Birileri toplanıyor, kampanyalar düzenliyor, işçiler ölmeye devam ediyor. Her gün bir başka inşaattan ya ölüm ya da yaralanma haberi veriyoruz. Türkiye İşverenler Sendikası ve Türk-İş tarafından “İnşaatta İş Sağlığı ve Güvenliği Kampanyası” başlatıldığı saatlerde Mersin’de bir işçi hiçbir güvenlik önlemi bulunmayan inşaatta geçirdiği “kaza” sonucu, yattığı hastanede hayata gözlerini yumdu. Mersin’de göz göre göre kaza […]
Birileri toplanıyor, kampanyalar düzenliyor, işçiler ölmeye devam ediyor. Her gün bir başka inşaattan ya ölüm ya da yaralanma haberi veriyoruz. Türkiye İşverenler Sendikası ve Türk-İş tarafından “İnşaatta İş Sağlığı ve Güvenliği Kampanyası” başlatıldığı saatlerde Mersin’de bir işçi hiçbir güvenlik önlemi bulunmayan inşaatta geçirdiği “kaza” sonucu, yattığı hastanede hayata gözlerini yumdu.
Mersin’de göz göre göre kaza
Mersin’in Silifke İlçesi’nde, kaçak inşaat yıkımı sırasında beton blok altında kalarak yaralanan belediye işçisi, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Kaçak bir inşaatın yıkımı sırasında üzerine beton bloğun düşmesi sonucu yaralanan Süleyman Vural (34) adlı işçi, kaldırıldığı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. İnşaatlar halen masraflı olduğu gerekçesi ile dinamit ya da özel makinelerle değil işçilerin kazmalarıyla yıkılıyor.
Patronlara göre suçlu “cahil işçiler”
İnşaat sektöründe yaşanan iş kazaları sonucu yaralanmaların yüzde 10, ölümlerde ise yüzde 31’lere çıkması sonucu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından başlatılan “İnşaatta İş Sağlığı ve Güvenliği Kampanyası”, Samsun’dan başlatıldı.
İnşaat İşverenler Sendikası (İntes) ile Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (Türk-İş) bağlı Yol-İş Sendikası işbirliğiyle düzenlenen ‘2006 İş Sağlığı ve Güvenliği” sempozyumda, inşaat işçilerinin eğitilerek bilinçlendirileceği vurgulandı. Samsun haricinde Malatya, Mersin, Adana, Antalya, İstanbul, Afyon, İzmir, Ankara ve Trabzon olmak üzere 10 ilde yapılacak olan toplantılarda işçilerin, bilinçlenmesi ve eğitilmesi hedefleniyor.
Türk-İş Eğitim Merkezi’nde düzenlenen ilk sempozyumda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kemal Çetintaş, inşaat sektöründe çalışanların kazalar konusunda eğitimsiz ve bilinçsiz olduğuna dikkat çekti. Kampanya için İş Teftiş Kurulu tarafından ülke çapında inşaat sektörüne özel, eğitim amaçlı denetimler yapılacağını, bunun için 150 baş iş müfettişinin görevlendirildiğini hatırlatan Çetintaş, “Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği bilincinin geliştirilmesini istiyoruz. AB müktesebatıyla uyum çalışmaları kapsamında yayımlanan yönetmeliklerin daha iyi anlaşılması ve uygulanmasını amaçlıyoruz. En kısa zamanda İSG konusunda gerekli iyileşme ve gelişmelerin sağlanması amacıyla sosyal tarafları bilgilendirecek ve eğiteceğiz” dedi.
Sempozyumda İNTES Genel Sekreter Yardımcısı Av. Derya Karademir, İş Sağlığı Daire Başkanı Mehmet Berk, OMÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çakıroğlu ve Türkiye Yol. Yapı. İnşaat. İşçi Sendikası Temsilcisi Serkan Demirel de sektördeki sorunlara ilişkin görüşlerini bildirdi.
Oysa tek bir sorumlu var: “kar hırsı”
Bütün faturayı işçilerin eğitimsiz olmasına, her kazayı işçilerin dikkatsiz olmasına yorumlamaya alışık olan patronlarla birlikte düzenlenen sempozyumda kar hırsı için inşaatlarda bulunması gereken güvenlik önlemlerinin alınmadığı, işçilerin dinlenme saati olmadan, aşırı mesailerle çalıştırıldığı, sağlık sigortalarının bulunmadığı gibi konular yansımadı.
İnşaatlarda yaşanan kazalardaki yaralanma ve ölümlerin tamamına yakını, her inşaatta yasal olarak bulunması gereken katlar arası güvenlik ağları, işçilerin bellerine bağlanması gereken tırmanma kemerleri, baret bulunmaması gibi tamamen patronların daha fazla kar hırsı ile almadıkları önlemlerden kaynaklanıyor. Sempozyumda sık sık sarf edilen “dikkatsizlik”in kaynağı da işçilerin inşaat gibi ağır bir çalışma biçiminde günde 12 saatin üzerinde çalıştırılmaları ve yetersiz dinlenme saatlerine sahip olmalarından kaynaklanıyor.
Sendika.Org