Lübnan’daki “ateşkes”in altıncı gününde, İsrail Lübnan’ın doğusundaki Hizbullah mevzilerine karadan ve havadan operasyon düzenledi. Lübnanlı yetkililerin açıklamalarına göre, İsrail’in Bekaa Vadisi’nde bulunan Bodai köyü çevresindeki Hizbullah mevzilerine düzenlediği komando operasyonunda üç Hizbullah militanı öldü. İsrail, operasyon sırasında bir İsrail askerinin öldüğünü, ikisinin yaralandığını açıkladı. Ordu ayrıca, Lübnan’daki operasyonun başarıyla tamamlandığını, Hizbullah’ın silahsızlandırılmasıyla ilgili etkili bir […]
Lübnan’daki “ateşkes”in altıncı gününde, İsrail Lübnan’ın doğusundaki Hizbullah mevzilerine karadan ve havadan operasyon düzenledi.
Lübnanlı yetkililerin açıklamalarına göre, İsrail’in Bekaa Vadisi’nde bulunan Bodai köyü çevresindeki Hizbullah mevzilerine düzenlediği komando operasyonunda üç Hizbullah militanı öldü.
İsrail, operasyon sırasında bir İsrail askerinin öldüğünü, ikisinin yaralandığını açıkladı.
Ordu ayrıca, Lübnan’daki operasyonun başarıyla tamamlandığını, Hizbullah’ın silahsızlandırılmasıyla ilgili etkili bir izleme mekanizması kurulana kadar benzer operasyonların yapılacağını bildirdi.
İsrail savaş uçakları ve helikopterlerinin kara operasyonuna destek verdiği belirtiliyor.
Hizbullah televizyonu da, Hizbullah gerillalarının Bodai’de İsrail askerleri ile çatışmaya girdiğini ve İsrail’in askerlerine hava desteği sağlayarak geri çekildiğini bildirdi.
50 Fransız askeri bölgede
Bu arada BM’nin Lübnan’daki geçici barış gücü UNIFIL’in genişletilmesi ve güçlendirilmesi kapsamında 50 kişilik bir Fransız istihkam birliği, İsrail sınırı yakınlarındaki Lübnan limanı Nakura’ya ulaştı.
Fransız subayı Thierry Delorme, askerleri taşıyan ve bir destroyer eşliğindeki ‘Mistral’ adlı geminin şu anda Nakura açıklarında demirlediğini ve kısa süre içinde askerlerin gemiden inmeye başlayacağını ve askerlerle malzemenin gemiden indirilmesi işlemin üç saat kadar süreceğini belirtti.
Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın Fransa’nın UNIFIL’e sadece 200 asker göndereceğini açıklaması, Fransa’ya güvenen BM’nin beklentilerini karşılamıyor.
1978’den beri bölgede bulunan ve şu anda 2 bin askerin görev yaptığı bu gücün asker sayısının 15 bine çıkarılması bekleniyor. Güçlendirilmiş UNIFIL’e hangi ülkelerin ne kadar asker göndereceği ise henüz netlik kazanmış değil.
BM artık sabırsız
Bu ortamda BM Genel Sekreteri Kofi Annan da, Lübnan’da ateşkesi öngören 1701 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararının uygulanmasıyla ilgili raporunda, üye ülkelerden bir an önce Lübnan’da konuşlanacak genişletilmiş barış gücü UNIFIL’e katkıda bulunmalarını istedi.
Annan ayrıca, bölgedeki insani yardım çalışmalarının hızlanması için İsrail’den Lübnan üzerindeki deniz ve hava ambargosunu kaldırmasını talep etti.
Güvenlik Konseyi’nin 11 ağustosta kabul ettiği İsrail ile Lübnan arasındaki çatışmaları durduran 1701 sayılı kararında, Annan’dan bir hafta içinde kararın uygulanmasıyla ilgili bir rapor hazırlamasını istemişti.
Annan’ın raporundan…
* Karar uyarınca taraflar karşılıklı anlaşma sonucu aralarındaki çatışmaları 14 ağustos pazartesi günü saat 05.00’den itibaren durdurdu. Genel olarak bölgede durum sakin. Bazı ufak çapta ihlaller var.
* Bölgedeki durum hala çok kritik. Taraflar şu anki durumu kalıcı bir ateşkese çevirmeli.
* 1701 sayılı karara göre İsrail askerlerinin bölgeden çekilmesi ve Lübnan ordusunun BM Barış Gücü UNIFIL ile birlikte bölgeye konuşlanması çatışmaların yeniden başlama riskini ortadan kaldıracak.
* UNIFIL’in kendisine verilen ek görevleri yerine getirebilmesi için ilk etapta 2 eylüle kadar 3 bin 500 kişilik ek personele ihtiyacı var. 3 eylül – 5 ekim arası yine 3 bin 500 kadar personelin bölgeye sevkedilmesi düşünülüyor. 4 kasıma kadar da 3 bin kişilik bir kadronun bölgeye gitmesi öngörülüyor.
* BM Sekretaryası, üye devletlerin temsilcilerinin de görüşlerini alarak yeni barış gücünün harekat kavramı ve angajman kuralları ile ilgili belgeleri hazırladı ve üye devletlerin dikkatine sundu. Artık üye devletlerin görevini yerine getirerek bölgeye askeri birlik göndermeleri gerekli.
* Bir ay süren çatışmalar Lübnan’daki sivil halk üzerinde travmatik etki yarattı. 1 milyona yakın insan evlerini terk etmek zorunda kaldı, bin 200 kadarı öldü ve çoğu kadın ve çocuk binlerce Lübnanlı yaralandı.
* Çatışmalar Lübnan’ın altyapısını, iskanını ve ekonomisini perişan etti. Çatışmalar sırasında 15 bin apartman ve 140 köprü hasar gördü.
* İsrail tarafına bakıldığında 52’si sivil 170 İsrailli öldü, 600’den fazla insan yaralandı ve Hizbullah füzeleri pek çok bina ve araziye hasar verdi.
* İnsani yardım çalışmalarının hızlanabilmesi için bölgede şu an yaşanan büyük ulaşım zorlukları sona ermeli. Yıkılan yollar ve köprüler yüzünden insani çalışmalar hızlanamıyor. İsrail’in Lübnan’a karşı uyguladığı deniz ve hava ambargosu sona ermeli.
Lübnan askerleri sınırda
Lübnan ordusu ise, yaklaşık 40 yıl sonra ilk kez, dün ülkenin İsrail ile olan sınırına ulaştı. Sınıra gelen askerleri köylüler coşkuyla karşıladı.
Lübnan ordusundan 15 bin askerin, ülkenin güneyinde İsrail sınırı boyunca yerleştirilmesi bekleniyor.
Lübnan ordusunun ulaştığı sınır bölgesi, 70’lerde Filistin gerillalarının, İsrail’in çekildiği 2000’den bu yana da Hizbullah’ın kontrolü altında idi.
İsrail’in Lübnan saldırılarının 34’üncü gününde silahlar susmuştu. Çoğu sivil yaklaşık bin 100 Lübnanlı ve 114’ü asker 154 İsraillinin öldüğü saldırılar, 14 ağustos sabahı Birleşmiş Milletler’in ateşkesi öngören kararının yürürlüğe girmesiyle durdu.