Kemal Geltu adındaki bir Etyopya Ordusu generali orduyu terk ederek Oromo Kurtuluş Cephesi adındaki bir isyancı gruba katıldı. General Kemal Etyopya’nın 18. ordu tümenine komuta ediyordu. Tuğgeneral Kemal Geltu BBC muhabirine yanıdaki yüzün üzerinde askeriyle beraber sınırı geçerek Eritre’ye ulaştığını anlattı. General Etyopya hükümetine karşı savaşacağını çünkü hükümetin anladığı tek dilin şiddet olduğunu söyledi. Kemal, […]
Kemal Geltu adındaki bir Etyopya Ordusu generali orduyu terk ederek Oromo Kurtuluş Cephesi adındaki bir isyancı gruba katıldı. General Kemal Etyopya’nın 18. ordu tümenine komuta ediyordu.
Tuğgeneral Kemal Geltu BBC muhabirine yanıdaki yüzün üzerinde askeriyle beraber sınırı geçerek Eritre’ye ulaştığını anlattı. General Etyopya hükümetine karşı savaşacağını çünkü hükümetin anladığı tek dilin şiddet olduğunu söyledi. Kemal, olaylı seçimi takip eden geçen yıllardaki kargaşayla birlikte barış ümitlerinin yokolduğunu söyledi.
Eritre’nin başkenti Asmara’da konuşan General Kemal askeri sırları Eritre hükümetine vermek gibi bir niyeti olmadığını söylüyor.
Etyopya televizyonuysa General Kemal’in terfi ettirilmek istediğini, bu kabul edilmeyince de “bölücü faaliyetler” ile ilişkiye geçtiğini söylüyor.
Televizyon hazırladığı raporda “Arkadaşlarının, komutanın hükümet karşıtı ve uygunsuz faaliyetlerini düzeltmeye çalıştıklarını fakat onun değişmek istemediğini” söyledi. General ise rapordaki iddiaların “katıksız yalan” olduğunu söylüyor. General “Bizim ilk umudumuz Etyopya’da bir değişim gerçekleştirerek halka barış ve eşitlik sağlamaktı. Fakat geçen yılların deneyimi barış değil savaş oldu. Tüm umutlarımız yıkıldı işte bu benim ayrılma sebebim” dedi.
Görgü tanıkları, General Kemal yanında bir albay ve 150 askeriyle sınırı geçerken ateş açıldığını ve iki askerin hayatını kaybettiğini söylüyor. Bir çevirmen bunun devam edeceğini, başka bölgelerde de bunun gibi çok sayıda asker olduğunu söylüyor.
Başlangıçta ayrılıkçı bir hareket olan Oromo Kurtuluş Cephesi Etyopya’daki Oromo halkına daha fazla hak tanınması için savaştığını söylüyor.
Oromo, Etyopya’daki en büyük etnik grup ve ülke nüfusunun yarısını oluşturuyor.
Başbakan Meles Zenawi yeniden seçildiği Mayıs 2005 seçimlerinin ardından Oromo örgütlerine ve muhalif örgütlere pek çok yasak getirmişti.
Kaynak: BBC News