Abonesi olan büyük sanayi kuruluşlarından alacaklarını tahsil edemeyen TEDAŞ ve BOTAŞ’ı kurtarmak için yeni formül bulundu. Yeni yasa tasarısına göre genel aydınlatma için konutlardan 2, sanayiciden ise 5 YTL alınacak. Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin( EÜAŞ), Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketine (BOTAŞ) olan borcunun asıl kaynağının, Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin (TEDAŞ) alacaklarını tahsil […]
Abonesi olan büyük sanayi kuruluşlarından alacaklarını tahsil edemeyen TEDAŞ ve BOTAŞ’ı kurtarmak için yeni formül bulundu. Yeni yasa tasarısına göre genel aydınlatma için konutlardan 2, sanayiciden ise 5 YTL alınacak.
Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin( EÜAŞ), Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketine (BOTAŞ) olan borcunun asıl kaynağının, Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin (TEDAŞ) alacaklarını tahsil edememesi olduğubelirtiliyor. TEDAŞ’ın dağıttığı elektrik karşısında alacağını tahsil edememesi Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi’nden (TETAŞ) aldığı elektriğin parasını ödeyememesine neden oluyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, TEDAŞ’ın alacaklarının önemli bir bölümünün genel aydınlatmadan kaynaklanan belediye borcu olduğunu belirtirken, bu sorunun çözümü için Meclis açılır açılmaz Ekim ayında TEDAŞ’ın bu yöndeki alacaklarının tahsiline ilişkin bir yasal düzenleme çalışması içinde bulunduklarını bildirdiler.
YENİ YASA GELİYOR
Enerji KİT’leri arasında meydana gelen zincirleme borç BOTAŞ’ta patlıyor. EÜAŞ, BOTAŞ’tan aldığı doğalgazdan elektrik üretiyor ve ürettiği elektriği TETAŞ’a satıyor, TETAŞ ise bu elektriği TEDAŞ’a satıyor. TEDAŞ alacaklarını tahsil edemediği zaman TETAŞ’a, TETAŞ, EÜAŞ’ye,EÜAŞ de BOTAŞ’a olan borcunun ya bir kısmını ödeyebiliyor veya hiç ödeme yapamıyor. Problemin çözümünün TEDAŞ’ta olduğunu vurgulayan Enerji Bakanlığı yetkilileri, Meclis açılır açılmaz ekim ayında, TEDAŞ’ın belediye ve genel aydınlatmadan kaynaklanan alacaklarının tahsil edilebilmesi için bir yasal düzenleme çalışması içinde bulunduklarını bildirdiler. Yetkililer, konut abonelerinden 2 YTL, sanayi abonelerinden ise 5 YTL genel aydınlatma parasının alınmasının ilk çözüm yöntemi olduğunu belirtiyor. Bir diğer çözüm yöntemi ise belediye tüketim vergisinin TEDAŞ’ta kalması. Halen elektrik enerjisi faturaları düzenlenirken sanayi abonelerine yüzde 1, diğer abonelere yüzde 5 oranında Belediye Tüketim Vergisi alıyor. Eğer gerekli yasal düzenleme yapılmazsa tüm bunların Hazineye görev zararı olarak yazılması da son çare olarak bakanlığın önünde duruyor.
Kaynak: Sabah Gazetesi