Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) üyesi bir grup, İstanbul’da köprü zamlarını protesto ederken Ankara’da da Tüketiciler Birliği, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün köprü ve otoyol geçiş ücretlerine yaptığı zammın iptali ve yürütmenin durdurulması gerekçesiyle Ankara İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Tükoder’den protesto TÜKODER’e üyeleri yapılan köprü zamlarını protesto etmek için öğlen saatlerinde Bahçelievler’de bulunan Özel İdare Mahkemesi önünde toplandı. […]
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) üyesi bir grup, İstanbul’da köprü zamlarını protesto ederken Ankara’da da Tüketiciler Birliği, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün köprü ve otoyol geçiş ücretlerine yaptığı zammın iptali ve yürütmenin durdurulması gerekçesiyle Ankara İdare Mahkemesi’ne dava açtı.
Tükoder’den protesto
TÜKODER’e üyeleri yapılan köprü zamlarını protesto etmek için öğlen saatlerinde Bahçelievler’de bulunan Özel İdare Mahkemesi önünde toplandı. Ellerinde, üzerinde “Zamların geri çekilmesini istiyoruz” ve “10 Eylül’de Benzin Alma” yazılı pankart taşıyan grup adına basın açıklamasını Dernek Genel Başkanı Ali Er yaptı. Er, “Yasal dayanağı olmayan, köprü geçiş ücretlerine yapılan bu zamların hiç bir haklı gerekçesi yoktur” dedi.
Dernek üyesi Firdes Karaoğlu ise, “Köprü zamlarına karşıyız. Eylemlerimiz sürecek 10 Eylül’de vatandaşlarımızın ‘Benzin alma’ kampanyasına davet ediyoruz. Köprü zamlarının şu anki yapılan zammı yüksek buluyoruz. Zamların geri çekilmesini istiyoruz” diye konuştu.
Tüketiciler Birliği’nden dava
Tüketiciler Birliği, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün köprü ve otoyol geçiş ücretlerine yaptığı zammın iptali ve yürütmenin durdurulması gerekçesiyle Ankara İdare Mahkemesi’ne dava açtı.
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Şube Başkanı Üstün Bol yaptığı açıklamada, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün artan maliyetleri ve otoyol bakım maliyetlerindeki artış nedeniyle yeni tarifelerin otoyol geçişlerinde yüzde otuzluk bir artışa karşılık gelirken, mesafeye göre oranlarda ise geçiş ücretlerinin yüzde 23 ile yüzde 50 arasında değişen oranlarda zamlandığını kaydetti.
Bol, “Mevcut siyasi iktidarın görevi devraldığı tarihte enflasyon oranı yüzde 48.2 iken bugün enflasyon oranı resmi rakamlara göre yüzde 8.69’dur. Ekonominin iyileşme trendine girdiği belirtilen bir süreçte yapılan bu insafsız zam ekonomide oluşturulan pembe tablonun da iflası anlamına gelmektedir” dedi.
Karayolları Genel Müdürlüğü’nün, karayolu ve otoyol geçiş ücretlerine iki yıldır zam yapılmamış olmasını zammın mazereti olarak gösterdiğini ileri süren Bol, enflasyon oranları düşünüldüğünde iki yılda toplam yüzde 17 enflasyona rağmen ortalama yüzde 30 zam yapılmış olmasının kötü niyeti ortaya koyması açısından yeterli olduğunu söyledi. Kamunun dış ee iç borçlarını ödemek ve kendisine kaynak oluşturmak için yaptığı bu zam kabul edilemez” diyen Bol, 2001 yılında açılan davayla enflasyon üzerunde yapılan zammı iptal ettirdiklerini hatırlattı.