HABER-SEN, gece gündüz demeden çalışan, çok düşük ücret alan, kadrolu personelin yararlandığı hakların çoğundan yararlanamayan “işçi Sayılmayan Geçici Personel”in kadroya geçirilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisine verilmek üzere başlattığı imza kampanyası sürüyor.. Konuya ilişkin basın açıklaması aşağıda: BASINA VE KAMUOYUNA • Geçici personel uygulaması emek sömürüsüdür. • Sendikamız, kadrosuz çalıştırmaya, esnek istihdama, emek sömürüsüne karşıdır. […]
HABER-SEN, gece gündüz demeden çalışan, çok düşük ücret alan, kadrolu personelin yararlandığı hakların çoğundan yararlanamayan “işçi Sayılmayan Geçici Personel”in kadroya geçirilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisine verilmek üzere başlattığı imza kampanyası sürüyor..
Konuya ilişkin basın açıklaması aşağıda:
BASINA VE KAMUOYUNA
• Geçici personel uygulaması emek sömürüsüdür.
• Sendikamız, kadrosuz çalıştırmaya, esnek istihdama, emek sömürüsüne karşıdır.
• TRT’de emek sömürüsüne ve kadrosuz çalıştırılmaya son verilsin, İşçi sayılmayan Geçici Personel kadroya alınsın.
TRT’de her yıl yaklaşık 250 kişi emekli oluyor. Emekli olanların yerine yeni personel alınmıyor.
Her fırsatta, “TRT’de çalışan sayısının ÇOK FAZLA olduğu” söyleniyor.
Oysa Almanya ve İngiltere’nin kamu yayın kuruluşlarında TRT’nin dört katı, Polonya, Fransa ve Hırvatistan’da ise TRT’nin iki katı personel çalışıyor.
TRT yönetimi yıllardır, 2954 sayılı yasanın 49’uncu maddesine dayanarak personel açığını, çeşitli adlar altında geçici personel istihdam ederek gidermeye çalışıyor.
Yıllarca, birer aylık “İstisna Akdi” ile hiçbir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmayan geçici personel çalıştırıldı. Hiçbir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmadan çalıştırılan bu arkadaşlarımıza çok düşük ücret ödendi.
Bu kişilerin yıllarca sosyal güvencesiz çalıştırılmasından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın haberdar olması sonucu başlatılan incelemede, TRT’nin yürürlükteki mevzuata aykırı işlem yaptığı tespit edildi. Bunun üzerine bu statüde çalışan personelin bir kısmının geçmişe dönük SSK primleri kurum tarafından cezalı olarak yatırıldı.
Daha sonra 2954 Sayılı Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Kanunu’nun 49’uncu maddesine dayanılarak hazırlanan “İşçi Sayılmayan Geçici Personel” yönetmeliği 27 Nisan 2001 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandı. Bu tarihten itibaren daha önce hiçbir sosyal güvenliği olmayan personelin bir kısmı sosyal güvenlik mevzuatı yönünden, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu hükümlerine tabi kılındı.
Şu anda TRT’de İşçi Sayılmayan Geçici Personel statüsünde ise 522 personel bulunmaktadır.
Bu statüdekiler arasında 10 yılı aşkın bir süreden beri çalışanlar da var.
İşçi Sayılmayan Geçici Personel, Kurumun kadrolu personeli ile birlikte gece-gündüz, bayram-tatil demeden çalışmakta, kurum mevzuatında kadrolu personel tarafından yürütülmesi gereken işlerin de önemli bir bölümünü yerine getirmektedir.
Ancak bu statüdeki personel ne “Memur” ne de “İşçi” olarak kabul edilmektedir. Düşük maaş ve iş güvencesi olmaksızın çalıştırılmalarının yanı sıra Kurumdaki kadrolu personelin sahip olduğu birçok haktan da yararlanamamaktadır.
İşçi Sayılmayan Geçici Personel, yılda 11 ay çalıştırılmakta, KIDEM TAZMİNATINA HAK KAZANMAMALARI İÇİN (!) sözleşmeleri bir ay feshedilmekte ve yeni sözleşmeleri bir ay sonra yapılmaktadır.
Bu bir aylık sürede, kimi zorunlu olarak kimi de “işimizi kaybederiz” korkusuyla, gönüllü olarak ücret almadan çalışmaktadır.
Söz konusu personel, çalıştığı her 4 ay için en fazla 3 gün ücretli izin kullanabilmekte, yılda 11 ay çalıştığı için de birim amirlerinin inisiyatifi ile yılda en fazla 6 gün izin yapabilmektedir.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun Ekim 2006’da yayınladığı verilere göre 4 kişilik bir ailenin tüketmesi zorunlu olan gıdalar için harcaması gereken tutar 565,42 YTL’dir. Bu statüde çalıştırılan personele verilen ücret Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre açlık sınırındadır.
Son günlerde kamuoyuna da yansıyan ve tartışılan “kamudaki geçici personelin kadroya geçirilmesi” için yasal düzenleme hazırlıkları, yıllardır TRT’de yayın/hizmet üreten İşçi Sayılmayan Geçici Personel’in de kadroya geçirilmesi için bir olanak yaratmıştır.
Yapılacak bir yasal düzenleme ile TRT’de İşçi Sayılmayan Geçici Personel statüsünde çalışan arkadaşlarımızın yıllardır süren mağduriyeti de sona erecektir.
Sendikamız, gece gündüz demeden çalışan, çok düşük ücret alan, kadrolu personelin yararlandığı hakların çoğundan yararlanamayan “İşçi Sayılmayan Geçici Personel” in kadroya geçirilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisine verilmek üzere bir imza kampanyası başlattı.
İmzaya açtığımız metini ektedir.
Basına ve kamuoyuna duyurulur. 30.11.2006
Baki ÇINAR
Genel Başkan
Adres: Ziya Gökalp Caddesi No:11 SSK İşhanı Kat:9 Daire:611 Kızılay /ANKARAT
Tel : 0312 434 37 30- 434 37 40 GSM: 0533 657 69 96 Faks: 0312 434 37 10 e-posta: [email protected]
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nda, “İşçi Sayılmayan Geçici Personel” adı altında 500’den fazla personel çalıştırılmaktadır. İşçi Sayılmayan Geçici Personel, Kurumun kadrolu personeli ile birlikte gece-gündüz, bayram-tatil demeden çalışmakta, kurum mevzuatında kadrolu personel tarafından yürütülmesi gereken işlerin de önemli bir bölümünü yerine getirmektedir.
Ancak bu statüdeki personel ne “Memur” ne de “İşçi” olarak kabul edilmektedir. Düşük maaş ve iş güvencesi olmaksızın çalıştırılmalarının yanı sıra Kurumdaki kadrolu personelin sahip olduğu birçok haktan da yararlanamamaktadır.
İşçi Sayılmayan Geçici Personel, yılda 11 ay çalıştırılmakta, bir ay sözleşmeleri feshedilmekte ve yeni sözleşmeleri bir ay sonra yapılmaktadır. Bu bir aylık sürede, kimi zorunlu olarak kimi de “işimizi kaybederiz” korkusuyla, gönüllü olarak ücret almadan çalışmaktadır. Yılda 11 ay çalıştığı için de birim amirlerinin inisiyatifi ile yılda en fazla 6 gün izin yapabilmektedir.
“Kamudaki geçici personelin kadroya geçirilmesi”ne ilişkin yasal düzenleme, TRT’ye yıllarca emek vermiş olan İşçi Sayılmayan Geçici Personel’in de kadroya geçirilmesi için bir olanak yaratmıştır. Bu konuda yapılacak bir yasal düzenleme ile TRT’de bu statüde çalışanların yıllardır süren maddi ve manevi mağduriyeti sona erecektir.
Biz aşağıda imzası olan TRT çalışanları, bir yasal düzenleme ile TRT’de çalışan “İşçi Sayılmayan Geçici Personel”in kadroya geçirilmesini talep ediyoruz.
Saygılarımızla arz ederiz.
ADI SOYADI İMZASI ADI SOYADI İMZASI