Türkiye hükümetlerinin kamu emekçileriyle yürüttüğü toplu görüşme pazarlıkları, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’ya şikayet ediliyor. KESK, Türkiye’nin uluslararası toplu pazarlık kurallarını ihlal ettiğini belirten dosyayı hazırlıyor. Eylül ayında Türkiye ILO’nun gündemine taşınacak. Bu yıl 5’incisi yapılan toplu pazarlıklarda hükümetin uluslararası hukuk kurallarını çiğnediğini belirten Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), AKP hükümetini ILO’ya şikâyet edecek. KESK’in hukuk […]
Türkiye hükümetlerinin kamu emekçileriyle yürüttüğü toplu görüşme pazarlıkları, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’ya şikayet ediliyor. KESK, Türkiye’nin uluslararası toplu pazarlık kurallarını ihlal ettiğini belirten dosyayı hazırlıyor. Eylül ayında Türkiye ILO’nun gündemine taşınacak.
Bu yıl 5’incisi yapılan toplu pazarlıklarda hükümetin uluslararası hukuk kurallarını çiğnediğini belirten Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), AKP hükümetini ILO’ya şikâyet edecek. KESK’in hukuk danışmanı Öztürk Türkdoğan’ın verdiği bilgilere göre bu amaçla hükümet aleyhine başvuru dosyasının hazırlık çalışmalarına başlandı. Buna göre KESK’in ILO’ya yapacağı başvuruda, hükümetin ILO’nun çalışma yaşamına ilişkin hükümleri ile 151 sayılı sözleşmeyi ihlal ettiği tezi işleniyor.
Hükümet ile kamu emekçileri sendikaları arasındaki toplu pazarlık görüşmeleri devam ederken görüşmelerden çekilen KESK, bu pazarlık görüşmelerinde hükümetin ILO standartlarına aykırı uygulamalarını hazırladığı dosyada özetleyecek. Dosyada, Türkiye’nin altına imza attığı ILO sözleşmelerinin açık hükümleri ile hükümetlerin bugüne kadarki uygulamaları arasındaki çelişkilere dikkat çekilecek.
KESK’in avukatı Öztürk Türkdoğan, hükümetin ILO normlarını baştan itibaren ihlal ettiğini belirterek, bu uygulama sorunlarının aynı zamanda Anayasa’nın 90’ıncı maddesinin de ihlali anlamına geldiğine işaret etti. Anayasa’nın 90’ıncı maddesi, Türkiye hükümetlerinin altına imza attığı ve usulüne göre yürürlüğe giren uluslar arası sözleşmeler, iç hukuk düzenlemelerinden önce geliyor ve aksi bir hüküm olduğunda bu sözleşme hükümlerinin esas alınması öngörülüyor. Ancak hükümet, ILO sözleşmesine aykırı olarak 4688 sayılı yasa hükümlerini işletiyor ve bu yasa ilgili hükümlerin memurlar lehine olan düzenlemeleri için kısıtlayıcı bir içerik taşıyor.
UZLAŞTIRMA KURULU DA KURAL İLHALİ YAPIYOR
Öte yandan Türkiye’nin imza attığı ILO sözleşmesine göre hükümet ile kamu emekçileri arasında yürütülen toplu pazarlıklardaki anlaşmazlık noktalarının, Uzlaştırma Kurulu tarafından karara bağlanacağı hükmü yer alıyor. Ancak bugüne kadar yapılan toplu pazarlıkların tamamındaki uzlaşmazlıkların hiç birine dair Uzlaştırma Kurulu kararı uygulanmadı. Toplu pazarlıklar sonrasında sendikalar, hükümetle mutabakata varamadıkları hükümler konusunda Uzlaştırma Kurulu’nun karar vermesi için Kurul’a başvuruda bulundular, ancak Kurul tarafından 5 gün süreyle yapılan çalışma sonrasında çıkan raporlar hükümet tarafından dikkate alınmadı.
KESK’in avukatı Öztürk Türkdoğan’a göre Uzlaştırma Kurulu üyeleri de yazdıkları raporlarla ILO normlarını ihlal ettiler. Çünkü ILO’un 151 sayılı sözleşmesine göre Uzlaştırma Kurulu istişari nitelikte, yani görüş belirten bir kurum tanımlanmıyor, aksine bu kurulun bağlayıcı nitelikte kararlar alacağı hükmüne yer veriliyor. Ancak Kurul, yazdığı raporların tamamındaki kararları sadece “hükümete öneri” olarak sundu. Bu nedenle hükümet de ILO’ya ve Anayasa’ya aykırı olarak Uzlaştırma Kurulu kararlarını dikkate almaksızın, kabineyi toplayarak memur ücretleri ile sosyal haklarını tek taraflı belirledi. Böylece kamu emekçileriyle yapılan pazarlıklar, tamamen işlevsiz ve yaptırımsız bir nitelik kazandı. Sürecin bu şekilde işlemesi ise toplu görüşmeleri tamamen etkisiz kıldığı için ILO tarafından kabul edilmiyor.
TÜRKİYE KARA LİSTEYE ALINABİLİR
KESK’in ILO’ya yapacağı başvuru, Türkiye’nin “Kara liste”ye alınması sonucunu doğurabilecek. ILO’nun bu başvurularda ilgili komisyonu toplanıyor ve ilgili ülke hakkındaki kararını veriyor. ILO Genel Kurulu’nda müzakere edilen bu kararlar, söz konusu ülkenin “kara liste”ye alınmasına kadar varan bir yaptırıma dönüşebiliyor.
Haber: ANF NEWS AGENCY ‘den İlhami Vural