Tüketici Haklarını Koruma Derneği, Coca-Cola’nın içeriğinin satılan şişelerde tam olarak yer almaması ve tüketiciye sunuluş biçiminde yasal eksiklikler bulunduğu gerekçesiyle, üretiminin durdurulması ve satışının engellenmesi talebiyle dava açtı. Tüketici Haklarını Koruma Derneği Genel Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu avukatlarıyla birlikte dava dilekçesini Antalya Tüketici Mahkemesi’ne verdi. Büyüknohutçu, adliyede binası önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Coca-Cola İçecek A.Ş. […]
Tüketici Haklarını Koruma Derneği, Coca-Cola’nın içeriğinin satılan şişelerde tam olarak yer almaması ve tüketiciye sunuluş biçiminde yasal eksiklikler bulunduğu gerekçesiyle, üretiminin durdurulması ve satışının engellenmesi talebiyle dava açtı.
Tüketici Haklarını Koruma Derneği Genel Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu avukatlarıyla birlikte dava dilekçesini Antalya Tüketici Mahkemesi’ne verdi. Büyüknohutçu, adliyede binası önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Coca-Cola İçecek A.Ş. tarafından Türkiye sınırları dahilinde üretilerek satılan Coca-Cola’nın, tüketiciye sunuluş biçiminde yasal eksiklikler bulunduğu savunarak, Türk Gıda Kodeksi’nin 26’ıncı maddesindeki etiket bilgileri bölümünde, üretilen gıda maddelerinin içeriğinin açıklanmasının zorunlu kılındığını söyledi.
Bu yasal hükümlere karşın, Coca-Cola şişelerinde içerikle ilgili bilgilerin tam olarak yer almadığını ve üretim formülünün korunması için kullanılan bazı maddelerin özellikle beyan edilmediğini ifade eden Büyüknohutçu, üretici firmanın da her fırsatta bu yönde beyanları dile getirdiğini belirtti.
Tüketicinin sağlığının korunması amacıyla yapılan yasal düzenlemelerin, gıda maddelerinin etiketlerinde içeriğin açıkça ve eksiksiz yer almasını öngördüğünü hatırlatan Büyüknohutçu, bu kanunlara uyulmadan üretilen ürünlerin Türkiye sınırları içerisinde satışa sunulmasının mümkün olmadığını bildirdi.
Büyükhohutçu, “Söz konusu içeceğin ambalajına, içeriğinin tam olarak yazılmaması Türeticinin Korunması Hakkında Kanun’nun ruhuna ve amacına aykırı olup, tüketicinin aydınlanmasını engellemektedir. Kanunun (hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar ayıplı mal olarak kabul edilir) hükmüne göre, dava açma gereği doğmuştur” dedi.