16 Ekim’deki Dünya gıda günü dolayısıyla bir basın açıklaması yapan Bursa Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İlhan Demiröz, dünyada 1 milyar insanın açlık çektiğini belirterek, Türkiye’de yaklaşık 20 milyon insanın yoksullukla mücadele ettiğini söyledi. Ziraat Mühendisleri Bursa Şubesi’nde yapılan toplantıda konuşan şube başkanı İlhan Demiröz, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nun bu yıl […]
16 Ekim’deki Dünya gıda günü dolayısıyla bir basın açıklaması yapan Bursa Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İlhan Demiröz, dünyada 1 milyar insanın açlık çektiğini belirterek, Türkiye’de yaklaşık 20 milyon insanın yoksullukla mücadele ettiğini söyledi.
Ziraat Mühendisleri Bursa Şubesi’nde yapılan toplantıda konuşan şube başkanı İlhan Demiröz, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nun bu yıl 61.’sini kutlayacağı ‘Dünya gıda günü’nde, gıda güvenliği için tarıma yatırım adlı konuyu ele alacağını belirtti. Dünya ve Türkiye’nin 16 Ekim’de kutlayacağı ‘Dünya gıda günü’ öncesi açıklanan raporların açlık ve yoksulluğun giderek arttığını belirten Demiröz, “FAO’nun verilerine göre, dünyada 1 milyar insan açlık çekmekte, yaklaşık 850 milyon insan ise açlık ile karşıya karşıya kalmaktadır. Dünyada yoksulluğun sonuçlarını en fazla çocuklar çekmektedir. Gıda üretimini sağlayan tarım sektöründe çalışanlar da açlık ve yoksulluktan ciddi şekilde etkilenmektedir. FAO’ya göre dünyada 450 milyonluk ücretli tarım işçisinin çoğunluğu yoksullukla boğuşmaktadır. Dünya genelinde çalışan 250 milyon çocuğun 170 milyonu tarım sektöründe yer almaktadır. Ülkemizde ise TÜİK verilerine göre, 894 bin aç insan bulunmaktadır. Yoksul insan sayısı 19 bin 400 civarındadır. Türkiye’nin yüzde 27’lik yoksulluk oranı AB ülkelerine göre çok yüksektir” dedi.
Mecliste görüşülerek yasalaşan ‘Tohumculuk Yasa Tasarısı’na da değinin Demiröz, “Bu tasarının genel gerekçesinde geçen 40 yıl içerisindeki bitki çeşitliliklerinin ıslahında geleneksel yöntemlerin yanında biyoteknolojik yöntemlerde kullanılmaya başlanmıştır. Tüm dünyada kamu kurum ve kuruluşları daha çok denetim ve kontrol görevini üstlenmiş, tohumculuk faaliyeti özel sektör ağırlıklı hale gelmiştir. Bu Türkiye’de de tohumculuk sektörünün tümüyle çok uluslu şirketlere devredileceği anlamına gelmektedir” diye konuştu.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın eğitimlerle usta ve sorumlu yönetici istihdamı yönetmeliğine de değinen Demiröz, “2006 Şubat ayında ayında Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik değişikliklerine göre, her hangi bir uzmanlığı bulunmayan ustaların kısa süreli eğitimlerle sorumlu yönetici olarak yetkilendirilmeleri genişletilmiş ve halkın gıda güvenliği tehlikeye atılmıştır. Ziraat Mühendisleri Odası olarak söz konusu yönetmeliğin iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açılmaştır. Sonunda Danıştay 10. Dairesi tarafından yürütmeyi dudurma kararı verilmiştir. Bu karar uyarınca, ustalar yılda en çok 3 ay faaliyet gösteren mevsimlik iş yerlerinde sorumlu yöneticilik yapamayacak. Bazı kurumlar ustalık kursu düzenleyemeyecek. Haksız ve hukuka aykırı bir şekilde istihdam alanları daraltılmış olan ziraat mühendisi, su ürünler mühendisleri yeniden iş imkanına kavuşabilecek” şeklinde konuştu.