Metal işkolundaki grup toplu sözleşmesi görüşmelerinde MESS, esnek çalışma çerçevesinin daha da genişletilmesini istedi. MESS, denkleştirme süresinin ve halen 2 ay olan deneme süresinin 4 aya çıkarılmasını istedi. Bu fazla mesailerin ve iş güvencesinin ortadan kaldırıldığı bir çalışma düzeninin kurulması demek. MESS, bu isteğini “rekabetin gereği” olarak sunuyor ve süre sınırlamasıyla güvenceli çalışma usulünü savunmayı […]
Metal işkolundaki grup toplu sözleşmesi görüşmelerinde MESS, esnek çalışma çerçevesinin daha da genişletilmesini istedi. MESS, denkleştirme süresinin ve halen 2 ay olan deneme süresinin 4 aya çıkarılmasını istedi. Bu fazla mesailerin ve iş güvencesinin ortadan kaldırıldığı bir çalışma düzeninin kurulması demek.
MESS, bu isteğini “rekabetin gereği” olarak sunuyor ve süre sınırlamasıyla güvenceli çalışma usulünü savunmayı “katı ve köhne kurallarla çalışmayı talep etmek, uyumu reddetmek” olarak nitelendiriyor. MESS’in “esneklik” istediği konular şöyle sıralanıyor: “Çalışma Süreleri, Vardiya Çalışmaları, Çalışılmış Sayılan Süreler, Fazla Çalışma, Hafta Tatili, İş ve İşyeri Değişikliği, Deneme Süresi, Kıdem Tazminatı, SSK’yla ilgili izinler, İş Sağlığı”.
Türk Metal ve Çelik İş’in yetkili olduğu bir çok işyerinde MESS’in istediği denkleştirme ve deneme sürelerinin fiilen uygulanması nedeniyle MESS’in bu isteklerinde ısrarlı olduğu görülüyor. Türk Metal’in MESS’in öngördüğü çalışma düzenini yetkili olduğu işyerlerinde uygulattığı biliniyor. İki “sendika”nın üzerinde anlaştığı “Hasar Tazminatı”yla işbirliği iyice ilerledi. “İmal ettiği işi bozan, hatalı yapan işçiden vukua getirdiği zararın tazmini”ni öngören bu tazminatla patronlar, yapılan hatalı üretimin bedelini işçiye ödetebilecekler.
4 Ekim’den itibaren başlayacak ücret müzakerelerinde DİSK’e bağlı Birleşik Metal’in izlediği çizgi, diğer sendikaları da bir ölçüde etkileyecek gibi. Türk Metal ve Çelik İş, her zaman olduğu gibi %18-20’lik zam talepleriyle masaya oturmuşlardı. Birleşik Metal, işçiler arasındaki ücret farklılıklarını azaltmayı öngören bir paket teklif etmişti. Teklifte, “önce düşük saat ücretlerinin 2,80 YTL’ye çıkarılması ve bundan sonra tüm ücretlere ortalama olarak yüzde 8 artı 0,40 YTL zam yapılması” öneriliyordu. 19 Eylül’de yapılan üçüncü oturumun ardından Çelik-İş sendikası da bir açıklama yaparak, işçiler arasındaki ücret uçurumunun giderilmesini istediğini belirtti.
Esneklik dayatmasıyla birçok maddenin ertelenmesinin ardından Birleşik Metal sendikası işyeri komiteleriyle “2. tur görüşmelerini başlattığını” açıkladı. Birleşik Metal ayrıca, görüşmelerin genel gidişini bültenlerle üyelerine duyuruyor. Çelik-İş sözcüleri de görüşmelerini işyerlerindeki üyelerine sözlü olarak aktardıklarını söylüyorlar.
Metal işkolundaki 4. tur sözleşme görüşmeleri Ekim ayının ilk haftasında yapılacak.