Ankaram Platformu üyeleri, 5 Kasım 2006 Pazar günü, Dikmen halkının verdiği “Barınma Hakkı” mücadelesine destek vermek amacıyla bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret sırasında Platform sözcüsü Serdar Karaduman bir basın açıklaması yaparak Büyükşehir Belediyesi’nin Dikmen Vadisi 4 ve 5. etaplarda yaşayan halkın barın hakkı talebini gözardı edemeyeceğini belirtti. Karaduman basın açıklamasında şu görüşlere yer verdi: Ankara’da ilan […]
Ankaram Platformu üyeleri, 5 Kasım 2006 Pazar günü, Dikmen halkının verdiği “Barınma Hakkı” mücadelesine destek vermek amacıyla bir ziyaret gerçekleştirdi.
Ziyaret sırasında Platform sözcüsü Serdar Karaduman bir basın açıklaması yaparak Büyükşehir Belediyesi’nin Dikmen Vadisi 4 ve 5. etaplarda yaşayan halkın barın hakkı talebini gözardı edemeyeceğini belirtti.
Karaduman basın açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
Ankara’da ilan edilen 24 kentsel dönüşüm alanında yapılmaya çalışılan
uygulamaların sosyal sonuçları ortaya çıkmaya başladı. Sosyal
politikalar olmadan, bu bölgede yaşayan insanların ekonomik, sosyal konumları ve talepleri dikkate alınmadan, sadece kentsel ranta el koymak amacıyla yürütülen bu projelere karşı ilk yerel tepki Dikmen Vadisi 4-5 Etap’ta yaşayan halktan geldi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, Dikmen Vadisi 4-5 Etaplar Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 1500 kişinin barınma hakkını ellerinden almaya hazırlanıyor. 20 yıllık “belgesiz” gecekonduları yeni tespit ettiğini bildiren belediye, bu 7 aileden evlerini 15 gün içinde boşaltmalarını istiyor. Bu yıkım kararları hukuksuzdur, keyfi ve siyasidir.
Belediye yönetimi tarafından mahallede yaşanan bilinçlenme sürecinde ön plana çıktığı için 7 hane sahibine yıkım için yapılan tebligatların
ardından mahalle halkı tarafından başlatılan seslerini kamuoyuna
duyurma kampanyasına destek olmak için bugün Dikmen Vadisi Halkı ile birlikte Barınma Hakkı Bürosu’ndayız.
Belediye yönetimi kentsel dönüşümü sadece kentsel rantı göz önüne
alarak ve mahalle halkının sosyal, kültürel ve ekonomik durumunu dikkate almadan yürüttüğü bu anlayıştan vazgeçmelidir. Projenin uygulanması sürecinde;
• belgeli belgesiz ayrımı gözetilmeden, barınma ve konut hakları göz ardı edilmeden, şu anda mahallede yaşayanlar açısından bu dönüşümün sosyal bir yıkıma dönüşmesi engellenmelidir.
• mahalle halkı bu dönüşümle şu anda yaşadıkları çevreden uzak yerlerde iskan edilmemelidir.
• dönüşüm sonucu ortaya çıkacak kentsel çevrenin belirlenmesi ve projenin yönetimi sürecine mahalle halkı katılmalıdır.
• projede konut edinme koşulları mahalle halkının ödeme gücü
düşünülerek yeniden düzenlenmeli ve ödemeler iskan sonrası başlatılmalıdır.
• bölgede kiracı olarak yaşayanların da barınma hakkı olduğu
unutulmamalı ve onlarında bu süreç sonunda konut sahibi olması için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.
• projeden etkilenenlerin tümüne günümüz koşullarına uygun kira yardımı yapılmalıdır.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni bölge halkının barınma hakkına saygı
duymaya ve kentsel dönüşümü gerçek amaçlarına uygun yöntemlerle
gerçekleştirmeye davet ediyoruz.