Afganistan’daki NATO komutanlarının takviye güç talebine ilk yanıt Polonya’dan geldi. Polonya ülkeye Taleban’a karşı savaşmak üzere bin asker daha yolluyor. Afganistan’da bugüne dek 100 kişilik bir Polonya birliği vardı. NATO komutanları ülkenin güneyinde Taleban ve diğer güçlere karşı yürüttükleri savaşta zorlandıklarını söyleyerek, 2 bin 500 kişilik yedek güç istemişti. Brüksel’deki NATO merkezinde bir haftadır süren […]
Afganistan’daki NATO komutanlarının takviye güç talebine ilk yanıt Polonya’dan geldi. Polonya ülkeye Taleban’a karşı savaşmak üzere bin asker daha yolluyor. Afganistan’da bugüne dek 100 kişilik bir Polonya birliği vardı.
NATO komutanları ülkenin güneyinde Taleban ve diğer güçlere karşı yürüttükleri savaşta zorlandıklarını söyleyerek, 2 bin 500 kişilik yedek güç istemişti. Brüksel’deki NATO merkezinde bir haftadır süren tartışmalar ardından Polonya bin asker yollamayı kabul etti.
Afganistan’ın güneyinde hemen her gün yoğun çatışmalara giren komutanlar yedek gücün derhal yollanmasını istiyordu. Ancak Polonya birliği Şubat ayından önce yola çıkamayacak.
Kabil’deki BBC muhabiri Alistair Leithead, bunun ülkede zaten asker bulunduran ancak bunları savaşa sürmeyi reddeden ülkeler üzerindeki baskıyı artıracağını söylüyor. Bu ülkeler arasında Almanya ve İtalya’nın yanı sıra Türkiye de var.
Afganistan için kurulan ISAF barış gücüne ilk katkıda bulunan ülkelerden biri olan ve güce iki kez liderlik yapan Türkiye’nin, ülkenin kuzeyinde ve başkent Kabil’de yaklaşık bin askeri var. Türk hükümeti, yeniden yapılanma ve Kabil’in güvenliğinden sorumlu olan birliğinin görev tanımının değiştirilmesine karşı çıkıyor.
Afganistan’ın güneyini yıllardır Amerikan askerleri denetliyordu. Bölgedeki NATO komutanı, görevi devraldıktan kısa süre sonra Taleban’ın beklediklerinden daha güçlü çıktığını, ayrıca uyuşturucu kaçakçıları ve aşiret reisleri gibi gruplarla da çatışmak zorunda kaldıklarını söyleyerek yardım istedi. İngiliz komutan, askerin yanı sıra uçak ve helikopter desteği de talep etti.
Kabil’deki BBC muhabirlerine göre NATO barış gücü, Taleban’a karşı mücadelesine kış yüzünden ara vermeden önce bazı kazanımlar sağlamak istiyor. Ancak bölgeye hemen yedek güçler gönderilmediği takdirde böyle bir sonuç elde etmek zor görünüyor. Güney Afganistan’da halen bulunan gücün büyük bölümünü İngiliz ve Kanadalı askerler oluşturuyor.
Kaynak: BBC