Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ve sunulduğu Sayıştay Genel Kurulu’ndan da geçtiği öğrenilen “Ek Ders Ücret Esasları” düzenlemesi, Bakanlar Kurulu’ndan geçerek yürürlüğe girecek. Edinilen bilgilere göre, mevcut uygulamada branşı rehberlik gibi ek ders saati ve ücreti tam olan branşlardan koordinatör okul müdür yardımcılarına sağlanan haftalık 6 saatlik ek derse girme mecburiyeti kaldırılıyor. Aynı sorunun yaşandığı […]
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ve sunulduğu Sayıştay Genel Kurulu’ndan da geçtiği öğrenilen “Ek Ders Ücret Esasları” düzenlemesi, Bakanlar Kurulu’ndan geçerek yürürlüğe girecek. Edinilen bilgilere göre, mevcut uygulamada branşı rehberlik gibi ek ders saati ve ücreti tam olan branşlardan koordinatör okul müdür yardımcılarına sağlanan haftalık 6 saatlik ek derse girme mecburiyeti kaldırılıyor. Aynı sorunun yaşandığı mesleki ve teknik eğitim okullarında da yeni düzenlemeyle ek ders saatleri mağdur duruma düşen öğretmenlere kaydırıldı.
Bakanlık yeni düzenlemeyle, Yatılı Bölge İlköğretim Okulu (YİBO) ve Pansiyonlu İlköğretim Okulları’ndaki (PİO) müdür, müdür yardımcısı ve belleticilerin haftalık ek ders saatlerini 25 saatten 36 saate çıkarıyor. Daha önce ek ders ücreti alamayan çalışanlar, yeni düzenlemeyle ek ders ücretine kavuşturuluyor.
Özelleştirmeden MEB’e geçen uzmanlar, bakanlık müfettişleri, sivil savunma uzmanları, tesis müdürleri ve mali hizmetler uzmanları da yeni düzenlemeyle ek ders ücreti alabilecekler. Maaşlarda ortalama aylık 310 YTL artış sağlayacak yeni düzenleme bakanlık merkez ve taşra teşkilatı çalışanlarınca sevinçle karşılandı.
Ramazan Bayramı sonrasında Bakanlar Kurulu’na getirilecek “Ek Ders Ücret Esasları” düzenlemesiyle, mevcut uygulamada geçici görevlendirmenin 6 ayı geçmesi halinde ek ders alamayanlar, artık geçici görevlendirme süresince ek ders alabilecekler. Bu değişiklikten en çok vekaletle çalışan il ve ilçe milli eğitim müdürleri, şube müdürleri ve komisyonlarda çalışan öğretmenler faydalanacak.
Sözleşmeliler, kadrolu olamayacak
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, sözleşmeli öğretmenlerin doğrudan kadrolu öğretmen statüsüne geçirilmelerinin söz konusu olmadığını bildirdi. Çelik, DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan’ın, sözleşmeli öğretmenlerin durumuna ilişkin soru önergesini yanıtladı.
Bakan Çelik, bakanlığa bağlı eğitim kurumlarında öğretmen ihtiyacının karşılanması amacıyla Bakanlar Kurulu kararıyla, bir öğretim yılında 10 ayı geçmemek üzere kısmi zamanlı geçici öğretici çalıştırılmasına imkan sağlandığını vurguladı. Eğitim kurumlarında 2005-2006 öğretim yılında öğretmen görev, yetki ve sorumluluğunda görev yapmak üzere sözleşmeli statüde geçici öğretici görevlendirildiğini belirten Çelik, “Bunların görev süresi 30 Haziran 2006 tarihinde sona erdiğinden, 26 Eylül 2006 itibariyle eğitim kurumlarımızda 657 sayılı kanun kapsamında, kısmi zamanlı geçici öğretici bulunmamaktadır” diye konuştu. Sözleşmeli öğretmenlerin, sosyal güvenlik mevzuatı yönünden Sosyal Sigortalar Kanunu hükümlerine tabi olduğunu ifade eden Çelik, “İlgili mevzuatı uyarınca, sözleşmeli öğretmenlerin kademe terfileri söz konusu değildir. 2005-2006 öğretim yılında sınıf öğretmenlerine birinci yarıyılda ayda net 852.40 YTL, ikinci yarıyılda ise ayda net 903.6 YTL aylık ödenmiştir. Diğer alan öğretmenlerine ise haftada branşlarında okutmuş oldukları ders sayısı dikkate alınarak birinci yarıyılda ayda net 681.92 YTL, ikinci yarıyılda ise ayda net 722.88 YTL kadar aylık ödenmiştir” dedi.
Sözleşmeli öğretmenlere, yılın 10 ayı maaş verildiğini bildiren Bakan Çelik, sözleşmeli öğretmenlerin, doğrudan kadrolu öğretmen statüsüne geçirilmeleri gibi bir uygulamanın ise söz konusu olmadığını vurguladı.