DİSK/Birleşik Metal İş Sendikası Araştırma Dairesi gelir ve harcama gruplarına göre enflasyon oranlarını açıkladı. * YILLIK ENFLASYON ORTALAMA İÇİN YÜZDE 11,69 OLARAK GERÇEKLEŞİRKEN EN YOKSUL YÜZDE 20 İÇİN YÜZDE 12,53 OLARAK GERÇEKLEŞTİ. * YAZ AYLARINDA GIDA FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞLE BİRAZ OLSUN SOLUK ALMAYA ÇALIŞAN YOKSULLAR, GIDA FİYATLARINDAKİ % 1,41’LİK ARTIŞLA ŞOK OLDU. * TEMMUZ AYI YOKSUL […]
DİSK/Birleşik Metal İş Sendikası Araştırma Dairesi gelir ve harcama gruplarına göre enflasyon oranlarını açıkladı.
* YILLIK ENFLASYON ORTALAMA İÇİN YÜZDE 11,69 OLARAK GERÇEKLEŞİRKEN EN YOKSUL YÜZDE 20 İÇİN YÜZDE 12,53 OLARAK GERÇEKLEŞTİ.
* YAZ AYLARINDA GIDA FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞLE BİRAZ OLSUN SOLUK ALMAYA ÇALIŞAN YOKSULLAR, GIDA FİYATLARINDAKİ % 1,41’LİK ARTIŞLA ŞOK OLDU.
* TEMMUZ AYI YOKSUL İÇİN YIKIM AYI OLDU. YOKSULUN ENFLASYONU YÜZDE 1,05 OLARAK GERÇEKLEŞTİ.
* HEDEFLENEN ENFLASYONA GÖRE YAPILAN ÜCRET ARTIŞLARI ŞİMDİDEN ERİMEYE BAŞLADI. YIL SONU ERİME ORANININ YÜZDE 5 OLMASI BEKLENİYOR
* GELİRİ VE DÜZENLİ İŞİ OLMAYAN YOKSULLAR İSE ENFLASYON ORANINDA YOKSULLAŞMAYA DEVAM EDİYOR
* ENFLASYON HESAPLAMASINDA KULLANILAN HARCAMA GRUBU AĞIRLIKLARI İLE HALKIN TÜKETİM HARCAMALARI ARASINDA UYUMSUZLUK VAR BU DA ENFLASYONU DÜŞÜK GÖSTERİYOR
Türkiye İstatistik Kurumu her ay Tüketici Fiyat Endeksindeki değişimleri kamuoyuna açıklamaktadır. Açıklanan rakamlar Türkiye geneline göre ortalama olarak belirlenmektedir. Buna karşın bilindiği gibi enflasyon oranları yaşanılan il, gelir düzeyi ve gelir getirici faaliyete göre farklılık gösterebilmektedir. Sendikamız farklı gelir grupları ve harcama düzeylerine göre enflasyon verilerinin belirlenmesini bir ihtiyaç olarak değerlendirmektedir. Bu çerçevede gelir gruplarına göre enflasyon oranları, TÜİK 2004 yılı Hanehalkı Tüketim ve Gelir Araştırması harcama kalıpları ile TÜFE verileri esas alınarak, sendikamız araştırma birimi tarafından tespit edilmiş ve kamuoyunun bilgisine sunulmuştur. Şüphesiz resmi olarak açıklanan enflasyon rakamlarının ne kadar gerçeği yansıttığı tartışmalıdır. Sendikamızın yaptığı bu çalışma da söz konusu resmi rakamlar üzerinden hesaplanmıştır. Dolayısıyla araştırmanın gerçekliği TÜİK verilerinin gerçekliği oranındadır.
YOKSUL YİNE ENFLASYONA YENİK
DİSK Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal-İş) Araştırma Dairesi gelir ve harcama gruplarına göre enflasyon oranlarını açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu Tüketici Fiyat Endeksi ve 2004 yılı Hane Halkı Tüketim anketi sonuçları üzerinden yapılan hesaplamaya göre Geçen yılın temmuz ayından bu yana enflasyon en yoksul 20’lik dilim için yüzde 12,53’ü bulurken, en zengin dilim için yüzde 11,79 olarak gerçekleşti.
TÜFE yıl başından bu yana en fakir yüzde 20’lik dilim için yüzde 5,8 olarak gerçekleşirken, en zengin yüzde 20’lik dilim için yüzde 6,24 düzeyine yükseldi. Temmuz ayında ise enflasyon yükü yine yoksulun üzerine yıkıldı. TÜFE bir önceki aya göre en yoksul yüzde 20 için yüzde 1,05 olarak gerçekleşirken, en zengin yüzde 20 için yüzde 1,01 oldu.
GIDA BELİRLEYİCİ OLDU
Araştırmaya göre gelir gruplarına göre enflasyon, en yoksuldan en zengine sırasıyla, bir önceki yılın temmuz ayına göre yüzde 12,53, 12,32, 12,23, 12,11, 11,79 oranında arttı. yaz nedeniyle gıdada beklenen düşüşün gerçekleşmemesi, rahatlama beklentisindeki yoksul için yıkım oldu. Buna göre temmuz ayı için enflasyon bir önceki aya nazaran sırasıyla yüzde 1,05, 1,02, 1,03, 1,01, 1,01 olarak gerçekleşti. Araştırmaya göre yıl başından bu yana oranlar ise sırası ile yüzde 5,8, 5,81, 5,91, 6,03, 6,24 oldu.
ENFLASYON HESAPLAMASINDA HALKIN TÜKETİM TERCİHLERİ DİKKATE ALINMIYOR
Birleşik Metal İş Araştırma Dairesi, araştırmaya yönelik bilgi verirken enflasyon için belirlenen harcama grubu ağırlıklarının, halkın tüketim tercihleri ile uyuşmadığına dikkat çekerek, özellikle konut harcamalarının oranının düşük alınmasının enflasyon verilerini düşük gösterdiğini ifade etti. Enflasyon hesaplanmasında kullanılan ağırlıklarda konut harcamalarının payı yüzde 16,29 iken, 2004 yılı harcama kalıbına göre yüzde 29,1.
GELİR GRUPLARI ARASINDAKİ FARK HARCAMADAN KAYNAKLANIYOR
Yapılan açıklamada, gelir gruplarına göre enflasyon farkının, gelir düzeyine göre tüketim tercihlerindeki değişimden kaynaklandığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi: “2004 yılı Hanehalkı Harcama ve Gelir Anketi sonuçlarına göre en zengin yüzde 20’lik dilimin, en yoksul yüzde 20’ye göre harcamalarının payı eğitimde 6 kat, eğlence, kültür ve ulaşımda 3 kat, lokanta ve oteller için 2 kat daha fazladır. Buna karşın gıda harcamalarında en zengin yüzde 20, en yoksul yüzde 20’nin oransal olarak yüzde 40’ı kadar harcama yapmaktadır. Dolayısıyla gıda ürünlerinde gerçekleşen bir artış en yoksul yüzde 20’nin enflasyonunu daha çok etkilemektedir. Benzer bir biçimde eğitim, eğlence, kültür vb. Hizmetlerin fiyatlarında yaşanan artış en zengin yüzde 20 açısından daha önemli görünmektedir.”
HALKIN GELİRİNE KAYIP OLARAK YANSIYOR
Birleşik Metal İş Sendikası Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, fiyat artışlarındaki azalmanın ücret artışlarını da baskı altında tutuğu bu yüzden emekçiler ve yoksullar açısından enflasyon oranlarındaki düşüşün değil, gerçek ücretlerdeki azalmanın önemli olduğu belirtildi. Reel ücretler gerilerken enflasyondaki düşüşün çalışanlar açısından hiçbir anlamının olmadığının ifade edildiği açıklamada, temmuz ayı enflasyonu ile yıl başında hedeflenen enflasyon arasındaki farkın yüzde 5’lere ulaştığına dikkat çekilerek bu farkın halkın gelirine kayıp olarak yansıyacağı vurgulandı.