Yeni eğitim – öğretim yılında öğrencileri velileri ve öğretmenleri yine zorlu koşullar bekliyor. Eğitim alanında yaşanan yıkıma karşı emek ve öğrenci örgütleri de boş durmuyor. Sendika.Org Adana muhabiri, eğitim yılının başından beri eğitim hakkına dair Adana’da yaşanan hareketliliği aktardı. Eğitim hakkının gaspını bil fil sürdüren AKP hükümeti ekranların başına aynı pervasızlıkla bu yılda çıktı. “Kayıt […]
Yeni eğitim – öğretim yılında öğrencileri velileri ve öğretmenleri yine zorlu koşullar bekliyor. Eğitim alanında yaşanan yıkıma karşı emek ve öğrenci örgütleri de boş durmuyor. Sendika.Org Adana muhabiri, eğitim yılının başından beri eğitim hakkına dair Adana’da yaşanan hareketliliği aktardı.
Eğitim hakkının gaspını bil fil sürdüren AKP hükümeti ekranların başına aynı pervasızlıkla bu yılda çıktı. “Kayıt parası alınmayacak” naralarını atıp okul müdürlerine da “eğitime bütçe yok, elde ne var ne yoksa İsrail’in hizmetine gönderdik” diyen AKP’ye yanıt ilk önce Halkevcilerden geldi. Okul önlerinde ücretsiz kayıt merkezi kurup bağış adı altında hukuk dışı toplanan kayıt paralarına karşı halkın avukatlarıyla birlikte ücretsiz kayıtları sağladı.
İkinci cevap MP3 kampanyasıyla Öğrenci Kolektifleri‘nden geldi. Üniversitelerin ticarethane , öğrencilerin de müşteri olmadığını her yerde haykıran üniversiteliler, barınma hakları için çadır kurdu, ulaşım hakkı için maket otobüsleriyle şehir turu attı.
Eğitim-Sen ise bu süreçte bütün eğitim emekçilerini göreve çağırarak “eğitime yeterli bütçe, okuluma ödenek istiyorum” kampanyası ile parasız eğitim mücadelesinin bu yılki ayağını oluşturdu.
Eğitim hizmetinin giderek paralı hale getirildiği bu günlerde Eğitim-Sen kampanyayla eğitim hizmetinin herkese eşit bir biçimde nitelikli ve parasız verilebilmesi için kamuoyunda bir duyarlılık yaratmayı amaçlıyor. AKP Hükümetinin eğitim hizmetini giderek piyasaya açtığı; devlet okullarına bütçe yetersizliğini bahane ederek kaynak ayırmadığı buna rağmen Özel Okullara Teşvik Yasasıyla beraber özel okullara maddi kaynak sağladığı biliniyor. Bu sebeple Eğitim-Sen özel okullara kaynak bulan hükümetten asıl görevi olan devlet okullarına bütçe ayırması, ödeneksizlik nedeniyle kaloriferi yanmayan, araç gereci eksik, susuz, elektriksiz okullarda hizmet veren eğitim emekçilerinin okullarına bu eksikliklerin giderilmesi için ödenek talebiyle eylül ayı başında kampanyalarını başlattı.
Kampanya Adana’da açılan imza masaları, bildiri dağıtımları ve veli sohbetleriyle sürdürülüyor. Halkevleri, Pir Sultan Abdal Derneği, ÇHKM, EMEP, ÖDP, SDP, BDSP ve ESP’de Eğitim-Sen’in bu kampanyasını destekliyor.
Adana’da yürütülen mücadele ayaklarından birini de Liseli Genç Umut sürdürüyor. Öğretmenlerinin başlattığı kampanyayı okuldaki öğrenci arkadaşlarına taşımayı, tartışmayı ve örgütlemeyi önüne koyan Liseli Genç Umut ile eğitimde yaşanan sorunlarla ilgili söyleştik.
“Okullarımızı şirketleştirmek istiyorlar” diyerek söze başlayan geleceğin umutları okullarında yaşanan sorunlardan bahsetti. Her sene okulun güzelleştirilmesi için alınan paraların nereye gittiğini merak ettiklerini söyleyen liseliler “okul aynı okul. Yine kırık sandalyeler, yine sıvasız duvarlar, yine bozuk musluklar.” dedi.
“Dün okulumuzun yan tarafında bulunan kırtasiyede okul çalışanlarından birinin top top fotokopi kağıtlarını sattığını gördüm. Velilerimizden okula kayıt yaptırtırken alınan kağıtlar fazla gelmiş olmalı ki paraya çevriliyor.” Diyen Paksoy lisesinden bir genç ” gel gör ki yazılı kağıtları için bizden ders başına 2,00YTL isteniyor bu da eder ayda 60,00 YTL” diyerek veryansın ediyor. İstenen paraların keyfi olduğunu, hukuki hiçbir yanı olmadığını bildiklerini,bunun içinde para vermeyeceklerini,bütün öğrencileri bu konuda bilgilendirip para vermemeye çağıracaklarını, “para vermeyeni yazılıya almam” diyen hocalara karşı da suç duyurusunda bulunacaklarını söylediler. Eğitim-Sen’li hocalarıyla beraber bu süreci örgütlemek istediklerini söyleyen Genç Umutçular bu konuyla ilgili görüşmelerin sürdüğünü belirttiler.
Son olarak Nezihe Yalvaç Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi okulunun bahçe kapısında asılan “OTOPARK ÜCRETLİDİR” yazan tabelaya dikkat çeken liseliler “İşte Müdürün para hırsı en sonunda sıcak bir çayı yudumlayacağımız bir ağacımızı,arkadaşlarımızla top koşturacak, beden eğitimi dersimizi yapacak bahçemizi de elimizden aldı.bahçemiz artık parası olana otopark hizmeti vermektedir” diyerek bizim aracılığımızla liselilere şu şekilde seslendiler:
“Bizler liselerimizi para babalarına peşkeş çektirtmeyeceğiz,bizler liselerimizi uyuşturucu tacirlerine peşkeş çektirtmeyeceğiz, bizler okullarımızda mafyavari örgütlenmelere izin vermeyeceğiz, bizler idare – polis işbirliğini her daim teşhir edecek,polisi okullarımıza sokmayacağız. Gelin AKP hükümetinin nasıl çıplak olduğunu hep beraber haykıralım, gelin okullarımızı satmaya çalışanların karşısına hep beraber dikilelim. Gelin Parasız Demokratik Lise Mücadelesi İçin GENÇ UMUT’da birleşelim”
Sendika.Org/Adana