Ülkemizde son on-on beş yılda evrim kuramı konusunda yayımlanan kitap sayısında ciddi bir artış var. Ama bu kitapların büyük çoğunluğu ne yazık ki evrime saldırıyor. Kuramı savunan ya da açıklayan kitap sayısı hâlâ çok az. Oysa dünya, daha çok da İngilizce konuşulan dünya, bu konuda oldukça zengin. Ülkemizdeki bu yoksunluk bugünlerde biraz olsun giderilecek. Geçtiğimiz […]
Ülkemizde son on-on beş yılda evrim kuramı konusunda yayımlanan kitap
sayısında ciddi bir artış var. Ama bu kitapların büyük çoğunluğu ne yazık ki evrime saldırıyor. Kuramı savunan ya da açıklayan kitap sayısı hâlâ çok az.
Oysa dünya, daha çok da İngilizce konuşulan dünya, bu konuda oldukça zengin. Ülkemizdeki bu yoksunluk bugünlerde biraz olsun giderilecek. Geçtiğimiz günlerde, dünyanın önde gelen evrim yazarlarından genetik profesörü Steve Jones’un Neredeyse Bir Balina-Türlerin Kökenine Güncel Bir Bakış adlı kitabı okuyucuya sunuldu.
Profesör Jones’un, Darwin’in Türlerin Kökeni kitabını, günümüzün son bulgularıyla bir anlamda ‘yeniden yazma’ya yeltendiği kitap bilimdeki en son bulguların evrim kuramını nasıl doğruladığını gösteriyor.
Jones, ‘Darwin bugün yaşasaydı acaba neleri yazardı?’ sorusundan kalkarak yazdığı kitabında, aynı zamanda, evrim karşıtlarının ‘bilim evrimi reddetti’, ‘Darwin’in evrim kuramı çöktü’, ‘bilim yanlışlığı kanıtlanan evrim kuramını artık kabul etmiyor’ iddialarına da yanıt da veriyor. Kitap, bilimdeki son bulguların evrimi reddetmesi bir yana, onu daha bir doğrulayıp pekiştirdiğini ortaya koyuyor.
*AIDS virüsünün evrimi*
Steve Jones Neredeyse Bir Balina’da verdiği örneklerin neredeyse tamamını 20. yüzyıl biyolojisinden alıyor. Jones kitabının ilk bölümünü AIDS’e neden olan HIV virüsüne ayırıyor. AIDS’e neden olan virüsün altmış yıl önce şempazelerden insanlara sıçradığından beri evrim cetvelindeki türler arası engelleri büyük bir hızla atladığını ve 1970’lerde Afrika’dan çıktığından beri daha da hızlı geliştiğini özetliyor yazar. Örnekleri birleştirerek karmaşık düşünceleri karşı karşıya getirmek konusundaki becerisiyle Jones, HIV’nin tarihini, evrim teorisindeki bütün ana noktaları birkaç sayfada açıklamak için büyük bir ustalıkla kullanıyor.
“Amerikan ulusunun son 20 yılda sıra dışı bir hızla yaşadığı olaylar dizisi, Türlerin Kökeni tartışmasını yalın bir biçimde toplumun önüne koymuştur. Bunun nedeni 19. yüzyılda bilinmeyen, ancak şimdi çok tanıdık olan bir organizmadır. Bu, AIDS’e neden olan virüstür.
Neredeyse Bir Balina kitabının yazarı Prof. Steve Jones, Evrensel
Basım Yayın’ın davetlisi olarak bu haftasonu İstanbul’da. Yazarın
katılacağı “EVRİM KURAMINA GÜNCEL BİR BAKIŞ ” başlıklı söyleşilerin
ilki 28 Ekim 2006 Cumartesi günü İTÜ Gümüşsuyu Kampüsü’nde gerçekleştirildi. İkincisi ise bugün(29 Ekim) saat: 16:00’da *TÜYAP Kitap Fuarı Büyükada Salonu’nda.
Steve Jones Kimdir?
Londra-University College’da genetik profesörü olan Steve Jones; daha önce ABD, Avustralya ve Afrika üniversitelerinde çalıştı. 1991’de BBC Reith Konferansları’nı veren Jones, 1996’da yine BBC’de yayınlanan, insan genetiği ve evrimi hakkındaki başarılı bir belgesel serisini sundu. Daily Telegraph köşe yazarı olan Steve Jones, sık sık radyo ve televizyon yayınlarına katılmaktadır. Daha önceki kitapları arasında, 1994 Rhone-Poulenc Bilim Kitabı Ödülü’nü kazanan “The Language of the Genes” (Genlerin Dili) ve 1997 Rhone-Poulenc ödüllerinde finale kalan “In The Blood” (Kanda) bulunmaktadır.
1997’de, genel kamuoyunun bilimi daha iyi anlaması için çaba sarf edenlere verilen Royal Society Faraday Madalyası’na layık görülmüştür.