IMF’nin ardından Dünya Bankası da elektrik fiyatlarına zam önerdi. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Vorkink, hükümetin, bazı enerji fiyatlarında 2007 ortasında ayarlama yapması durumunda bunu bütçe açısından bir tehdit olarak görmediğini belirtti ve hükümetin sorunun farkında olduğunu söyledi. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink , finansal yapı ve arz güvenliği açısından dış enerji maliyetlerini iç piyasadaki […]
IMF’nin ardından Dünya Bankası da elektrik fiyatlarına zam önerdi. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Vorkink, hükümetin, bazı enerji fiyatlarında 2007 ortasında ayarlama yapması durumunda bunu bütçe açısından bir tehdit olarak görmediğini belirtti ve hükümetin sorunun farkında olduğunu söyledi.
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink , finansal yapı ve arz güvenliği açısından dış enerji maliyetlerini iç piyasadaki tüketicilere yansıtma gereği olabileceğini ve özellikle kısa vadede enerji fiyatlarını yükseltme ihtiyacının ortaya çıkabileceğini söyledi. BOTAŞ’ın (Boru Hatlarıyla Taşımacılık AŞ) geçen hafta gaz fiyatlarını konutlarda yüzde 5.8, sanayide yüzde 5.4’lük artırımıyla yıl başından beri doğalgaz fiyatları yüzde 27.35 yükseldi. Bunun üzerine elektriğin neredeyse yarısını doğalgazdan üreten Türkiye’de elektrik fiyatlarının da zamlanması beklentisi oluştu.
OECD Yatırımlar Toplantısı’nda soruları cevaplayan Vorkink, “Enerji fiyatlarını özellikle kısa vadede yükseltme gereği ortaya çıkabilir” dedi. Vorkink ayrıca, hükümetin bazı enerji fiyatlarında 2007 ortasında ayarlama yapması durumunda bunu bütçe açısından bir tehdit olarak görmediğini belirtti ve hükümetin, sorunun farkında olduğunu ve “fiyat ayarlaması açısından” dikkatli davranmak istediğini söyledi. “Finansal ve arz güvenliği açısından (dış) maliyetlerin bir kısmını iç fiyatlara yansıtmak gereği ortaya çıkabilir” diyen Vorkink, “Enerji sağlayan şirketler açısından zor bir durum var. Bu da ya uzun vadede enerji kaynaklarını çeşitlendirerek tasarruf etmelerini veya bu mümkün değilse özellikle kısa vadede enerji fiyatlarını artırmalarını gerektirebilir” dedi.
Geçen hafta yaptığı açıklamada Maliye Bakanı Kemal Unakıtan , göreve geldiği Kasım 2002’den beri elektrik fiyatlarına zam yapmayan hükümetin gündeminde bir fiyat artışı olmadığını söylemiş, ancak IMF Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp, elektrik KİT’lerinin finansmanını düzeltmek için hükümetin hesaplarını iyi yapması gerektiğini belirtmişti. Vorkink ise KİT’lerdeki sorunu bütçeye tehdit olarak görmediğini, KİT’lerin daha çok nakit akışı sorunu yaşadıklarını söyledi ve şunları ekledi: “Örneğin BOTAŞ bunun tipik bir örneği. BOTAŞ ödemelerini hemen yapıyor ama tahsilatlarını geç yapıyor. Bundan dolayı nakit akışı sorunu yaşıyor.”