Dünya Bankası’nın eski bir yetkilisi, kalkınmakta olan ülkelere yapılan yardımla ilgili mevcut sistemin işlemediğini, genellikle boşa para harcandığını söyledi. New York Üniversitesi’nin ekonomi profesörü William Easterly son 50 yılda yardım için harcanan 2 trilyon dolardan fazla yardımın çok az etkili olabildiğini belirtti. William Easterly’in The White Man’s Burden adlı yeni kitabında dile getirdiği eleştiriler, kalkınma […]
Dünya Bankası’nın eski bir yetkilisi, kalkınmakta olan ülkelere yapılan yardımla ilgili mevcut sistemin işlemediğini, genellikle boşa para harcandığını söyledi.
New York Üniversitesi’nin ekonomi profesörü William Easterly son 50 yılda yardım için harcanan 2 trilyon dolardan fazla yardımın çok az etkili olabildiğini belirtti.
William Easterly’in The White Man’s Burden adlı yeni kitabında dile getirdiği eleştiriler, kalkınma uzmanlarınca çok ciddiye alınıyor.
Easterly’ın temel tezi yardımı planlayan bürokratların verilen paranın serbest piyasa ekonomisine dahil olmasını engelleyememesi ve sonuçta zengin ülkelerin daha da zenginleşmeleri.
William Easterly ayrıca zengin ülkelerden pahalı danışmanlara çok para ödendiğini ve çok az sonuç veren görkemli konferanslar düzenlendiğini belirtiyor.
Birleşmiş Milletler’in önde gelen ekonomistlerinden Jeffrey Sachs’ın yaptığı hesaba göre Sahra Çölü’nün güneyindeki yoksul ülkelere yapılan yardım yılda kişi başına sadece 12 dolar civarında.