Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN) bir açıklama yaparak dünyada Kıbrıslı Türkler için adalet ve hak talep eden hükümetin Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde ise adaletsizce davranıp çalışma hukukunu ayaklar altına aldığını belirtti. Açıklamanın tam metni şöyle: DAÜ’DE ÇALIŞMA HUKUKU AYAKLAR ALTINDA! Dünyada Kıbrıslı Türkler için adalet ve hak talep eden hükümet, DAÜ’de ise adaletsizce davranıp […]
Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN) bir açıklama yaparak dünyada Kıbrıslı Türkler için adalet ve hak talep eden hükümetin Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde ise adaletsizce davranıp çalışma hukukunu ayaklar altına aldığını belirtti.
Açıklamanın tam metni şöyle:
DAÜ’DE ÇALIŞMA HUKUKU AYAKLAR ALTINDA!
Dünyada Kıbrıslı Türkler için adalet ve hak talep eden hükümet, DAÜ’de ise adaletsizce davranıp hukuka uymamayı tercih ediyor.
DAÜ-SEN, DAÜ akademik personelinin, tüm dünyada olduğu gibi, Toplu İş Sözleşmesi (TİS) kapsamında uygar bir şekilde çalışması için 22 yıl boyunca büyük bedeller ödeyerek mücadele etmiştir. Aralık 2005’de 7 gün süren grevin sonunda hükümet ile DAÜ’nün idari ve mali sorunlarına çare olacak bir protokol ve işveren Vakıf Yöneticiler Kurulu (VYK) ile de TİS imzalamıştır. Ancak bu metinlere hükümet ve VYK uymamaktadırlar. Antlaşmaların akademik personelin maaşlarından yapılan kesinti ile ilgili maddesi hemen hayata geçirilirken, akademik personel için hayati önem taşıyan diğer konular Sendikamızın tüm uyarılarına rağmen hükümet ve VYK tarafından hayata geçirilmemektedir.
1. 31 Mart 2006 tarihinde Bakanlar Kuruluna sunulması gereken Yasa değişikliği konusunda DAÜ-SEN kendi üzerine düşeni yaparak demokratik üniversite öngören yasa tasarısı hazırlamasına rağmen VYK ve rektörlük kendi önerilerini netleştirip DAÜ-SEN’le somut herhangi bir kararın veya uzlaşının sağlanabildiği tek bir toplantı bile yapmamıştır.
2. DAÜ’de keyfiliğe son verecek olan ve sözleşmelerin yenilenmesi ile devamlı personel kadrosuna atamalarda esas alınacak somut kriterlerin yer alacağı yönetmelik bir türlü sonlandırılamamıştır.
3. Protokol ve Toplu İş Sözleşmesi uyarınca yeni istihdamlar yapılmaması gerekirken ayda 4000 YTL’ye varan maaşlarla hizmet alımı altında istihdamlara devam edilmiş ve yüksek ücretli danışmanlar ordusu genişletilmiştir.
4. Akademik nitelikleri Tüzüklerde belirlenen kriterlere uymayan kişiler hak etmedikleri unvanlarla ve yüksek ücretlerle istihdam edilmiştir.
5. Toplu İş Sözleşmesi ve Protokol’de belirtilen, 2006 Eylül ayı akademik personel maaşlarına en az %3 oranında yapılması gereken artış yapılmamıştır.
6. Protokolün “Katılımcılığın gerçekleştirilmesi için gerekli katkıları koymak, etkin ve verimli icraatların hayata geçmesine yardımcı olup protokolün sağlıklı bir şekilde uygulanmasını sağlamak için görüş ve öneri sunmak amacıyla tarafların talebi üzerine ve en az ayda bir kez VYK DAÜ-SEN temsilcileri ile bir araya gelir” maddesi DAÜ-SEN’in yazılı taleplerine karşın son altı aydan beri işletilmemektedir.
DAÜ-SEN, yukarıda belirtilen hususlarda DAÜ VYK’yı ve hükümeti defalarca yazılı ve sözlü olarak uyarmıştır. Son olarak 13 Ekim 2006 Cuma günü DAÜ’yü ziyaret eden ve sendikalar ile görüşen Başbakan Ferdi Sabit Soyer ve Başbakan Yardımcısı Doç.Dr. Turgay Avcı’ya Protokol ve TİS’te ihlal edilen konularla ilgili olarak yazılı ve sözlü bilgi verilmiştir. Bunun yanında DAÜ-SEN her iki yetkiliden de ivedi toplantı talep etmiştir. Ancak yetkililerin duyarsızlıkları ve umursamazlıkları devam etmiş ve hiçbir somut adım atılmamış, toplantı yapılmamıştır.
Akademik personelin yetkili sendikası DAÜ-SEN aynı talepleri DAÜ VYK’ya da defalarca yapmasına rağmen başvuruları yine cevapsız kalmıştır.
DAÜ-SEN, her satırı uzun mücadele sonunda ortaya çıkan bu metinlerin hayata geçmesi için mücadeleyi yükseltmeye kararlıdır. Sendikamız, hükümet ve VYK’yı aşağıdaki konularda ivedi karar alması için son kez uyarır:
1. Protokol ve TİS’in yukarıda belirtilen ve uygulanmayan tüm gereklilikleri acilen hayata geçirilmelidir.
2. DAÜ akademik personeli DAÜ’nün beceriksiz yönetimleri yüzünden yaşanan mali sorunların çözümüne katkı olması için Ekim 2006 itibariyle maaşlarından %20 oranında fedakarlık göstermiştir. İmzalanan Protokol’e göre DAÜ akademik personeline ödenecek maaş artışları ülkede uygulanan Eşel Mobil sisteminden çıkarılmış ve yılda bir kez yapılacak olan toplu pazarlığa bırakılmıştır. Buna göre DAÜ akademik personelinin bir sonraki maaş artışı 2007 Eylül’de gerçekleşecektir. Bu ise bu yılki artışı daha da anlamlı kılmaktadır. DAÜ-SEN, yasal artışın pazarlıksız olan %3 oranının akademik personelin 31 Ekim 2006 tarihinde ödenecek Ekim ayı ücretlerine yansıtılmasını ve TİS’in öngördüğü ancak hala daha yapılmayan pazarlığının ise acilen başlatılmasını talep eder.
DAÜ-SEN, hukuk zeminindeki taleplerinin hayata geçmemesi durumunda süreli ve süresiz eylemlere başlayacaktır. Buna göre ilk olarak akademik personelin maaşlarına pazarlıksız %3 artışın 31 Ekim 2006 tarihinde ödenecek ücretlere yansıtılmaması durumunda DAÜ-SEN,
• 1 Kasım 2006, Çarşamba günü DAÜ VYK’ya ve hükümet adına Protokol’de imzası olan Maliye Bakanlığına yönelik bir dizi eylem gerçekleştirecek ve
• 3 Kasım 2006, Cuma günü ise örgütlü bulunduğu DAÜ İlkokul, DAÜ Kolej, tüm Yüksek Okul ve Fakültelerde uyarı grevine gidecektir.
Sendikamız, hükümeti ve VYK’yı hukuka ve imzalarının gerekliliklerine ivedi uymaya çağırır.
DAÜ-SEN