Fransa’nın önde gelen sendikaları, Ulusal Gaz İdaresi’nin (GDF) özelleştirilmesine yeşil ışık yakan yasa tasarısına karşı bugün ülke genelinde protesto gösterileri düzenleyecekler. GDF’nin özelleştirilmesine karşı en büyük protesto yürüyüşü, beş büyük sendikanın üyelerinin katılımıyla bugün başkent Paris’te yapılacak. İşçilerin, yasa tasarısını protesto etmek için bugün ülke genelinde “iş yavaşlatma eylemine” gidecekleri de bildiriliyor. Fransa’da GDF’nin özelleştirilmesine […]
Fransa’nın önde gelen sendikaları, Ulusal Gaz İdaresi’nin (GDF) özelleştirilmesine yeşil ışık yakan yasa tasarısına karşı bugün ülke genelinde protesto gösterileri düzenleyecekler.
GDF’nin özelleştirilmesine karşı en büyük protesto yürüyüşü, beş büyük sendikanın üyelerinin katılımıyla bugün başkent Paris’te yapılacak. İşçilerin, yasa tasarısını protesto etmek için bugün ülke genelinde “iş yavaşlatma eylemine” gidecekleri de bildiriliyor. Fransa’da GDF’nin özelleştirilmesine muhalefet partileri de şiddetle karşı çıkıyor.
Muhalefet partileri, meclis genel kurulunda geçen hafta sonu tartışılmaya başlanan yasa tasarısı için 138 bin değişiklik önergesi sundu. Sunulan değişiklik önergesinin sayısı, 5. Cumhuriyetin kuruluşu 1958 yılından bu yana tarihi rekor nitelikte.
Sosyalist Parti, iktidar partisinin lideri Nicolas Sarkozy’nin, 2004 yılında Maliye ve Ekonomi Bakanlığı yaptığı dönemde GDF’nin özelleştirilmeyeceği yolunda söz vermesine rağmen bu sözünden dönmesini “siyasi skandal” olarak nitelendiriyor. Komünist Parti ise yasa tasarısını, “ülkenin aşırı liberalizme gitmesinin işareti” olarak görüyor.
Ulusal Gaz İdaresi’nin özelleştirilip Suez şirketi ile ortaklık yapmasına olanak sağlayacak yasal düzenleme, sağ partiler arasında da görüş ayrılıkları yaratıyor.
Haksız rekabete karşı uyarılarını sıklaştıran AB Komisyonu da GDF ve Suez’in birleşmesiyle gaz pazarında Fransa ve Belçika’da bir tekel oluşmasından endişe ediyor.
AB Komisyonu, iki gruba daha önce yazdığı mektupta, tüketici haklarının korunması ve serbest rekabet koşullarının devam ettirilmesi için “ne tür tedbirler alacaklarını” açıkça dile getirmelerini talep etmişti. Birleşmeden ortaya çıkacak gaz tekelinin borsada değerinin 70 milyar avroyu bulması bekleniyor.
GDF’nin yaklaşık 70 bin çalışanı bulunuyor.
Kaynak: AA