Başkent adeta şantiyeye döndü. Kavşaklar yapılıyor, trafik akışı yeniden düzenleniyor, güzergahlar değişiyor, alt ve üst geçitler birbirini izliyor. Trafik çilesi çeken Başkentlinin sinirleri ise her geçen gün geriliyor. Bakıyorsunuz Ankaralıları çileden çıkaran bu kararların altında Ulaşım Koordinasyon Merkezi( UKOME) var. Aldığı ve özellikle meslek odalarınca “hatalı” olarak değerlendirilen kararlarıyla dikkatleri çeken UKOME nedir, kimlerden oluşuyor, […]
Başkent adeta şantiyeye döndü. Kavşaklar yapılıyor, trafik akışı yeniden düzenleniyor, güzergahlar değişiyor, alt ve üst geçitler birbirini izliyor. Trafik çilesi çeken Başkentlinin sinirleri ise her geçen gün geriliyor. Bakıyorsunuz Ankaralıları çileden çıkaran bu kararların altında Ulaşım Koordinasyon Merkezi( UKOME) var. Aldığı ve özellikle meslek odalarınca “hatalı” olarak değerlendirilen kararlarıyla dikkatleri çeken UKOME nedir, kimlerden oluşuyor, ne kadar Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’ten bağımsız hareket edebiliyor?
Atatürk Bulvarı ve Cinnah Caddesi’nde yaşanan trafik çilesine sinirleri gerilmeyen başkentli yok gibi. Toplu taşıma araçlarına yapılan zamma tepki gösterenlerin protestoları hep akıllarda. Dolmuş şoförleri arasında yaşanan güzergah kavgasına ise şahit olmayan yoktur. İşte toplumsal hayatta yaşanan bütün bu sorunlarla doğrudan ya da dolaylı olarak ilgili bir kurum var: Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME). UKOME, Büyükşehir Belediyesi Yasası’na dayanılarak Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Başkan Melih Gökçek’e bağlı kurulan ulaşım ve trafik konularında kararlar alan bir merkez. Trafiğin düzenlenmesi, yolcu taşıma ücretlerinin ve toplu taşıma araçlarının hat ve güzergahlarının belirlenmesi gibi geniş bir yelpazede kararlar alıyor. En son da Kuğulu Park civarında yapılan alt geçitin yapılmasında da onun imzası var. Merkezin aldığı kararlar ise Büyükşehir dahilindeki belediyeler ve büyükşehir sınırları içindeki kamu kurum ve kuruluşlarıyla diğer gerçek ve tüzel kişileri bağlıyor.
Oy çokluğu Büyükşehirde
UKOME toplantıları; Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in veya görevlendireceği kişinin başkanlığında yapılıyor. Toplantılar; Büyükşehirden en az şube müdürü seviyesinde en fazla on kişi, Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü, Kara Ulaştırma Genel Müdürlüğü, Demiryolları ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nden birer temsilcinin katılımı ile gerçekleştiriliyor. Bu toplantılara kendi belediyelerini ilgilendiren ulaşım konularında ilçe ve ilk kademe belediye başkanları veya görevlendirecekleri bir üye de katılabiliyor. Bütün bu üyelerin toplantılarda oy kullanma hakkı var. Meslek kuruluşlarının temsilcileri de oy hakkı olmaksızın sadece görüşleri alınmak için toplantılara davet edilebiliyor. Üniversite, vakıf ve dernek temsilcileri de toplantılara davet ediliyor ancak bunların yasa gereği ne oy hakkı var ne de görüşleri alınabiliyor. Katılanlara bakıldığında Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin tek başına karar alma çoğunluğu olduğu görülüyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi UKOME’nin kararlarını resmi internet sayfasında yayınlıyor. Sitede 11.02.2005-24.07-2006 tarihleri arasındaki toplam 72 UKOME kararı bulunuyor. Bu toplantıların raporları incelendiğinde alınan kararların neredeyse tamamında sivil toplum ve meslek odaları ile üniversitelerin davet edilmemesi dikkat çekiyor.
Üniversite, sivil toplum ve meslek örgütleri çağrılmıyor
Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi Başkanı Zafer S. Şahin, UKOME’nin yapısına; üniversiteler, sivil toplum ve meslek örgütlerin de temsilcilerinin katılması gerektiğini söyledi. Daha önceki Büyükşehir Belediyesi Yasası’nda Valilik ile Büyükşehir arasında dengeli bir kompozisyonun olduğunu belirten Şahin, “Şimdi bu kaldırıldı. Ağırlıklı olarak Büyükşehir’in karar organı oldu. Koordinasyon sağlamak için kurulmuş bir kurum, Belediyenin kurulu haline getirilerek koordinasyon ortadan kaldırıldı” dedi.
Toplantılarına davet edilmiyoruz
TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Yeşim Uysal da UKOME tarafından yapılan toplantılara görüşleri alınmak üzere davet edilmeyi beklediklerini, ancak böyle bir teklif ile karşılaşmadıklarını söyledi. Düzenledikleri panel ve toplantılara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’i de davet ettiklerini belirten Uysal, Gökçek’in bunların hiçbirine katılmadığını söyledi. Uysal şöyle konuştu:
“Büyükşehir Belediyesi ile katılımcı yöntem izlemediği için sorunlar yaşıyoruz. Şehrin ulaşım mastır planının olması lazım. Günübirlik ‘buraya kavşak oraya üst geçit yapayım’ demeyle olmuyor. Eskişehir yolu üç dört defa inşaa edildi. Metro çıkışları yapıldı, köprü ayağına denk geldiği için tekrar yapıldı. Kamu kaynakları bir yönde israf ediliyor.”
Kaynak: Erhan Kılıç, Ancyra Gazetesi