Evrensel Gazetesi’nden Gökhan Durmuş’un haberi Sefaköy’de kurulu bulunan ve masa sandalye üreten Hidro Mekanik Fabrikası’nda Lastik-İş Sendikası’nın örgütlenme çalışmaları sürüyor. Fabrikada çoğunluğu sağlayan Lastik-İş, Çalışma Bakanlığı’na yetki başvurusunda bulundu. Patronun iş koluna yaptığı itiraz nedeniyle bakanlıktan henüz yetki gelmedi. Lastik-İş İstanbul Şube Başkanı Bülent Yavaş, örgütlenme çalışmalarına mart ayında başladıklarını, ilk olarak iş kolu tespiti […]
Evrensel Gazetesi’nden Gökhan Durmuş’un haberi
Sefaköy’de kurulu bulunan ve masa sandalye üreten Hidro Mekanik Fabrikası’nda Lastik-İş Sendikası’nın örgütlenme çalışmaları sürüyor. Fabrikada çoğunluğu sağlayan Lastik-İş, Çalışma Bakanlığı’na yetki başvurusunda bulundu. Patronun iş koluna yaptığı itiraz nedeniyle bakanlıktan henüz yetki gelmedi.
Lastik-İş İstanbul Şube Başkanı Bülent Yavaş, örgütlenme çalışmalarına mart ayında başladıklarını, ilk olarak iş kolu tespiti istediklerini, kendi iş kollarında olduğunu öğrendikten sonra üyeliklere başladıklarını kaydetti. Yavaş, “Bakanlık evraklarda bir karışıklık olduğu gerekçesi ile patronu arayarak isim listesi istedi ve patron böylece sendikal çalışmayı duymuş oldu. 10 Nisan’da 8 arkadaşımız işten çıkartıldı ve iş kolu itirazı yapıldı” diye konuştu.
Hayalet işçiler
Üyeliklere başlamadan önce fabrika içinde çalışan işçilerden birkaçını tanıdıklarını belirten Yavaş, daha sonra diğer işçilerin evlerini tek tek gezerek sendikaya üye yaptıklarını ifade etti. 28 Mart’ta 67 işçinin sendikalarına üye olduğunu belirten Yavaş, yetki başvurusunda bulunduklarını kaydetti. İşten atılan 8 işçi için işe iade davası açtıklarını anlatan Yavaş, “Önümüzdeki iki duruşmanın ardından lehimize karar verileceğini düşünüyoruz” diye konuştu. Yavaş, patronunun yetkiyi düşürmek için nisan ayında 34 işçi aldığını ancak bunları mart ayında almış gibi SSK’ya bildirimde bulunduğu için ceza ödediğini kaydetti.
“Bu işçilerin kim olduğunu nerede olduklarını bilmiyoruz. SSK’da 34 işçinin alındığı gözüküyor ancak bu işçiler fabrikaya gelmediler. Fabrikada çalışmıyorlar” diyen Yavaş, 6 aydır sendikalaşma mücadelelerinin sürdüğünü, patronun da fabrikayı kapatmakla tehdit ettiğini kaydetti.
Dönüşümlü yemek
14 yıldır Hidro Mekanik’te çalışan Metin Şen, günde 8 saat olmak üzere üç vardiya çalıştıklarını ancak satışlar artınca günde 12 saatten iki vardiya çalıştıklarını belirtti. Yemek paydosunda makinelerin durmadığını belirten Şen, “Ben makineci değilim. Arkadaşlar yemek yiyeceği zaman ben gidip yerine bakıyorum. O geldikten sonra diğer arkadaş yemeğe gidiyor ve ben onun yerine bakıyorum. Makineler hiç durmuyor” diye konuştu.
2,5 yıldır fabrikada çalışan Mehmet Yılmaz, soyunma odalarının ve tuvaletlerinin çok kötü olduğunu, yağmur yağdığı zaman su bastığını ifade etti. Fabrika içinde forkliftlerin gezdiğini ve bu nedenle egzoz gazı soluduklarını dile getiren Yılmaz, sendikalaşma başlamadan önce gece vardiyasında yemekhanenin kapılarının kilitlendiğini ve makinelerin arasında yemek yediklerini dile getirdi.