Eğitimin bin bir türlü problemi varken şûranın üçüncü gününe de katsayı kavgası damgasını vurdu. Eğitim-Sen ve ÇYDD, şûrayı protesto edip çalışmalardan çekildi. Katsayı tartışmasının ardında İmam Hatip’ler var Milli Eğitim Şûrası’nın dünkü toplantısında ”imam hatip” tartışması çıktı. Eğitim-Sen ve ÇYDD, imam hatiplilerin kendi alanları dışındaki bölümlere gitmesini engelleyen farklı katsayı uygulamasına son verilmesi kararının alındığı […]
Eğitimin bin bir türlü problemi varken şûranın üçüncü gününe de katsayı kavgası damgasını vurdu. Eğitim-Sen ve ÇYDD, şûrayı protesto edip çalışmalardan çekildi. Katsayı tartışmasının ardında İmam Hatip’ler var
Milli Eğitim Şûrası’nın dünkü toplantısında ”imam hatip” tartışması çıktı. Eğitim-Sen ve ÇYDD, imam hatiplilerin kendi alanları dışındaki bölümlere gitmesini engelleyen farklı katsayı uygulamasına son verilmesi kararının alındığı alt komisyon toplantısında, üye olmayanların da oy kullandığını belirterek oylamanın yenilenmesini istedi. Talebin kabul edilmemesi üzerine Eğitim-Sen alt komisyonu terk ederken ÇYDD, ”şûranın katsayı tartışmalarına kilitlendiğini, bu tartışmaların da siyasi nedenlerle yapıldığını” vurguladı.
17. Milli Eğitim Şûrası’nda, 2 ana komisyona bağlı 6 alt komisyon dün çalışmalarını tamamlarken ”Ortaöğretim ve ÖSS” konusunu ele alan Bahçeşehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ömer Asım Saçlı başkanlığındaki alt komisyonun ”katsayı inadı” toplantılara damgasını vurdu. Önceki gün ilk olarak ”ortaöğretimde yapılandırma” nın görüşülmesi isteğine karşın, katsayının kaldırılıp kaldırılmayacağına ilişkin oylamayı yapan ve toplantıyı bitiren komisyonun tutumunu, dün gelen tepki ve protestolar da değiştiremedi. İmam hatiplilere üniversitede kendi alanları dışına da gitme yolunu kapatan katsayı farkının kaldırılmasına ilişkin kararda üye olmayanların da oy kullandığına ve oylamanın tekrarlanması gerektiğine işaret eden Eğitim-Sen ve ÇYDD’nin itirazları kabul görmedi.
Komisyon Başkanı Saçlı, ”bilmeden ancak birkaç kişinin oy kullanabileceğini” savunarak bu nedenle sonucun değişmesinin mümkün olmadığını söyledi. Şûra Genel Sekreter Yardımcısı Halil Aşıcı da şûrada oy kullanma kurallarının belli olduğunu, sadece tabii ve seçimle gelen üyelerin oy kullanabileceğini, müşahit üyelerin oy kullanamayacağını belirterek ”Müşahit üyelerin oy kullandığını zannetmiyorum. Dolayısıyla bir oylama yapılmasına gerek yok” görüşünü dile getirdi. Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer ise üye olmayanların da oy kullandığını gördüğünü söyledi. Bu sırada Dinçer ile Saçlı arasında tartışma yaşandı. Dinçer, komisyonda önceki gün oylamaya sunulan 5 önerinin neye göre belirlendiğinin belli olmadığına işaret etti. Tartışmanın ardından önergeyi oylayan Saçlı, 12 kabul oyunun geldiği ”oylamanın tekrarlanması” isteğinin reddedildiğini bildirdi. Dinçer de bunun üzerine salondan ayrıldı.
ÇYDD Yönetim Kurulu’ndan Gülsün Kaya Özakın ise şûranın katsayı gibi teknik bir konuya kilitlendiğini vurgulayarak ”Teknik bir konuyu siyasi bir nedenle tartışıyoruz” dedi.
Başkan da rahatsız
Katsayı tartışmasından Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı İlhan Erdoğan da rahatsız oldu. Şûra koordinatörü Erdoğan dün katsayı tartışmalarının yaşandığı komisyonun bulunduğu üst kurulu ziyaret ederek üyelere, “Çalışmalarınızda polemiklere yer vermeyen, bizi daha ileriye götürecek kararlar çıkmasını ümit ediyorum. Şimdiye kadar yapılmış şûralar hep kendi özgün isimleri ile anılmıştır. Bu şûranın da ’17. Milli Eğitim Şûrası’ olarak anılması konusunda sizlere güveniyorum” dedi. Erdoğan’ın bu sözleri, ‘katsayı şûrası’ eleştirilerinden rahatsız olduğunu gösterdi.
‘Töre cinayetleri’ çıkarıldı
Şûrada ‘Yaşam boyu eğitim’ alt komisyonunda Türkiye’nin ‘töre cinayetleri’ gerçeği de görmezden gelindi. Alt komisyon, raporunda, AB’ye karşı küçük düşmemek için öğrencilere ‘töre, namus cinayetleri, madde bağımlılığı eğitimi verilmeli’ ifadelerini ‘İnsan hakları, demokrasi ve çevre bilinci eğitimi verilmelidir’ şeklinde değiştirdi.
ÖSS’ye alternatif arayışı sürüyor
Komisyon, katsayının kaldırılması yönündeki kararının dışında dün ÖSS’ye yönelik beş ayrı karar daha aldı. Katılımcılar, ‘Meslek lisesi mezunları kendi alanlarında üniversiteye gidebilsin’ ve ‘meslek liseleri ve genel liselere ayrı ayrı sınav yapılsın’ önerilerini reddederken, ÖSS’nin tamamen kaldırılmasına da karşı çıktı. Bunun yerine ‘ÖSS devam etsin, ara sınıflarda olgunluk sınavı yapılsın, olgunluk sınavlarının sonuçları ÖSS’ye etki etsin’ önerisi kabul gördü. ‘ÖSS öncesi İngilizce sınavı yapılsın’ önerisi ise oyçokluğuyla kabul edildi.
Lise türlerine yeni düzenleme
Komisyon, Lise türlerinin sayıca azaltılması ve ‘üçlü çatı’ altında yeniden yapılandırılması önerisini oylayarak kabul etti. Kabul edilen önergeye göre, liseler, ‘Akademik’, ‘Mesleki-Teknik’ ve ‘Açık Lise’ olarak üç çatı altında birleştirilecek. Bu karar, imam-hatiplerin akademik lise statüsüne alınarak meslek lisesi kapsamından çıkarılacağı yönünde iddiaları gündeme getirdi. Bu arada, Anadolu ve fen liseleri, özel okullar ve yüksek öğretimde yabancı dille eğitim kaldırılmalı’ kararı da alındı.
‘OKS artık olmasın’ önerisi
Şûrada dikkat çeken tavsiye kararlarından biri de ‘OKS’nin kaldırılması’ oldu. Okul öncesi ve ilköğretimin tartışıldığı alt komisyonda bir ret oyuna karşı 42 oyla ortaöğretime geçiş sınavının kaldırılması kararı alındı. Şûranın Genel Kurulu’na sunulan kararda, ‘öğrencinin zihinsel ve sosyal gelişimi izlenerek, rehberlik hizmeti ve öğretmenler kurulu kararıyla yöneltmeye dayalı bir sistemin oluşturulması’ önerildi.
Eğitim-Sen’in Eğitim Şurası’na sunduğu raporiçin tıklayınız
Kaynak: Cumhuriyet – Radikal