Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) yayınladığı bir raporda dünya genelinde işsiz gençlerin sayısının 85 milyona ulaştığını kaydetti. Örgüt yüzbinlerce gencin yoksulluk sınırı altındaki koşullarda çalıştığına dikkat çekti. Dünya genelinde işsiz gençlerin sayısı son on yılda 74 milyondan 85 milyona ulaştı. Bu sayı geçtiğimiz 10 yılda, 15-24 yaş arası gençler arasındaki işsizliğin yüzde 14,8 arttığını gösteriyor. Ayrıca […]
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) yayınladığı bir raporda dünya genelinde işsiz gençlerin sayısının 85 milyona ulaştığını kaydetti. Örgüt yüzbinlerce gencin yoksulluk sınırı altındaki koşullarda çalıştığına dikkat çekti.
Dünya genelinde işsiz gençlerin sayısı son on yılda 74 milyondan 85 milyona ulaştı. Bu sayı geçtiğimiz 10 yılda, 15-24 yaş arası gençler arasındaki işsizliğin yüzde 14,8 arttığını gösteriyor. Ayrıca çalışan 300 milyon dolayında genç ise, günde 2 dolar olan yoksulluk sınırının altındaki şartlarda çalışmak zorunda kalıyor. Uluslararası çalışma örgütü, gençlerin kendi kapasitelerini geliştirmeleri ve ihtiyaçlarının karşılanması için yaklaşık 400 milyon yeni iş sahasının açılmasını gerekli görüyor.
Rapor, gençlerin yetişkin, usta işçi veya çalışanlardan dört kez daha fazla işsiz kalma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığına dikkat çekiyor. Bunun özellikle kalkınmakta olan ülkelerde çok büyük bir olumsuzluk olarak değerlendirildiği raporda, gençlerin, ülkelerin ekonomilerin kalkınması için çok önemli bir el emeği gücü olduğunun altını çiziyor.
Uluslararası Çalışma Örgütü Genel Müdürü Joan Somovia, “Ekonomik büyümelerin karşısında ve ekonomilerin yeterince iş sektörü yaratamamasından en çok etkilenenler dünya gençliği oluyor” dedi. Rapor, Birleşmiş Milletler ‘in (BM) de konuya ilişkin yeni çalışmalar yürütmesi için yaptığı uyarıları destekliyor. BM günümüz gençliğinin iş dünyasında ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğuna vurgu yapıyor.
Raporda işsizlik sorunu konusunda dört noktaya dikkat çekiliyor. Bunlar şöyle sıralanıyor:
– Dünya şu anda var olan 1,1 milyar dolayındaki 15-24 yaş arası nüfusun üçte biri iş arıyor ve bulamıyor. Çoğunluğu ise karşı karşıya kaldığı sorundan dolayı iş aramayı bırakıyor, ya da günde 2 dolar olan yoksulluk sınırının altındaki işlerde çalışmak zorunda kalıyor.
– Dünyadaki genç nüfusun oranı 1995-2005 yılları arasında yüzde 13,2’lik bir artış göstermiş olmasına rağmen, yaratılan yeni iş sektörü, yüzde 3,8.
– İşsiz gençler, dünyadaki işsiz nüfusun yüzde 44’ünü teşkil ediyor. 15 yaşındaki iş nüfusunun çalışma oranı ise yüzde 25.
– Gençlerin işsizlik oranı yetişkinlerinkinden çok çok daha fazla. Bu oran Uluslararası Çalışma Örgütü raporunda yetişkinler için yüzde 4,6, gençler için ise yüzde 13,5 olarak belirleniyor.
Gençlerin işsizliğinin de pahalıya mal olduğuna dikkat çekilen raporda, iş bulamayan gençlerin ilgisizlik, gereksizlik ve dışlanmış gibi duygular yaşadığına dikkat çekiliyor Masrafların, özellikle gençlere mal olduğunun kaydedildiği raporda, bu durumun dünya ekonomisine de olumsuz etkide bulunduğu belirtiliyor.
Gençler arasındaki işsizlik oranının bölgelere göre dağılımı ise şöyle bir tablo ortaya çıkarıyor: Dünya genelinde en çok işsiz gencin bulunduğu bölge Ortadoğu ve Kuzey Afrika; bu bölgeler yüzde 25,7’lik bir oranda genç işsizliğini barındırıyor. Bunu Avrupa Birliği (AB) dışındaki Avrupa ülkeleri yüzde 19,9’luk bir oranla takip ediyor. Sahraltı Afrika’da genç işsizlik oranı yüzde 18,1, Latin Amerika ve Karayib Adalarındaki işsizlik yüzde 6,6 oranında. Güneydoğu ve Pasifik Asya’da yüzde 15,8, AB ve kalkınmış ülkelerde bu oran yüzde 13,1, Güney Afrika’da yüzde 10 ve Doğu Asya’da ise yüzde 7,8.
Genç işsizliğinin en çok azaldığı ülkeler kalkınmış ülkeler olarak örgüt tarfından belirleniyor. AB ve kalkınmış diğer ülkelerde son on yılda gençlerin işsizliğinde ciddi bir gerileme yaşandığı belirtildi. Raporda ayrıca genç kadınların iş pazarına girme konusunda ciddi bir zorlanma yaşadığı da vurgulandı.
DEVRİM ASLAN -ANF