Eğitim-Sen ülke genelinde “Eğitime yeterli bütçe, okullarımıza ödenek istiyoruz” talebiyle imza kampanyası başlattı. Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği, kampanya çerçevesinde duyarlılık oluşturmak ve destek aramak amacıyla sendikaları, siyasi partileri, sivil toplum örgütlerini ve yerel basını ziyaret ediyor. Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği’nin kampanya çağrı metni aşağıda: EĞİTİME YETERLİ BÜTÇE, OKULLARIMIZA ÖDENEK İSTİYORUZ Her geçen gün tahribata uğrayan […]
Eğitim-Sen ülke genelinde “Eğitime yeterli bütçe, okullarımıza ödenek istiyoruz” talebiyle imza kampanyası başlattı. Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği, kampanya çerçevesinde duyarlılık oluşturmak ve destek aramak amacıyla sendikaları, siyasi partileri, sivil toplum örgütlerini ve yerel basını ziyaret ediyor.
Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği’nin kampanya çağrı metni aşağıda:
EĞİTİME YETERLİ BÜTÇE, OKULLARIMIZA ÖDENEK İSTİYORUZ
Her geçen gün tahribata uğrayan eğitim sistemi giderek sadece varsılların alabildiği bir hizmete dönüştürülmek isteniyor. Bugün okullarımız perişan durumdadır ve AKP Hükümeti devlet okullarını gözden çıkarmıştır. Bütçeden eğitime ayrılan pay, eğitim sisteminin zorunlu ihtiyaçlarını karşılamaya bile yetmemekte, pek çok okulun zorunlu ihtiyaçları, öğrenci velilerinden çeşitli adlar altında toplanan paralarla karşılanmaktadır. AKP’nin eğitim alanında sürdürdüğü özelleştirme politikalarına karşı; Sendikamız Genel Merkezi tarafından Türkiye genelinde “Bütçeden Eğitime Yeterli Kaynak ve Okuluma Ödenek İstiyorum” adlı imza kampanyası başlatıldı. Bu kampanya çerçevesinde Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği olarak duyarlılık oluşturma ve destek arama amacıyla sendikaları, siyasi partileri, sivil toplum örgütlerini ve yerel basını ziyaret ediyoruz.
Kampanyamızın dayanağı; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 42 maddesinde ifade edilen: “İlköğretim kız erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve devlet okullarında parasızdır.” ibaresidir. Bu madde 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun 2. maddesinde : “İlköğretim, öğrenim çağında bulunan kız ve erkek çocuklar için mecburidir ve devlet okullarında parasızdır.” biçiminde yer almaktadır.
Türkiye’nin de imzaladığı Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesinin 28 maddesinde: “Taraf devletler, çocuğun eğitim hakkını kabul ederler. Bu hakkın kademeli ve fırsat eşitliğine uygun olarak yaşama geçirilmesi için, ilköğretimi herkes için zorunlu ve parasız hale getirirler.” denmektedir. Yine İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 26 maddesi : “Her insanın eğitim görme hakkı vardır. Eğitim parasızdır, hiç olmazsa ilk ve temel eğitim evresinde böyle olmalıdır. İlköğretim zorunludur…” şeklindedir.
Eğitim-öğretim evrensel bir insan hakkıdır ve alınıp satılmaz. Eğitim-öğretim sosyal devletin en temel sorumluluğudur. Eğitim-öğretimin nitelikli olarak gerçekleştirilebilmesi için, bütçeden eğitime yeterli kaynak ve okullara yetecek ödenek ayrılmalıdır. Eğitim Sen olarak eğitim-öğretimin bütün kademelerinin herkes için eşit, parasız ve nitelikli olmasını istiyoruz.
İmza kampanyamız 30 Eylül’e kadar devam edecek ve toplanan imzalar 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nde TBMM Başkanlığı’na iletilecektir. Bu çerçevede 26 Eylül 2006 Salı günü saat: 15:30’dan başlayarak, 29 Eylül 2006 Cuma gününe kadar ilçemiz Çarşı Meydanında (Gülşenler Kuyumculuk önü) imza standı açacağız.
Başta öğrenci velileri olmak üzere, okul aile birliği yönetici ve üyelerini, eğitim emekçilerini, siyasi partileri, sendikaları, sivil toplum örgütlerini ve tüm halkımızı kampanyamıza destek vermeye çağırıyoruz.
İsmet Akyol
Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi
Kaynak: Zonguldakbilgi.net