Eğitim Sen Genel Sekreteri Emirali ŞİMŞEK bugün bir basın açıklaması yaparak son günlerde devrimci-sosyalist güçlere yönelik baskıları protesto etti. Açıklama metni: Tutuklanan Sendikacı ve Gazeteciler Serbest Bırakılmalı, Emek ve Demokrasi Güçlerini Hedef Alan “Terörle Mücadele Yasası” Kaldırılmalıdır! Türkiye’de, öncesi bir tarafa, 12 Eylül 1980 darbesinden bu yana ülke gündemini meşgul eden demokratikleşme sorunu hala en […]
Eğitim Sen Genel Sekreteri Emirali ŞİMŞEK bugün bir basın açıklaması yaparak son günlerde devrimci-sosyalist güçlere yönelik baskıları protesto etti.
Açıklama metni:
Tutuklanan Sendikacı ve Gazeteciler Serbest Bırakılmalı, Emek ve Demokrasi Güçlerini Hedef Alan “Terörle Mücadele Yasası” Kaldırılmalıdır!
Türkiye’de, öncesi bir tarafa, 12 Eylül 1980 darbesinden bu yana ülke gündemini meşgul eden demokratikleşme sorunu hala en yakıcı sorundur. Ülke demokrasisi ilerlemek bir yana, sürekli olarak gerilemekte, çıkarılan yasalar ve yapılan değişikliklerle toplumun mücadeleci kesimleri kuşatılmak, sindirilmek istenmektedir. Bu noktada, geçtiğimiz günlerde yaşanan gelişmeler, demokratikleşme alanında Türkiye’yi ciddi sorunların beklediğini göstermektedir;
Geçtiğimiz aylarda değiştirilen Terörle Mücadele Yasası (TMY), “terörle topyekün mücadele anlayışı”nın bir sonucu olarak, tüm emek ve demokrasi güçlerinin her türlü eylem ve etkinliklerin “terör propagandası” sayılmasının önünü açmıştır. Demokratik, sendikal hakların geliştirilmesi için yapılacak her eylemin karşısına dikileceği ilk çıktığı günden bu yana ortada olan TMY, sendikaların, demokratik kitle örgütlerinin ve emekten yana gazete ve siyasi yapıların faaliyetlerini sınırlandırıcı, hatta engelleyici hükümlerini çok geçmeden uygulamaya başlamıştır. Son olarak “terörle mücadele” bahanesiyle aralarında Limter-İş, Tekstil Sen gibi sendikaların, Atılım gazetesi, Özgür Radyo ve Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV) gibi gazete, radyo gibi çok sayıda kurum ve kuruluşa yapılan baskınlarda gözaltına alınan 118 kişiden 43’ü tutuklanmıştır. Tutuklananlar arasında sendikacı ve gazetecilerin bulunuyor olması, yeni TMY’nin toplumun mücadeleci kesimlerinden duyduğu rahatsızlığı göstermektedir.
Yapılan baskınlarla Türkiye’nin emek ve demokrasi güçlerine bir anlamda “gözdağı” verilmiştir. Anlaşılan odur ki bu tür baskın ve tutuklamalar, önümüzdeki süreçte devam edecektir. En temel demokrasi ve barış taleplerinin bile tehdit olarak görüleceği anlamına gelen bu gelişmeler, Türkiye’de demokrasi sorununun güncelliğini daha uzun süre koruyacağını göstermektedir.
Başta Limter-İş ve Tekstil Sen sendikaları olmak üzere, Atılım gazetesi ve diğer kurumlara yönelik olarak gerçekleştirilen baskınları ve hukuk dışı uygulamaları kınıyoruz. Tutuklananlar serbest bırakılmalı, tüm emek ve demokrasi güçlerine yönelik bir tehdit haline gelen Terörle Mücadele Yasası kaldırılmalıdır.