Kredi kartı borçları 20 milyar YTL’yi aşarken ödenmeyen borçlar nedeniyle bankaların yaptığı yasal takip oranı da yüzde 8.3’e çıktı. Kredi kartlarıyla ilgili çeşitli önlemler alınmasına rağmen toplam borç tutarındaki ve ödenmeyen borçlardaki artış sürüyor. Ödemeyi taksitlendirerek ödeme kolaylığı sağlaması için kullanılması gereken kredi kartları cebinde parası olmayan vatandaş için bir borçlanma aracına dönüşüyor. Kredi kartı […]
Kredi kartı borçları 20 milyar YTL’yi aşarken ödenmeyen borçlar nedeniyle bankaların yaptığı yasal takip oranı da yüzde 8.3’e çıktı.
Kredi kartlarıyla ilgili çeşitli önlemler alınmasına rağmen toplam borç tutarındaki ve ödenmeyen borçlardaki artış sürüyor. Ödemeyi taksitlendirerek ödeme kolaylığı sağlaması için kullanılması gereken kredi kartları cebinde parası olmayan vatandaş için bir borçlanma aracına dönüşüyor. Kredi kartı borçlarının faizleri bankaları köşe ederken kredi borçlarını ödemekten ümidini kesenlerin sayısı da artıyor.
Bankalar tarafından, ödenmediği için yasal takip başlatılan borçların oranı 2004’te yüzde 4.4, 2005’te yüzde 7.8 iken 2006’da bu rakam yüzde 8.3’e ulaştı. Borcunu ödemeyen kişi sayısı ise 139 bine çıktı.
Kredi kartı kullanımı yaygınlaştıkça toplam borç oranı da her geçen gün katlandı. 2001 yılında 2.6 milyar YTL olan kredi kartı borçları aradan geçen sürede hızlı bir yükselişle 2004 yılında 13.9 milyar YTL’ye çıktı. 2005 yılında 17.6 milyar YTL’ye çıkan kredi kartı borçları bu yılın ilk yarısı itibariyle 20.1 milyar YTL’ye yükseldi.
BDDK verilerine göre, 2001 yılında yüzde 1,4 olan kredi kartları borç bakiyesinin Gayri Safi Milli Hasıla’ya oranı bu yılın ilk yarısı itibariyle yüzde 3,8’e yükseldi.
Kredi kartı borçlarının artması bankalardan çok devlet yetkililerini endişelendiriyor. Kredi kartlarına uyguladıkları yüksek faizlerle yüzde 10’a yaklaşan batık kartların masraflarını çıkartan ve 2006 yılının ilk 6 ayında yüzde 100’e yakın kar artışları açıklayan bankalar durumdan memnun. Devlet yetkilileri ise bankacılar gibi düşünemiyor. Çünkü kredi kartlarında borçlarla birlikte sosyal patlama tehlikesi de birikiyor.
Sendika.Org