Alman Demiryollarında (DB) bugün yapılan uyarı grevinden dolayı ulaşımda büyük oranda aksamalar yaşandı. Sabahın erken saatlerinde Demiryolları çalışanlarının sendikası Transnet’in çağrısı üzerine işi yavaşlatma eylemine giden DB çalışanları, birçok tren seferini hayata geçirmedi. Transnet sendikası Saarbrücken, Trier, Köln, Dortmand, ve Düsseldorf’ta yüzlerce DB çalışanın uyarı grevine katıldığını açıkladı. 10 binden fazla Demiryolu çalışanın geç geldiği […]
Alman Demiryollarında (DB) bugün yapılan uyarı grevinden dolayı ulaşımda büyük oranda aksamalar yaşandı.
Sabahın erken saatlerinde Demiryolları çalışanlarının sendikası Transnet’in çağrısı üzerine işi yavaşlatma eylemine giden DB çalışanları, birçok tren seferini hayata geçirmedi. Transnet sendikası Saarbrücken, Trier, Köln, Dortmand, ve Düsseldorf’ta yüzlerce DB çalışanın uyarı grevine katıldığını açıkladı.
10 binden fazla Demiryolu çalışanın geç geldiği iş yerlerinden dolayı birçok ulaşım da sağlanamadı. Sadece Köln ve Saarbrüken’de 15 trenin rutin seferlerini yapamadığı duyuruldu. Şehirlerarası ve bölgeler arası tren ulaşımlarında yarım saatten bir saate kadar gecikmeler yaşandı. Transnet Sendikasının bir sözcüsü, yaptıkları uyarı grevlerini öğle saatlerine kadar planladıklarını ve değişik grev çeşitleriyle hayata geçirdiklerini açıkladı.
Uyarı grevleriyle DB çalışanları, Demiryolu yöneticilerine toplu sözleşmelerde iş güvencesi dayatıyor. Dün akşam saatlerine doğru taraflar arasında yapılan bir görüşmede bir karar çıkmadı.
Görüşmelerde Ulaştırma Bakanı Wolfgang Tiefensee’nin Şahsi Mülkiyet Güvencesi Modeli önerildi. Bu modele göre DB’nin bağlı olduğu “Birlik” hukukî olarak alt yapısıyla holding özel mülkiyeti olacak. Ama Demiryolları ekonomik olarak özel mülkiyetin malı olarak kalacak ve yapılan cironun yönlendirilmesi de buna göre yapılabilinecek.
Alman demiryollarının özelleştirilmesiyle birlikte iş güvencelerinin olmadığını bilerten DB çalışanları ise, iş yeri güvencesini istiyorlar. Çalışanları temsil eden Transnet ve GDBA sendikaları, özelleştirilmiş DB Holdingden bağımsız olarak işyeri güvencesi anlaşmasını dayatıyor. Sendikalar ile DB yetkilileri arasında yapılan görüşmeler Eylül’ün ortasında sonuç alınmadan sona ermişti.
Eski Başbakan Gerhard Schröder ve Sachsen Eyaleti Başbakan’ı Kurt Biedenkopf’un ısrarlarına rağmen her iki taraf yine de anlaşamadılar. Demiryolu çalışanlarının haklarını savunan sendikalar, 2010 yılına kadar 130 bin çalışanın iş yeri garantisi sözleşmesini verilmesini dayatıyor ve özelleştirilmiş DB yönetimi bunu ret ediyor.
ANF NEWS AGENCY