Savaşın ağır tahribatları yavaş yavaş gün yüzüne çıkarken Diyarbakır’da zorunlu göç mağduru ailelerden yüzde 69’unun yardıma muhtaç olduğu belgelendi Diyarbakır’da faaliyet yürüten Yerel Gündem 21 tarafından yapılan araştırmada 1120 aile denek olarak kullanılarak Diyarbakır’ın yoksulluk haritası çıkarıldı. Yerel Gündem 21 Genel Sekterek Yardımcısı Fatih Süvari’nin araştırmaya ilişkin yaptığı açıklamada, bölge genelinde yokulluklula ilgili verilere ulaşmak […]
Savaşın ağır tahribatları yavaş yavaş gün yüzüne çıkarken Diyarbakır’da zorunlu göç mağduru ailelerden yüzde 69’unun yardıma muhtaç olduğu belgelendi
Diyarbakır’da faaliyet yürüten Yerel Gündem 21 tarafından yapılan araştırmada 1120 aile denek olarak kullanılarak Diyarbakır’ın yoksulluk haritası çıkarıldı. Yerel Gündem 21 Genel Sekterek Yardımcısı Fatih Süvari’nin araştırmaya ilişkin yaptığı açıklamada, bölge genelinde yokulluklula ilgili verilere ulaşmak amaçlı böyle bir çalışmanın yürütüldüğü bildirildi.
Diyarbakır’da yoksulluk sınırı altında yaşayan Gündoğdu Mahallesi’nde araştırmanın yapıldığını belirtilen açıklamada, bin 120 hanede yaşayan ailelerden araştırma konusu olanların önemli bir bölümünün mevsimlik işçi olarak çalışıldığına dikkat çekildi.
İŞSİZLİK CİDDİ SORUN
Araştırmada ortaya çıkan önemli bir veri ise zorunlu göçle kente gelen ailelerin yüzde 65 ile 70 arasında olarak dikkat çekmesi oldu. Bir ailenin nufusunun 5 ile 13 kişi arasında olanların oranının yüzde 28’i oluşturduğu belirtilen açıklamada ayrıca şu çarpıcı bilgilere yer verildi:
”Ailelerin yüzde 59’u gecekondu, diğerleri ise apartman tipine yakın evlerde yaşıyor. Gecekonduların yüzde 90’ı iki odalı. Ailelerin çoğunluğu yoğun nüfusa sahip ve 8-10 kişi bu iki odada yaşıyor. Isınmada elektrik ön planda. İki odalı evde oturanların yüzde 50.7’si 5 ile 8 arası nüfusa sahip. 9 ile 13 kişi arasındaki nüfusa sahip olanların oranı ise yüzde 28. Yani ailelerin yüzde 80’e yakını 5 ile 13 kişiden oluşuyor. ‘Köydeki durumum dahi iyiydi’ diyenlerin oranı yüzde 65 ile 70 arasında”
Diyarbakır’a gelenlerin göç etmeden önceki geçim kaynaklarının tarım ve hayvancılık olduğunun hatırlatıldığı açıklamada ekonomik durumun gittikçe kötüye gittiğine vurgu yapılarak hayvancılık yapanların kente geldikten sonra meslekleri olmamasından dolayı ciddi sorunlar yaşadığı kaydedildi.
YÜZDE 69’U YARDIMA MUHTAÇ
Üzerinde araştırma yapılan geniş bir kesimin yardıma muhtaç olduğu belirtilen açıklamada, devamlar şunlara yer verildi: “Ailelerin yüzde 32’si temel gıdalarını yeterli alamıyor, yüzde 69’u yardıma muhtaç, yüzde 60’ı mevsimlik geçici işçi olarak çalışıyor, bunlar ya inşaatlarda çalışıyor, ya da fındık veya pamuk toplamaya gidiyor. Maaşlı olanların oranı sadece yüzde 13 olarak tespit edildi. Ailelerin yüzde 11.8’i yeterli temel gıda aldığını söylerken, yüzde 56.1’si kısmen, yüzde 27’si yetersiz, yüzde 5.2’si ise çok yetersiz aldıklarını belirtiyor. Bin 120 hanenin yüzde 69’u ise yardıma muhtaç durumda. Araştırmaya katılanların yüzde 73’ünün yeşil kartlı olduğu, yüzde 19’nun ise okuma yaşındaki çocuğunun okula gitmediği tespit edildi. Bu kesime belli oranda yıllık yardım yapılıyor. Okuyan çocuklara okul ihtiyacını karşılayacak yardımlar var. İl Özel İdaresi ve Valiliğin periyodik yardımı var. Sınırlı da olsa her ay belli miktarda maaş veriyorlar. Üretime yönelik olarak, bu mahallede neler yapabiliriz diye düşünüyoruz. Yerel işadamlarıyla irtibat içindeyiz, bu insanlara ev ortamında yapabilecekleri işleri araştırıyoruz.”
Haber: ANF NEWS AGENCY