Türk Hava Yolları yönetimi, artan kabin görevlisi gereksinimini karşılamak üzere işe aldığı 800 kişiye imzalattığı sözleşmeyle yeni bir kriz yarattı. İşe yeni başlayan kabin görevlilerine imzalatılan sözleşmenin 2. maddesinde hamilelik tek taraflı olarak sözleşmenin feshine gerekçe olarak gösterildi. AKP’nin iktidara gelmesinden itibaren hemen tüm kurumlardaki kadrolaşma çalışmalarının değişik yansımaları görülmekte. THY içindeki icraatlarıyla birçok konuda […]
Türk Hava Yolları yönetimi, artan kabin görevlisi gereksinimini karşılamak üzere işe aldığı 800 kişiye imzalattığı sözleşmeyle yeni bir kriz yarattı.
İşe yeni başlayan kabin görevlilerine imzalatılan sözleşmenin 2. maddesinde hamilelik tek taraflı olarak sözleşmenin feshine gerekçe olarak gösterildi.
AKP’nin iktidara gelmesinden itibaren hemen tüm kurumlardaki kadrolaşma çalışmalarının değişik yansımaları görülmekte.
THY içindeki icraatlarıyla birçok konuda sorun üreten AKP zihniyeti, son olarak kadın kabin görevlilerine hamilelik yasağı getirdi. İmzalattıkları sözleşme ile hamile kalan kabin görevlileri, ihbarsız, uyarısız işten çıkarılacak.
İş Yasasına aykırı bu hüküm nedeniyle THY bünyesindeki çalışanların örgütlü olduğu Hava-İş ve diğer dernekler sert tepki gösterdi.
Hava-İş geçmişte de bu türden denemeler olduğu, yeni başlayan kadın görevlileri hamile kalmamaları yolunda sözlü uyarılar yapıldığı ve sendika tarafından bu tür girişimlerin önlendiğini belirtti. Hava-İş Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Yağcı’nın yaptığı açıklamalarda bu sözleşme nedeniyle THY yönetimine görüşme talebinde bulunduklarını ancak yanıt alamadıklarını söyledi.
Kabin Memurları Derneği Başkanı Berna Tanyolaç ise ilk kez böylesi bir uygulama ile karşı karşıya kaldıklarını açıkladı.