ÇHD 301. madde tartışmaları hakkında bugün yazılı bir basın açıklması yaptı. BASINA VE KAMUOYUNA Türk Ceza Yasası (TCK), Terörlem Mücadele Yasası, Ceza İnfaz Yasalarının hazırlık aşamalarında olduğu gibi, TCK 301. madde yine yanlış zeminde ve yanlış kişilerce tartışılıyor. Kendisine demokrat sıfatını yakıştıran hiçbir sivil toplum kuruluşu, meslek örgütü ve sendika, kendini, yasa koyucunun 301. madde […]
ÇHD 301. madde tartışmaları hakkında bugün yazılı bir basın açıklması yaptı.
BASINA VE KAMUOYUNA
Türk Ceza Yasası (TCK), Terörlem Mücadele Yasası, Ceza İnfaz Yasalarının hazırlık aşamalarında olduğu gibi, TCK 301. madde yine yanlış zeminde ve yanlış kişilerce tartışılıyor.
Kendisine demokrat sıfatını yakıştıran hiçbir sivil toplum kuruluşu, meslek örgütü ve sendika, kendini, yasa koyucunun 301. madde ile korumaya çalıştığı TBMM, hükümet, yargı, asker ve emniyet teşkilatı yerine koyarak yasa taslağı hazırlamakla görevli sayamaz. Demokratik kitle örgütlerinin, sendikaların, meslek örgütlerinin görevi, bu maddeyi tamir etmek değil, derhal kaldırılmasını önermek ve bunun için mücadele etmektir. Aksi tutum, anti demokratik olan bu maddenin meşrulaştırlamsına araç olmaktır.
Sadece TCK’nın 301. maddesinin değil, düşünce, örgütlenme ve ifade özgürlüğü önünde engel olan benzer maddeler ile, bu maddenin yedeği olan 125 ve305. maddelerin de derhal kaldırılması için mücadele verilmelidir.
Hukukçu olmayan sivil toplum kuruluşlarının, meslek odalarının, sendikaların yasa hazırlamak gibi teknik bir konuda, kendi “hukukçularına” böylesine ciddi bir alanda hazırlık yapmalarının/yaptırmalarınının görevleri/yetkileri olup olmadığını ve bunun ne anlama geleceğini bir kez daha düşünmeye çağırıyoruz. Tercihiniz özgürlük mü yoksa güvenlik mi?
Eski 159.m 8 kez değişti ve şimdi 301. madde oldu. ilk önce, bir konuşması nedeniyle hüküm giyen Başbakanı olan hükümet tarafından, bu maddenin kaldırılması yerine değiştirilmesini önermek ciddi bir çelişkidir. İkincisi bu madde, ceza yasa hazırlama tekniğinin olmazsa olmaz koşulu olan netlikten ve tanımlardan uzaktır. Üçüncüsü bu yasa devleti değil, devletin tüm kurumlarını değil; sadece devletin “asli kurumları” olan TBMM, hükümet, yargı, asker ve emniyet birimlerini korumaktadır. Bu olması gereken “önce insan”, !önce özgürlük” ve “devlet insan ve toplum içindir” diyen anlayışa aykırıdır. Kısacası bu madde, devlet organları içinde bile eşitliğe aykırıdır.
Güvenlikten önce özgürlük demek isteyenlere ve demesi gerekenlere sesleniyoruz: Güvenlik kaygınızı bu ülkenin güvenliği ile ilgilenen birimlere bırakın ve sizler, DÜŞÜNCEYE, İFADEYE, ÖRGÜTLENMEYE SINIRSIZ ÖZGÜRLÜK DEYİN! Bunun için de başta 301. madde olmak üzere, bu değerleri kısıtlayan tüm anti demokratik yasa ve maddelerin kaldırılması için mücadele bayrağını yükseltin.
11.11.2006
Çağdaş Hukukçular Derneği
Genel Başkanı
Av.Hüseyin Y.BİÇEN