Otoyol ve Köprü geçiş ücretleri bu geceden itibaren %20 ile % 50 oranında artırılıyor. Yapı Yol Sen sendikası bir basın açıklaması yaparak zamların özelleştirmeye yönelik olduğunu açıkladı. Yapı Yol Sen açıklaması: OTOYOL VE KÖPRÜ ÇALIŞANLARI 14 EYLÜL 2006 TARİHİNDE EYLEMDE 2006 yılının ilk 8 ayında otoyol ve köprülerden geçen araçlardan toplam 250 Milyon YTL gelir […]
Otoyol ve Köprü geçiş ücretleri bu geceden itibaren %20 ile % 50 oranında artırılıyor. Yapı Yol Sen sendikası bir basın açıklaması yaparak zamların özelleştirmeye yönelik olduğunu açıkladı.
Yapı Yol Sen açıklaması:
OTOYOL VE KÖPRÜ ÇALIŞANLARI 14 EYLÜL 2006 TARİHİNDE EYLEMDE
2006 yılının ilk 8 ayında otoyol ve köprülerden geçen araçlardan toplam 250 Milyon YTL gelir elde edilmiştir. Otoyol ve köprü geçiş ücretleri aynı kalsa idi, yıl sonuna kadar yaklaşık olarak 150 milyon YTL daha gelir elde edilecekti. Yapılan zamla elde edilecek tahmini gelir 192 milyon YTL olacaktır. Bu da 2006 yılının kalan 4 ayında vatandaşın cebinden 42 milyon YTL daha fazla para alınması anlamına geliyor. Bu paranın yarıdan fazlasını köprülerden geçen İstanbullular ödeyecek.
Artışın nedeni köprülerin özelleştirilmesine yönelik hazırlıklardır. Daha önce manuel geçişi kaldırarak bu yolda bir adım atan karayolları alıcıların gelirini artırmak için şimdide geçiş ücretlerine zam yapmıştır.
Bu fiyat artışı, yine otoyol çalışanları ile araç kullanıcılarını karşı karşıya getirecek, vatandaş acısını otoyol çalışanlarından çıkarmaya çalışacak, oysa otoyol çalışanları da bu durumdan şikayetçiler ve kamuda en düşük maaşla en kötü koşullarda çalışıyorlar. Otoyol ve köprülerde ücret toplama istasyonlarında para tahsilatı yapan çalışanlar gişe memuru olarak adlandırılırlar.
– Gişe memurları, 650-700 YTL maaşla çalışırlar.
– Vardiyalı çalışma nedeni ile, aileleri ile hiçbir zaman bir arada olamazlar. Bazen ıssız dağ başlarında tek başına görev yapar, Binbir tehdide muhatap olurlar.
– Sürekli egzost gazı solurlar. Görev yaptıkları gişelerin içi egzost gazı nedeni ile kapkara, gişe memurlarının akciğerleri de aynı durumda.
– Egzost gazlarındaki kurşundan etkilenirler. Kurşun, dikkat dağılmalarına, davranış bozukluğuna, hipertansiyona, baş ve karın ağrısına, konuşma zorluğuna, anemiye, kusmaya, zayıflamaya, felce ve hatta ölüme neden olmaktadır.
– Egzost gazı ayrıca, beyin damar çeperlerinde ve atardamarlarda kalınlaşmaya yol açmaktadır. Bu da kalp krizleri dahil hastalıklara yol açmaktadır.
– Kısacası, çalışma şartları gişe memurlarının ömürlerinden ömür götürmektedir.
– Sürekli yeni otoyollar açılmasına rağmen, uzun yıllardır, personel alınmaması nedeni ile gişe memurlarının iş yükü her geçen gün daha da artıyor. Haftalık izinlerini, yıllık izinlerini dahi kullanamıyorlar.
– Gişe memurları gibi, sağlıksız çalışma ortamlarında çalışanların, günlük çalışma sürelerinin daha kısa olması (örneğin 4 saat gişede çalışması diğer süreyi büroda tamamlaması) gerekirken gişe memurları bırakın 8 saat çalışmayı günde 12 saat süreyle bile gişelerde kalabiliyorlar. Çalışma şartları ağır olanların 1 yıllık çalışma süreleri daha uzun süre çalışmış gibi sayılmakta (örneğin 15 ay-16 ay gibi) ve daha erken emekli olmaktadırlar, buna fiili hizmet zammı denilmekte bunu en çok hak edenler gişe memurları olduğu halde bu konudaki taleplerimiz hep geri çevrilmekte.
– YAPI-YOL SEN’ İN ALDIĞI KARAR DOĞRULTUSUNDA GİŞE MEMURLARI, İNSANCA YAŞANACAK ÜCRET, SAĞLIKLI ÇALIŞMA ORTAMI VE FİİLİ HİZMET HAKKI TALEBİ İLE 14 EYLÜLDE DE İŞ YAVAŞLATMA EYLEMİ VE BASIN AÇIKLAMALARI YAPACAKTIR.
– Köprü ve otoyolları kullanan sürücülerin gişe memurlarını anlamasını ve taleplerine sahiplenmesini bekliyoruz.
– Gişe Memurlarının görevlerini daha iyi şartlarda yapabilmesi için vatandaşlarında desteğine ihtiyacı var.
Kamu çalışanları sendikaları ile, Hükümet arasında sürdürülen toplu görüşmeler 29 Ağustos gecesi sona erdi, gelişmeler, KESK’in haklılığını bir kez daha ortaya koydu. KESK’e rağmen çıkartılan 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu iflas etmiştir. Toplu görüşme diye adlandırılan orta oyunu iflas etmiştir. Devlet güdümlü sendikacılık iflas etmiştir. Bu nedenle toplu sözleşme hakkımızı kullanmak için sürekli alanlarda olacağız.
YAPI YOL SEN olarak diyoruz ki ;
– Otoyol ve köprülerden geçiş ücretsiz olmalıdır,
– Karayolları çalışanları da dahil olmak üzere, işkolumuz çalışanlarının maaşları derhal diğer kurumlarda aynı işi yapanların aldıkları maaş seviyesine çıkartılmalı, daha sonra da insanca yaşanacak bir seviyeye yükseltilmelidir.
– Sendikalarımızla derhal toplu sözleşme masalarına oturulmalıdır.
Bedri TEKİN
Genel Başkan