Önceki gün, İzmit’in en hareketli noktalarından olan Marina’da ve ne olduğu henüz tam olarak belirlenemeyen tehlikeli maddenin tutuşmasıyla ortaya çıkan tüyler ürpertici olay, çevre sorunun boyutlarını ve denetim yetersizliğini bir kez daha ortaya koydu Kocaeli, ev sahipliği yaptığı yoğun sanayinin faturasını çok ağır ödüyor. Kocaeli’nde neredeyse her gün yeni bir çevre sorunu ortaya çıkıyor. Çevre […]
Önceki gün, İzmit’in en hareketli noktalarından olan Marina’da ve ne olduğu henüz tam olarak belirlenemeyen tehlikeli maddenin tutuşmasıyla ortaya çıkan tüyler ürpertici olay, çevre sorunun boyutlarını ve denetim yetersizliğini bir kez daha ortaya koydu
Kocaeli, ev sahipliği yaptığı yoğun sanayinin faturasını çok ağır ödüyor. Kocaeli’nde neredeyse her gün yeni bir çevre sorunu ortaya çıkıyor. Çevre sorunlarının önlenmesi için komisyonlar kuruluyor, araştırmalar yapılıyor, önlemler alınıyor fakat bir türlü nihai ve etkili çözüm bulunamıyor.
AKIL ALMAZ OLAY
Önceki gün Selim Dervişoğlu Caddesi üzerine bırakılan içeriği sır, tehlikeli madde neredeyse bir çevre faciasına yol açıyordu. Bursalı, Simtem İlaçlama firması yetkilisi İbrahim Çırpan tarafından bölgeye bırakıldığı iddia edilen gemi ambarlarını temizlemek için kullanılan tehlikeli madde, yağan yağmurla tepkimeye girerek bir anda alev aldı ve çevreye çok zehirli ve yoğun bir duman yaymaya başladı.
SAATLERCE YANDI
Saat 15.00 sularında yanmaya başlayan ve Marina’yı adeta zehirli bir duman bulutuyla kaplayan maddeye ilk müdahale Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekiplerince yapıldı. Ancak olaya ilk müdahaleyi gerçekleştiren ekiplerin kullandığı söndürme malzemeleri ve ekipmanı yanan maddeyi söndüremedi.
Müdahalelere rağmen yangın söndürülemeyince İZAYDAŞ’tan yardım istendi. İZAYDAŞ ekipleri söndürme tozu ve köpükle olaya müdahale ederek yangını söndürdü ve tehlikeli kimyasal maddeyi kürekle kamyona yükleyerek incelemek ve imha etmek üzere İZAYDAŞ’a götürdü.
İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLI
Olaya müdahale eden İZAYDAŞ ve itfaiye yetkilileri yanan maddeden yayılan dumanın insan sağlığı açısından son derece zararlı olduğunu belirtti. Yetkililerin yaptığı ilk incelemelerde yanan maddenin alüminyum fosfit adı verilen ve gemi ambarlarının temizliğinde kullanılan bir madde olduğu anlaşıldı. Yapılan gaz ölçümlerinde ise ortaya çıkan dumanın amonyak, karbonmonoksit, hidrojen sülfür gibi zararlı kimyasallar olduğu belirlendi. Yetkililer, yangın boyunca vatandaşları çevreden uzak tutmaya çalıştı. Gelen trafik ekipleri caddeyi trafiğe kapattı.
YETKİLİLER SONRADAN ÖĞRENDİ
Dün, Kocaeli Demokrat gazetesine açıklama yapan, İl Çevre ve Orman Müdürü Necati Farsak, söz konusu maddenin Marina’ya hangi yolla geldiği konusunda henüz bilgileri olmadığını söyledi. Çevre ve Orman Müdürlüğü denetim ekiplerinin maddenin kaldırıldıktan sonra olay yerine ulaştığını söyleyerek ellerinde olayla ilgili yeterli delil olmadığını söyledi.
Farsak, tanıkların ifadesine göre, maddenin civardan geçen bir kamyondan “düştüğünü” belirtti.
Olayla ilgili araştırma başlattıklarını ifade eden Farsak, olayın sorumluları hakkında cezai işlem yapacaklarını dile getirdi.
BÖCEK İLACI NASIL ORAYA GELDİ
Bu arada dün neredeyse bir faciaya neden olan alüminyum fosfat maddesinin gıda maddesi taşıyan yük gemilerinin ambarlarında görülen fare ve böcek gibi zararlı canlıların öldürülmesinde kullanılan bir çeşit zehir olduğu öğrenildi.
OLAYIN BOYUTLARI ÜRKÜTÜCÜ
Bu noktada, söz konusu maddenin nasıl olup da oraya bırakılabildiği sorusu akla geliyor. Bu derece zararlı bir maddenin bu kadar rahat bir şekilde çevreye bırakabilmesi sanayi kuruluşlarının ve yetkililerin çevre sorunu konusundaki duyarsızlığını acı bir şekilde ortaya koyuyor.
Buzdağının görünmeyen kısmı ise daha da vahim. Bir liman kenti olan ve her gün onlarca geminin giriş yaptığı Kocaeli’nde bu tür atıkların denetimsiz bir şekilde çevreye bırakılıyor olması, yaşanan çarpıklıkları ve kentin karşı karşıya olduğu riskleri gözler önüne seriyor.
Kocaeli Demokrat
Süriye ÇATAK – Adnan AĞIRKAYA