Hattat Holding’e bağlı Hema Kandilli Kömür İşletmesi’nde çalışan işçiler ücretlerinin yükseltilmesi ve bazı sosyal haklar verilmesi talebiyle 20.10.2006 tarihinde yaklaşık 3 saat süreyle ocağa girmediler. Gündüz vardiyasına gelen işçiler ocağa girmezken, gece vardiyasında çalışan işçiler kuyu başından ayrılmayarak, 16:00-24:00 vardiyasında çalışan işçiler ise sabah işyerine gelerek arkadaşlarına destek verdiler. Hema İşletmesi’nin yetkilileri ellerinde birşey olmadığını, […]
Hattat Holding’e bağlı Hema Kandilli Kömür İşletmesi’nde çalışan işçiler ücretlerinin yükseltilmesi ve bazı sosyal haklar verilmesi talebiyle 20.10.2006 tarihinde yaklaşık 3 saat süreyle ocağa girmediler. Gündüz vardiyasına gelen işçiler ocağa girmezken, gece vardiyasında çalışan işçiler kuyu başından ayrılmayarak, 16:00-24:00 vardiyasında çalışan işçiler ise sabah işyerine gelerek arkadaşlarına destek verdiler.
Hema İşletmesi’nin yetkilileri ellerinde birşey olmadığını, kendilerine verilen ekonomik olanaklarla ücretleri belirlediklerini, kömür üretimine geçmeden ücretlerin artırılmasının olanaklı olmadığını, bunun için de yılbaşına kadar beklemeleri gerektiğini söyleyerek işçilerin ocağa girmesini istediler. İşçiler ilk iki uyarıda ocağa girmeyerek, kendiliğindenci de olsa eylemlerinde kararlı olabileceklerinin ilk işaretlerini verdiler.
Hema yetkilileri en son çalışan bu ücretle çalışsın, çalışmayacak olan bırakıp gitsin diyerek işçileri işsizlikle korkutma yoluna gittiler. İşçilerin kendi aralarında bir önderlik oluşturamamış olmaları, bir sözcü veya temsilci belirlememiş olmaları nedeniyle işçiler adına söz söyleyebilecek kimsenin olmayışı Hema yetkililerinin işini kolaylaştırdı. İşini yitirmekten ve öne çıkıp hedef olmaktan korkan işçiler kendi aralarında ve işletme müdürünün olmadığı zamanlarda taleplerini dile getirmekte fakat yetkililerle yüzyüze geldiğinde susarak veya toplu halde rasgele konuşarak sorunlarını anlatma yoluna gittiler.
Daha önce Türkiye Taşkömürü Kurumu Arutçuk Müessesesi’ne bağlı olarak çalışan Alacaağzı Ocağı işçi sayısının düşmesi ve TTK’daki küçültme, daraltma politikalarının sonucunda 3 yıl atıl olarak bekletildi. 2005 yılında Hattat Holding’e kiralanan ocakta çalışan işçilerin ücretleri ise kölelik olarak tanımlanabilecek düzeyde. Yeraltında çalışan işçiler 510-530 YTL. arası, yerüstünde çalışan işçiler ise asgari ücretle çalıştırılmaktadır.
TTK da son işçi alımlarında özel kömür ocağı sahiplerinin işini kolaylaştıracak bir ücret politikası belirledi. 2006 yılında TTK’da işe alınan düz yeraltı işçilerine normal ücretlerin % 57’si, işçi statüsünde alınacak mühendis ve teknikerlere ise % 75’i oranında ücret verilecek. Böylece TTK’da çalışan yeni işçilerin ücretleri yaklaşık 750-800 YTL, işçi statüsündeki tekniker ve mühendislerin ücretleri ise 1000 YTL. düzeyinde olacak. Bu oranlar özel ocaklarda çalışan işçilerin ücret taleplerinin yüksek olması durumunda özel ocak sahipleri tarafından emsal gösterilebilicek. Bir kamu kurumu olan TTK’nın böyle bir ücret düzenlemesiyle ocaklardaki ücretleri kölelik düzeyine indirmesiyle birlikte madenlerden iş bekleyenlerin iyi bir gelir ve yaşam umutları da yok edilmiş olacak. Ayrıca TTK’daki değişik ücretlerde çalışan işçiler arasında da bölünmelere yol açabilecek. Şu an TTK’da 2000 yılından önce işe girenler sözlşmeyle belirlenmiş yevmiye üzerinden, 2000 yılında işe girenler belirlenmiş ücretin %90’ı üzerinden, 2006 yılında işe girenler ise belirlenmiş ücretin %57’si ve %75’i üzerinden ücret almaktadırlar.