat Dolan ise işçilerle elçilerin eylemi birlikte örgütlememesinin eksiklik olduğunu söyledi. Dolan, eksikliklere karşın eylemin doğru olduğunu ve katılacaklarını bildirdi. Aracıların önayak oldukları bu eylemi desteklediklerini söyleyen tarım işçisi Nuri Kara da, “Bu iyi bir eylem, fakat tüm işçiler burada olsa daha iyi olurdu” dedi. İşe giderken yoldan dönen işçilerden biri olan Mustafa Yemen ise eylemden haberleri olmadığını, fakat şimdi eyleme katılacağını ifade etti. Yemen, “Üç aydır paralarımızı alamıyoruz, eğer işçi birlik olup grev yapsa kazanırız” diye konuştu.
Haber: Beyza Metin / Evrensel
40 bin işçi katıldı
Adana Tarım Aracıları Derneği Başkanı Nevzat Alban, dernek binasında yaptığı açıklama ile eylemin, talepleri kabul edilene kadar süreceğini bildirdi. Valilik bünyesinde oluşturulan komisyonda Başbakanlık Asgari Ücret Komisyonu’nun açıkladığı 17.70 YTL’lik ücretlere ek olarak 1.60 YTL tarım aracıları komisyonunun verilmesinin kararlaştırıldığını dile getiren Alban, bu kararın sayıları 15’i bulan firma tarafından kabul edilmemesi nedeniyle iş bırakma eylemi gerçekleştirdiklerini bildirdi. Adana’da bulunan yaklaşık 40 bin işçinin kendi iradesiyle bu eylemi gerçekleştirdiğini kaydeden Alban, işçileri haklarına sahip çıkmaya çağırdı.
(Adana/EVRENSEL)
İyileştirme istediler
Ceylanpınar Tarım İşletmesi’nde çoban, kahya ve kahya yardımcısı olarak görev yapan, ve çalışma koşullarının zorluğundan şikayet eden 46 personel, işveren hakkında suç duyurusunda bulundu. Çalışanlar, Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdikleri dilekçede, günün tamamını hayvanların bakımıyla geçirdiklerini ve bu nedenle 2 veya 3 ayda bir evlerine gidebildiklerini belirttiler. İşveren tarafından konaklayacak yer tahsis edilmediği için hayvanlarla aynı ortamda uyumak durumunda kaldıklarını belirten çalışanlar, koşulların iyileştirilmesini ve sorumluların yargı önüne çıkarılmasını istediler. (Urfa/EVRENSEL)
Mevsimlik işçiler rehin kaldı
Hatay’ın Reyhanlı ilçesine bağlı köylerde pamuk toplamaya gelen Urfalı tarım işçileri, hasat bitmesine rağmen, arazi sahibinin paralarını vermemesi nedeniyle memleketlerine dönemiyor. 2 aydır paraları ödenmeyen işçiler, paralarını alabilmek için Reyhanlı Cumhuriyet Savcılığı ile valiliğe başvurdular. Ancak başvuruları “Şikayet mercii biz değiliz” denilerek reddedildi. Tarım işçilerinin elçisi İbrahim Kaçar, geçtiğimiz Ramazan Bayramı’ndan bu yana işleri bitmesine rağmen arazi sahiplerinden almaları gereken 33 bin YTL’nin sadece 17 bin YTL’lik kısmını aldıklarını söyledi. Arazideki pamuğun tümünü topladıklarını belirten Koçer, para alamadıkları için 30’u öğrenci 70 işçinin soğuk kış gününde çadırda yaşamak zorunda kaldığını dile getirdi. (Hatay/DİHA)