DİSK’in, Dedeman Oteli’nde düzenlediği Ulusal Sosyal Politika Kongresi başladı. Kongre yarında sürecek. DİSK Genel Başkanı Çelebi, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, yeni liberal dönüşüm projesinin 1970’lerin sonunda uygulanmaya başladığını, ancak uygulandığı her ülkede işsizlik, gelir eşitsizliği ve yoksulluğu yaygınlaştırdığını söyledi. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, ”Ülkemizde ekonomik sistemin tıkandığı, insanlarımıza mutluluk ve gönenç sağlayamaz duruma düştüğü […]
DİSK’in, Dedeman Oteli’nde düzenlediği Ulusal Sosyal Politika Kongresi başladı. Kongre yarında sürecek.
DİSK Genel Başkanı Çelebi, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, yeni liberal dönüşüm projesinin 1970’lerin sonunda uygulanmaya başladığını, ancak uygulandığı her ülkede işsizlik, gelir eşitsizliği ve yoksulluğu yaygınlaştırdığını söyledi. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, ”Ülkemizde ekonomik sistemin tıkandığı, insanlarımıza mutluluk ve gönenç sağlayamaz duruma düştüğü açıktır” dedi.
Yeni liberal projenin kamu yönetimi yapısını, ekonomiyi, IMF gibi finans kuruluşlarıyla ilişkileri, sosyal güvenlik sistemini, eğitim ve sağlığı, çalışma ilişkilerini temelden değiştirdiğini anlatan Çelebi, projenin, halka dayatmalar için kullanıldığını kaydetti.
Piyasa ekonomisinin işleyişinin büyüme sağlamakla birlikte istihdam
yaratmadığına dikkati çeken Çelebi, piyasa ekonomisinin, gelir dağılımında adaleti de sağlayamadığını vurguladı. Çelebi, ”Bu anlamda ülkemizde ekonomik sistemin tıkandığı, insanlarımıza mutluluk ve gönenç sağlayamaz duruma düştüğü açıktır” dedi.
Çelebi, siyasetin ekonomiye sermayeden yana karıştığını, sermayenin her türlü girişimi için en etkin düzenlemeleri gerçekleştirdiğini ancak emek hakları söz konusu olduğunda ekonomik alanı dokunulmaz ilan ettiğini kaydederek, özelleştirmelerin de doğal kaynakların ve ulusal varlıkların yabancı sermayeye aktarıldığı bir araca dönüştüğünü savundu.
Sağlık alanında uygulanan politikaların ve eğitim sisteminin özelleştirilmesi için harcanan çabaların sosyal dayanışmayı ortadan kaldıracak bir niteliğe dönüştüğünü ifade eden Çelebi, emeğin, piyasa egemenliği için başlatılan saldırı karşısında korunmasız bırakıldığını kaydetti.
Emekçilerin, emek örgütlerinin güç birliğinin yarattığı sinerjiye ihtiyacı olduğunu kaydeden Çelebi, şöyle devam etti:
”Önümüzdeki dönemde, uygulamaya başlandığında halkın sağlık hakkını ortadan kaldıracak bir Sosyal Güvenlik Yasası gündemdedir. Daha yasalaşma sürecinde, SSK hastanelerine el konulmasıyla başlayan hak gasbı, bugün en yaşamsal konularda sınırlandırmalara kadar gelmiştir. SSK’nın kaynakları sağlık ve ilaç tekellerine aktarılmış, kaynaklar tükenince kısıtlanan, sağlık ve yaşam hakkı olmuştur. Yasa uygulanmaya başladığında yaşanacak insanlık dramından sorumlu olanlar yoksul halka ve emekçilere hesap vermek zorunda kalacaklardır.
Hedefte olan bir başka konu kıdem tazminatı hakkıdır. Kıdem tazminatı fonu, bu hakkı ortadan kaldıracak ve işverenleri yükümlülüklerinden arındıracak bir biçimde kurgulanmaktadır.”
Süleyman Çelebi, işsizliğin çözüm üretme erkini yitirmiş olan siyasetin gündeminde bile olmadığını, istihdam konusuyla yakından ilgili olan mesleki eğitimin, din içerikli eğitimi yaygınlaştırmak ve genelleştirmek için gündeme taşındığını savundu.
Friedrich Ebert Vakfı adına konuşan İsmail Duymaz da sosyal adalete duyulan ihtiyacın her geçen gün arttığını, kongrenin bu anlamda çalışma yaşamına önemli katkılar sağlayacağını söyledi.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Temsilcisi Gülay Aslantepe de küreselleşmenin sosyal boyutunu ele almak üzere 35 akil adamdan oluşan bir komisyon kurulduğunu, komisyonun sekreteryasını da ILO’nun üstlendiğini kaydetti.
Komisyonun, küreselleşmenin ülkeleri zora soktuğunu ve küreselleşmeye insani yüz giydirme gereğinden hareketle çalıştığını belirten Aslantepe, ekonomi politikalarının odak noktasına istihdamı yerleştirmek gerektiğini, küreselleşmenin yarattığı sıkıntıların önüne ancak böyle geçilebileceğinin düşünüldüğünü dile getirdi.
24 KASIM 2006 Cuma programı
9.00-12.00 II. Oturum: Dönüşüm Sürecinde Çalışma Yaşamı ve Politikaları
1. Bildiri : Üretim Süreci – Doç. Dr. Gamze YÜCESAN ÖZDEMİR
2. Bildiri : İşgücü Piyasaları – Prof. Dr. Zeki ERDUT
3. Bildiri : Çalışma Koşulları – Prof. Dr. Nüvit GEREK
4. Bildiri : İş Sağlığı ve Güvenliği – Dr. Bülent PİYAL – ÇSGB Danışmanı
12.00- 13.00 Öğle Yemeği
13.00-16.00 III. Oturum: Eşitlik ve Dayanışma
1. Bildiri : Sosyal Dışlanma ve Yoksulluk – Yrd. Doç. Dr. Faruk SAPANCALI
2. Bildiri : Ayrımcılık – Prof. Dr. Tijen ERDUT
3. Bildiri : Örgütlenme – Yrd. Doç. Dr. Metin ÖZUĞURLU
4. Bildiri : Sosyal Diyalog ve Yönetişim – Doç. Dr. M.Kemal ÖKE
16.00-18.00 PANEL : “SOSYAL ADALET İÇİN EKONOMİ POLİTİKALARI”
YÖNETİCİ : Prof. Dr. Mesut GÜLMEZ
KATILIMCILAR :
Tuğrul KUDATGOBİLİK – TİSK Genel Başkanı
Salih KILIÇ – TÜRK-İŞ Genel Başkanı
Salim USLU – HAK-İŞ Genel Başkanı
İsmail Hakkı TOMBUL – KESK Genel Başkanı
Mehmet SOĞANCI – TMMOB Genel Başkanı
Prof.Dr. Gencay GÜRSOY – TTB Genel Başkanı
Süleyman ÇELEBİ – DİSK Genel Başkanı
18.00 “SOSYAL ADALET İÇİN SOSYAL HAKLAR MANİFESTOSU”
KAPANIŞ