Bugün 6 Kasım. 12 Eylül faşist darbesinin kurumlarından Yüksek Öğretim Kurumu’nun 25. kuruluş yıldönümü. Üniversiteliler, bilim adamları, aydınlar yıllardır üniversitenin ve bilimin üzerinde kara bir bulut gibi salınan YÖK’ü protesto ediyorlar. Bugün de onlarca üniversitede yüzlerce kişi YÖK’ü ve paralı eğitim uygulamalarına karşı bilimi ve özgürlüğü savunmak için sokaktaydı. Eylemler Ankara ve Trabzon gibi illerde […]
Bugün 6 Kasım. 12 Eylül faşist darbesinin kurumlarından Yüksek Öğretim Kurumu’nun 25. kuruluş yıldönümü. Üniversiteliler, bilim adamları, aydınlar yıllardır üniversitenin ve bilimin üzerinde kara bir bulut gibi salınan YÖK’ü protesto ediyorlar. Bugün de onlarca üniversitede yüzlerce kişi YÖK’ü ve paralı eğitim uygulamalarına karşı bilimi ve özgürlüğü savunmak için sokaktaydı. Eylemler Ankara ve Trabzon gibi illerde yarında sürecek.
İstanbul
İstanbul’da üniversite öğrencileri YÖK’ü 25. kuruluş yıldönümünde protesto ettiler. Saat 13:30 civarında Sirkeci tramvay istasyonunda buluşan öğrenciler hep birlikte Beyazıt Meydanı’na doğru harekete geçtiler. Orada kendilerini bekleyen İstanbul Üniversitesi’nden öğrenciler ile buluşan üniversiteliler 200’ün üzerinde bir sayıya ulaştılar. Polisin yoğun yığınağına rağmen oldukça coşkulu geçen protestoya öğrenci velileri, liseliler, Eğitim-Sen temsilcileri ve kimi aydınlar katıldılar. Filistin’li bir öğrencinin konuşması ise oldukça etkileyiciydi. Özellikle bu yıl artan piyasalaştırma uygulamalarına, emperyalist savaşa ve soruşturma terörüne karşı “Emperyalist İşgale ve Paralı Eğitime Karşı Başkaldırıyoruz”, “Siyaseti Bitiremedin, Tüccar Rektör İstifa” yazılı panlartlar açan “Üniversite Öğrencileri” Beyazıt Meydanında biten protestonun ardından Eğitim Fakültesi’ne doğru yapılan yürüyüşten sonra eylem sona erdirdiler.
Ayrıca sabah saatlerinde de TKP’li öğrenciler ve Anarşist Blok üyeleri de birer eylem yaparak YÖK’ü protesto ettiler. Anarşist Blok saat 11:30’da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi önünde toplanarak Merkez bina ana kapı önüne yürüdü. Taktıkları zombi maskeleri ve ilkokul önlükleri ile renkli bir protesto gerçekleştiren Anarşist Blok ana kapının önünde üzerlerindeki önlükleri parçalayarak çıkardılar ve ellerindeki diplomalarla beraber ateşe verdiler.
Artvinde “YÖK karşıtı eylem”
Kuruluşunun 25. yılında YÖK Artvin’de üniversite öğrencileri, liseli öğrenciler ve eğitim emekçileri tarafından protesto edildi. Eylemde öğrenciler yazdıkları dövizlerle tek sıra halinde 1 Mayıs meydanına slogan atarak yürüdüler.
Eylemde sık sık”YÖK’e Hayır, Müşteri değil öğrenciyiz, Ferman devletin üniversiteler bizimdir” sloganları atıldı. Eyleme Öğrenci Kolektifi, Liseli Genç Umut, Halkevleri ve ÖDP katıldı
Eylemde okunan basın metni şöyle: “YÖK 25 yıl önce 12 eylül darbecileri tarafından kuruldu. Amacı üniversitedeki ilerici aydın hocaları ve öğrencileri okuldan atmakve ünversiteleri piyasaya açmaktı. Önce çıkardığı yasalarla öğretim elemanlarını okuldan uzaklaştırdı sonrada soruşturma terörü ile öğrencileri de okuldan uzaklaştırdı.1984 öğrencilerden har(a)ç parası alamaya başladı.zamanla ünversitedeki verilen hizmetlerden de para alınır hala getirdi. Üniversiteleri sermayeye açarak sermaye için bilim üretir hale geldi.aslında bu uygulamalarla 24 ocak kararları bir bir gerçekleşmiş oldu. Tüm bu örneklerden anlaşılacağı gibi YÖK kelimenin tam anlamıyla darbenin ve sermayenin zor aygıtıdır. Bizler üniversite öğrencileri,liseliler ve eğitim emekçileri olarak YÖK’e karşıyız.bizim taleplerimiz, YÖK dağıtılsın, üniversite bileşenlerinin tümünün katılımıyla yeni bir üniversite modeli oluşturulsun,paralı eğitim uygulamalarına son verilsin, har(a)çlar kaldırılsın soruşturmala durdurulsun ,herkese eşit parasız eğitim hakkı tanınsın”.
İzmir’de Öğrenciler Geleceklerine Sahip Çıktı
6 Kasım saat 12.00’de Ege Üniversitesi Edebiyat fakültesi önünde toplanan öğrenciler ‘Geleceğimize sahip çıkıyoruz YÖK’ü dağıtacağız-Üniversite öğrencileri’ ve ‘Gelecek biziz değiştireceğiz-DEÜ öğrencileri’ yazılı pankartın arkasında yürüyüşe başladı.
160 öğrenci ile başlayan yürüyüşe kafe ve kantinlerden öğrencilerin katılımı dikkat çekti. Yaklaşık 200 öğrencinin katıldığı yürüyüş sırasında kampus içerisinde bulunan kafeteryalar ve kafelerde eğitim paralılaştırılması üniversitelerin ticarethaneye çevrildiği ve öğrencilerin müşterileştirilmeye çalışıldığı bu gün YÖK’e karşı mücadelenin üniversitelerde her geçen gün hissetiğimiz neoliberal politkalara karşı mücadeleden geçtiği, DEÜ de istenen zorunlu kayıt gideri paralarını verdiklerini, Savaşa üniversitenin hiç bir tepki göstermezken üniversitelilerin bu savaşa ortak olmadıkları olmayacakları vurgulandı. YÖK polis medya bu abluka dağıtılacak, parasız eğitim parasız sağlık, müşteri değil öğrenciyiz, sermaye defol üniversiteler bizimdir, parasız bilimsel anadilde eğitim’ sloganlarının yanı sıra öğrenciler taşıdıkları dövizlerde taleplerini dile getirdiler.
Yetkin mühendisliğe hayır, ticarethane değil üniversite istiyoruz, medikolar kapatılamaz talepler arasındaydı. Mediko binasının önüne gelen öğrenciler yürüyüşlerini bitirerek basın açıklaması gerçekleştirdiler. Basın açıklamasında bu gün YÖK’e karşı mücadelenin; neoliberal politikaların üniversitelerde yarattığı tahribata ve bu uygulamalara karşı mücadeleden geçtiğini, Son hazırlanan YÖK strateji raporunun üniversiteleri direk piyasa menşeyli kurumlar haline getirdiğinden ve paralılaştırma uygulamlarından bahsedildi. Ardından basın açıklaması sona erdi fakat YÖK’e ve bu zihniyete karşı mücadelenin süreceği vurgulandı.
Kocaeli
Kuruluşunun 25. yıldönümünde Kocaeli Üniversitesi öğrencileri yine sokaklardaydı. Öğrenciler parasız, bilimsel ve demokratik üniversite taleplerini yineledi. YÖK’ün kaldırılmasını istedi. Bu yıl üniversitelilerin yanında geleceğin üniversite adayları liseliler de vardı.
6 Kasım 1981 yılında kurulan YÖK bu gün 25 yaşında. Yıllardır YÖK’ün dayattığı kurallara ve uygulamalara karşı çıkan öğrenciler “yarın daha güzel olacak” sloganıyla yineledi. Kocaeli Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu Öğrenci Kolektifleri ve Liseliler katılırken, çeşitli demokratik Kitle Örgütleri temsilcileri de destek verdi.
HAKKINI ARAYANA CEZA
Üniversitenin Anıtpark yerleşkesi önünde başlayan eylem İnsan Hakları anıtının önünde son buldu. Burada bir basın açıklaması yapan öğrenciler sık sık slogan atarak hükümeti, üniversitelerin özelleştirilmesini protesto eden sloganlar attı. Basın açıklamasını grup adına okuyan Mert Temiz, “hakkını arayan, tepkilerini demokratik yollarla dile getirmeye çalışan öğrenciler hakkında soruşturma açılıyor, okuldan atılıyor. 25 yıl önce halka vurulan darbe aslında bir saldırı programının başlangıcıydı. Tarihin sonunun geldiği iddiaları ve zafer naralarıyla 90’ların başında saldırının adı da konuldu; Neoliberalizm. YÖK; sağlıktan, eğitimden, barınmadan, sudan, enerjiden, ulaşımdan fahiş karlar elde etmek anlamına gelen neo-liberalizme geçiş sürecinde Üniversitelerin uzatmalı çavuşluğunu yapmıştır.” dedi.
YOZLAŞMAYA KARŞI
Gençler arasında yaygınlaşan yozlaşmayı da YÖK’ün dayattığı baskı ortamına bağlayan öğrenciler ” kariyer kaygısı, popüler kültür, uyuşturucu batağı, yozlaşma ve benzeri etkenlerle tek tip üniversite modeli yaratmaya çalışılıyor. Üniversitelerimizde eşit, parasız eğitim için düz
enlenen etkinliklerinin asılmasına izin verilmezken ilan panolarında boy boy dj.Parti afişleri süslüyor. Bu gün bizim YÖK karşıtlığımız, baskıyı, zoru reddetmekle beraber bize dayatılan bu yoz üniversiteli tipini de reddetmekten geçer” diyerek ekledi.
Adana
Bugün Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi önünde toplanan öğrenciler hazırladıkları döviz ve pankartlarla YÖK’ün üniversitelerdeki temsilcisi Rektörlüğe doğru yürüyüşe geçti.
Saat 12:00 civarında başlayan eylemde öğrenciler üniversite yemekhanesine pankartlarıyla girerek yemekhanedeki öğrencilere YÖK’ü anlatılarak eyleme davet ettiler.
Yemek yiyen bazı öğrencilerin eyleme katılmasıyla birlikte yemekhaneden çıkılarak Rektörlük binasına yüründü. Polis tarafından kuşatılan Rektörlük önünde basın açıklamasını okuyan öğrenciler tekrar Fakültelerine dönerek halaylarla eylemlerini sonlandırdılar.
Öğrenciler adına basın metnini okuyan Deniz Polat şunları söyledi:“On yıllardır bu ülkede gençlik aldatılıyor,korkutuluyor,hakları ellerinden tek tek alınıyor. Bilim ve özgürlük asker ve polis postalı altında eziliyor. Daha 3 hafta önce yemek zamlarını protesto ederken üniversitemizde polis yaptığımız boykota saldırmış 21 arkadaşımızı gözaltına almıştı. Şimdi de arkadaşlarımıza bu haklı taleplerimizi haykırdığımız için soruşturma terörü uygulanmıştır. Bizleri soruşturmalarla,polis joplarıyla yıldırmaya çalışan YÖK ve Devletin korkusu neden? Çünkü bizler gencizve çağımızın donkişotlarıyız-üniversitelerimiz parça parça satılırken parasız eğitim diye haykıranlarız. Ve işte bu yüzden YÖK ve Devlet için susturulmasıgerekenleriz. Ama susmuyoruz susturamayacaklar. Şimdi binlerce üniversiteli ile yüreklerimiz beraber atıyor. Ankara’da, İzmir’de ve Anadolunun birçok ilinde YÖK’e hayır diye haykırıyoruz”
Eyleme yaklaşık 150 öğrenci katıldı. “Sermaye defol üniversiteler bizimdir”, “YÖK kalkacak polis gidecek üniversiteler bizimle özgürleşecek”, “Müşteri değil öğrenciyiz” sloganları atan öğrenciler daha sonra eylemlerini sonlandırdılar.
Adana muhalefeti dün de sokaktaydı
YÖK’ü protesto etmek için üniversite öğrencileri ve Eğitim-Sen tarafından 5 kasım Pazar günü saat 12:30’da bir eylem gerçekleştirildi. Eğitim-Sen Adana şubesi önünde toplanarak Cumhuriyet Meydanı’na doğru yürüyüşe geçen Eğitim-Sen üyeleri ve öğrenciler yürüyüş boyunca yolu trafiğe kapatarak yürüdüler.
Cumhuriyet Meydanı’nda Eğitim-Sen Adana şubesi başkanı Güven Boğa tarafından yapılan basın açıklamasında: “Üniversitelerimizi piyasalaştırmak ve eğitimi sermayenin hizmetine sunmak üniversitelerimizde filizlenip yeşeren bilimin kültürün ve özgürlük taleplerinin önüne geçmek için 12 faşizmi tarafından kurulan YÖK bir an önce dağıtılmalıdır” denildi.
Öğrenciler adına konuşan Erdoğan Yener ise “Bizler üniversite öğrencileri olarak her türlü piyasalaştırma ve baskılara boyun eğmeyeceğiz. Bu güne kadar faşist baskılara karşı bilimin piyasalaştırılmasına karşı direndik üniversitelerimizi savunduk bundan sonra da üniversitelerimizi savunmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Yapılan eyleme yaklaşık 300 kişi katılırken, DİSK, KESK, ÇÜ ÖĞRETİM ELEMANLARI DERNEĞİ, ATO, DEV SAĞLIK-İŞ, TMMOB, PİR SULTAN ABDAL KÜLTÜR DERNEĞİ, TUNCELİLER DERNEĞİ, HALKEVLERİ, İHD, ESP, THAYDER, BDSP, ÖĞRENCİ PLATFORMU, HÖC, CHP, DTP, EMEP, SDP, ÖDP, EKD destek verdi.
Eylemde “Yök’e hayır”, “Parasız eğitim parasız sağlık”, “Yök postalla geldi isyanla gidecek” sloganları atıldı.
Trabzon
YÖK protestosu için 7 Kasım günü Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği önünde toplanan aralarında DÜK, YDG, HÖC, ÖEP, EKİM GENÇLİĞİ, EMEP üyelerinin bulunduğu öğrenciler Jandarma’nın baskısıyla karşılaştılar.
Yaklaşık 30 öğrenci jandarmanın basın açıklamasına izin vermemesi üzerine anayasal hakları olan basın açıklmasını gerçekleştiremeden alandan ayrılmak zorunda kaldılar. Basın açıklaması öncesi öğrencilerin yanına gelen jandarma karakol komutanı Akif Yiğitbaş bu alanda basın açıklaması yapmamaları gerketiğini, basın açıklaması yapmak istiyorlarsa rektörlüğün göstermiş olduğu alana gitmelerini söyledi. Bunun üzerine aralarında bir değerlendirme yapan öğrenciler aynı alanda sohbet edeceklerini bildirdiler. Sohbet sırasında hazırladıkları dövizleri yere koymak isteyen öğrencilere yine tepki Akif Yiğitbaş’dan geldi ve dövizleri alıp yırttı. Bu durum karşısında da sessizliğini koruyan öğrenciler bu olaydan sonra dağıldılar.
Jandarmanın dövizleri yırtması üzerine etrafta bulunan Öğrenci Derneği üyeleri jandarmayı alkışlayarak protesto ettiler.
Öğlen saatlerinde üniverisitede basın açıklaması yapamayan KTÜ Öğrencileri bu kez akşamüstü meydan parkta Eğitim Sen ile birlikte bir basın açıklamsı gerçekleştirdiler. Daha sonra Eğitim Sen’le birlikte kurdukları sandıklarda parasız eğitim kampanyası başlattılar. kampanya 3 gün sürecek.
Diğer yandan ÖDP Gençlik Kolları parti binasında düzenledikleri bir basın açıklamasıyla YÖK’ü protesto ettiler.
KTÜ Öğrenci Kolektifi ise 7 Kasım’da ayrı bir eylem yaparak YÖK’ü ve paralı eğitimi protesto edecek.
Samsun’da YÖK Protestosu
Samsun’da, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) yerleşkesinde 120 üniversite öğrencisi, yaptıkları yürüyüşle YÖK’ü protesto etti.
Tıp Fakültesi amfileri önünden başladıkları yürüyüşte “YÖK-polis-medya bu abluka dağıtılacak”, “Üniversiteler bizimdir bizimle özgürleşecek”, “Parasız bilimsel ana dilde eğitim”, “Emperyalistler işbirlikçiler 6. filoyu unutmayın”, Müşteri değil öğrenciyiz”, “Kahrolsun ABD Emperyalizmi” sloganları atan üniversiteli öğrenciler, OMÜ Çocuk Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı.
Basın açıklamasında YÖK’ü eleştirirken, “Üniversiteleri ticarethaneye dönüştürmek isteyen, eğitim sistemini piyasalaştıran, fakir işçi ve emekçi çocuklarına üniversite kapılarını kapatmak isteyen YÖK’e ‘hayır’ ve eğitim sisteminin uluslararası tekellere göre dizaynını, emperyalist paylaşım savaşının eğitim sistemindeki yansımalarını, piyasalaştırmayı, AR-GE faaliyetlerini, teknokentleri, ‘paran kadar eğitim’ ilkesini istemiyoruz” denildi.
Ayrıca eğitim sisteminin çöktüğünü , üniversitelerin bilimsel nitelikten ve bilimin gerektirdiği ahlaki değerler toplamından yoksun olduğunu söylediler.
Öğrenciler basın açıklamasından sonra tekrar yürüyüşe geçti ve eyleme başladıkları noktada halay çektikten sonra dağıldı.
Gençlik Federasyonu Ankara’daydı
Gençlik Federasyonu üyeleri diğer gençlik gruplarından ayrı olarak, merkezi bir 6 Kasım eylemi örgütledi. Ankara’da Saat 10.00’da Toros Sokak’ta toplanan Gençlik Federasyonu üyeleri Abdi İpekçi Parkı girişine yürüyüşe geçtiler. 150 kadar Gençlik Federasyonu üyesi, parkta saat 12.00’ye kadar bekledikten sonra YÖK’e gitmek için otobüslerine bindiler. YÖK önüne yaklaştıklarında otobüslerden inerek sloganlarla YÖK önüne kadar yürüdüler. Burada bir heyet içeriye girerek YÖK yöneticileri ile görüştü. Daha sonra tekrar otobüslere binen öğrenciler Abdi İpekçi Parkı’na geri döndüler. Federasyon üyeleri akşam saatlerinde de Yüksel Caddesi’nde bir basın açıklaması gerçekleştirdiler.
Ankara’da Darbe K
arşıtı Platform, YÖK’ü protesto etti.
YÖK, kuruluşunun 25. yıldönümünde Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi önünde protesto edildi. Darbe Karşıtı Platform üyesi yaklaşık 200 kişinin katıldığı protesto gösterisi, grubun Ankara Üniversitesi içerisinde toplanmasıyla başladı.
Üniversite girişinde toplanan grup daha sonra Hukuk Fakültesi önüne kadar slogan atarak yürüdü. Burada grup adına açıklama yapan Ankara 78’liler Derneği Genel Başkanı Ruşen Sümbüloğlu, “Bugün üniversitelerimizin başına musallat edilen YÖK’ün kuruluşunun 25. yıldönümü. Onbinlerce öğrencisine ve binlerce eğitim emekçisine karşı zulmeden bir yapı bütün Türkiye üniversiteleri adına darbecilere fahri doktora unvanı vermiştir. Üniversite senatoları, rektörlükler, dekanlıklar, öğretim elemanları, öğrenciler, üniversite çalışanları, kurumlarını bu utançtan kurtarmalı ve derhal darbeci generallere verilen fahri doktora unvanları, şiltler, cübbeler geri alınmalıdır” şeklinde konuştu.
Sümbüloğlu konuşmasını, “Gün gelecek, devran dönecek. Darbeciler halka hesap verecek. YÖK kaldırılsın. Yaşasın özgür demokratik üniversite. Darbecilere verilen fahri doktora unvanları geri alınsın” diyerek tamamladı. Protesto gösterisi basın açıklamasının ardından olaysız şekilde sona erdi.
Kurtuluş Partili öğrenciler
6 Kasım günü Halkın Kurtuluş Partisi tarafından düzenlenen eylemde”Laik, demokratik, anadilde eğitim hakkı” talebi öne çıktı. Kızılay Karanfil Sokak’tan sloganlarla atarak yürüyen öğrenciler, Gima önünde basın açıklaması yaptılar. Daha sonra grup adına yapılan basın açıklamasında YÖK’ün üniversitelerin özerkliği önünde engel olduğu belirtildi.
Y(oksul) Ö(ğrenci) K(ovucu) Eskişehir’de Protesto Edilidi!
Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde Eskişehir Öğrenci Kolektifleri, Üniversitelere çeyrek asırdır musallat olan YÖK illetini protesto etmek için Anadolu Üniversitesi Yunus emre Kampusu Yurtlar önünde buluştular. Sloganlar ve besteledikleri şarkılarla yaptıkları 1 saatlik yürüyüşün ardından Rektörlük önüne gelen 25 kadar öğrenci burada basın açıklamalarını gerçekleştirdiler. Yürüyüş boyunca YÖK ün üniversitedeki baskıcı uygulamalarına karşı ve piyasaya çıkarılan eğitim hakkına sahip çıkmak için mücadele edilmesi gerektiği yönünde konuşmalar yapıldı. Pankartlarında “Y(yoksul) Ö(öğrenci) K(kovucu)’e Hayır! – Öğrenci Kolektifleri” yazan öğrencilerin renkli sloganları ve dövizleri yoğun ilgi gördü. AKP’yi Amerikancı Kurtuluş Partisi Eğitime Zararlıdır diyerek eleştiren öğrenciler dövizlerinde “YÖK daha neler”, “Parayı veren kepi atar”, “Tayyip oğlunu da al yurtta kal” gibi renkli sloganlar yazılıydı. Eylem boyunca öğrencileri yakından takip eden ve bu şekilde öğrencilerin eyleme katılmasını önlemeye çalışan yaklaşık 40 sivil polis ve 20 özel güvenliğe sürekli kendileriyle birlikte eyleme katılmaları ve parasız eğitimle ilgili slogan atmaları yönünde ‘çağrı’ yapan öğrenciler, polisin öğrencilerin en demokratik haklarını engellemeye dönük dolaylı baskılarını ve fiili sataşmalarını boşa çıkartmış oldular.
Akdeniz Üniversitesinde YÖK Protestosu
Akdeniz üniversitesinde öğrenciler, öğretim görevlileri/üyeleri ve araştırma görevlilerinin katıldığı bir basın açıklaması ile YÖK ve YÖK’ün antidemokratik uygulamaları protesto edildi. Basın açıklamasında YÖK’ün bir baskı mekanizması olduğu ve üniversitelerdeki antidemokratik uygulamaların, soruşturmaların ve cezaların, YÖK kalkmadan sona ermeyeceğine, bilimsel, nitelikli eşit ve parasız eğitimin, toplumsal fayda gütmeyen yök tarafından uygulamaya geçirilemeyeceğine Ve bu nedenle YÖK’ün kaldırılması gerektiği belirtildi.
Basın açıklamasında ‘YÖK Kalkacak Polis Gidecek Üniversiteler Bizimle Özgürleşecek’, ‘YÖK Polis Medya Bu Abluka Dağıtılacak’, ‘Herkese Eşit Parasız Bilimsel Anadilde Eğitim’ sloganları atıldı.
Basın açıklamasına AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KOLEKTİFİ, SDP, EMEP, DGH, ÖDP ve DTP katıldı. Ayrıca Eğitim-Sen üyesi öğretim görevlileri de eyleme destek verdiler.
Mersin Üiversitesi: Gel Sen De Haykır, YÖK’e Hayır!
Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Kampüsü’nde 7 Kasım günü YÖK karşıtı eylem yapıldı. 11.30 da üniversitenin Cumhuriyet Alanı’nda toplanmaya başlayan YÖK Karşıtları vurmalı çalgılarla eyleme başladı. Kapıda kimlik kontrolü ile terör estiren ÖGB, diğer kampüslerden okula gelen öğrencileri engellemeye çalıştı. Okulda bugüne özel olan bu baskıcı denetim mekanizması kapıda yer yer tartışmalara ve gerilimlere neden oldu.
Saat 12.15 gibi Fen-Edebiyat Fakültesi Önü’nde “YÖK’E HAYIR” pankartı arkasında toplanmaya başlayan YÖK karşıtları vurmalı çalgılarıyla birbirinden renkli sloganlar ve şarkılarla yürüyüşe geçtiler.
Yürüyüş sırasında atılan “ANNANI AL TAYYİP. GEL SEN DE HAYKIR YASAKLARA HAYIR…” sloganları alkışlarla destek gördü. Ayrıca Yemekhanenin içine pankart ve dövizlerle girilerek burada “Vur, vur…” şeklinde atılan sloganlara yemekhanede yemek yiyen öğrenciler çatallarını ve kaşıklarını YÖK’e karşı vurmaya davet edildi.
Yaşanan bu renkli ve coşkulu anlardan sonra Rektörlük önünde basın açıklaması okundu. YÖK Karşıtı Öğrenciler adına okunan basın açıklamasında 1981 Kasım’ından bugüne binlerce akademisyen, onbinlerce öğrencinin okuldan uzaklaştırıldığı ve üniversiteler üzerinden bir koltuk kavgasının süregeldiği anlatıldı. Ayrıca üniversitelerin sahepleri gibi davrananalar kendi aralarında koltuk kavgası yapıp üniversitelerin asli unsurlarını bu tartışmalardan uzak tuttukları anlatıldı.
Açıklama sonrasında sloganlarla ve şarkılarla devam eden eylem ‘Çav Bella’ marşının okunmasıyla sona erdi.
Yaklaşık 70 kişinin katıldığı ve oldukça renkli-coşkulu geçen yürüyüşte “YÖK’E HAYIR”, “Müşteri Değil Öğrenciyiz”, “Parasız-Bilimsel-Anadilde Eğitim”, “Sermaye Defol Üniversiteler Bizimdir”, “Ampül Tayyip”, “Tüccar Tayyip”, “Annanı Al Tayyip” ve “Gel Sen De Haykır Yasaklara Hayır” sloganları atıldı.
Kütahya
Kütahya Ögrenci Kolektifleri 5 Kasım saat 13:00’de Belediye Önünde yaptığı eylem ile YÖK’e hayır dedi. Ögrenci Kolektifleri YÖK strateji raporunu tarihin çöplüğüne yollanması gerektiğini ve eğitimin parasız olması gerektiğini vurguladı.
Okunan basın acıklamasında öğrencilerin müşteri değil öğrenci, üniversitenin ticarethane değil bilim yuvası olduğu söylendi.
Eylemi Kütahya Eğitim-Sen ve SES’te katılarak destekledi.
Bursa’da Faşistlerin Provokasyonu ve Jandarmanın Engellemelerine Rağmen YÖK Protesto Edildi
Bursa’da YÖK karşıtı eylemler 5 Kasım Pazar günü başladı. Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu önünde toplanan Öğrenci Kolektifleri, Liseli Genç Umut ve Öğrenci Dayanışma Evi Orhangazi Parkına kadar yürüdü. 150 öğrencinin katıldığı eylemde müşteri değil öğrenciyiz,yolunacak kaz değil öğrenciyiz,YÖK’e hayır, “ÖSS’ye ve YÖK’e red” sloganları öne çıktı.Orhangazi Parkı’nda bir basın açıklaması yapan öğrenciler eylemi sloganlarla bitirdi. Eyleme Halkevleri de öğrencilerin eylemine destek verdi.
6 Kasım günü ise tüm Uludağ üniversitesi YÖK’ü konuşuyordu. Öğle arasında kampusun 4 ayrı yerinde YÖK ile ilgili birer tiyatro gösterimi yapıldı ve gösterimlerin arkasından saat 13:00’a eylem çağrısı yapıldı. Mühendislik Fakültesi kantininde ve yemekhanede yap