Ankara Bu yıl Ankara’da son yılların en kitlesel 2 Temmuz Sivas Şehitlerini Anma mitingi gerçekleşti. 5 binden fazla kişinin katıldığı mitingde özellikle devrimci grupların kortejlerinin kalabalık ve coşkulu olduğu gözlendi. Faşist saldırıların ve provokasyonların yoğun yaşandığı bir dönemin ardından, bu yıl Sivas Şehitlerini anma etkinlikleri 70’den fazla kurumun katılımıyla “Emperyalizme, Faşizme, Gericiliğe Karşı, Bağımsızlık, Emek, […]
Ankara
Bu yıl Ankara’da son yılların en kitlesel 2 Temmuz Sivas Şehitlerini Anma mitingi gerçekleşti. 5 binden fazla kişinin katıldığı mitingde özellikle devrimci grupların kortejlerinin kalabalık ve coşkulu olduğu gözlendi.
Faşist saldırıların ve provokasyonların yoğun yaşandığı bir dönemin ardından, bu yıl Sivas Şehitlerini anma etkinlikleri 70’den fazla kurumun katılımıyla “Emperyalizme, Faşizme, Gericiliğe Karşı, Bağımsızlık, Emek, Demokrasi, Barış, İnsan Hakları, Laiklik Ve Özgürlükler İçin Mücadele Haftası” adıyla düzenlenen bir haftalık anma programı kapsamında gerçekleşti.
27 Haziran’da yapılan basın açıklamasıyla başlayan anma etkinlikleri çeşitli söyleşiler ve anma programlarıyla devam etti. Yine aynı program kapsamında her yıl olduğu gibi bu yılda 2 Temmuz tarihinde Sivas şehitlerini anmak, katliamı unutturmamak için bir miting düzenlendi.
ABD emperyalizminin bölgede yeni saldırılar planladığı; faşist provokasyonlar ve linç girişimlerinin gündemde olduğu; AKP gericiliğinin siyasetten günlük yaşama kadar kendini her alanda hissettirdiği bir dönemde gerçekleşen 2 Temmuz 2006 mitinginde eylem alanına emperyalizme, faşizme ve gericiliğe karşı mücadele şiarı damgasını vurdu.
Ankara’da son yıllarda gerçekleşen en kalabalık 2 Temmuz mitingine 5 binden fazla kişi katıldı. Saat 16.30’da Toros Sokak’ta toplanmaya başlayan katılımcılar 17.00 itibariyle miting alanı olan Abdi İpekçi Parkı’na doğru yürüyüşe geçti. Yol boyunca “Sivas’ın Hesabını Soracağız, Sivas Şehitleri Ölümsüzdür, Kahrolsun Amerikan Emperyalizmi, Faşizme Karşı Omuz Omuza” sloganları atıldı.
Tüm kortejlerin alana girmesinin ardından katılımcı kurumlar adına konuşmalar yapılarak miting başladı. Yapılan konuşmaların ardından kısa bir konserle miting sona erdi.
İstanbul
İstanbul’daki miting öncesi Zincirlikuyu Mezarlığı’nda Asım Bezirci’nin ve Karacaahmet Mezarlığı’nda Nesimi Çimen’in mezarlarında bir anma programı gerçekleştirildi.
Kadıköy mitingi için Numune Hastanesi ve Haydarpaşa Garı önünden, iki koldan yürüyüşe geçildi.
Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, yöre dernekleri, Halkevleri, HÖC, ESP, TKP, DTP, BDSP, SODAP, DHP, Partizan, HKP, EMEP, KESK, TMMOB, Limter-İş ve Tuzla Deri-İş dahil bir çok kitle örgütü ve siyasi partinin katıldığı mitingde gericiliğe, devlet destekli katliamlara öfke vardı. Aşırı sıcağa rağmen PSAKD ve yöre dernemleri başta olmak üzere her örgütün kitlesel katılım gösterdiği mitinge yaklaşık 8 bin kişi katıldı.
Kocaeli
Sivas’ta madımak Otel’inin yakılmasının üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen aydınlar o gönü unutmadılar ve dün Belediye İş Hanı Önünden, İnsan Hakları Parkına yürüyerek Madımak Otel’inde yanan 37 aydını anmak için basın açıklaması yaptılar.
Çorum’u Maraş’ı, Sivas’ı unutmayacağız
İnsan Hakları Parkı’nda basın açıklamasından önce Hacı Bektaş Veli Derneği Başkanı Ali Buğdaycı kısa bir konuşma yaptı. Buğdaycı, Sivas’ta yakılan 37 aydının suçlarının aydın olmaları ve ülkelerini sevmeleri olarak nitelendirdi. Sivas’ta yapılan saldırının benzeri bir çok saldırının olduğunu ve bunların alevi toplumuna yönelik olduğunu söyledi. Buğdaycı, “Bu saldırıların ortak yanları çok. Hepsi Cuma günü yapılmış. Hepsinde saldırı nedeni olarak camilerin bombalanması ya da camilere saldırıldı provokasyonu yapılmıştır. Saldırılar Cuma namazı çıkışında gerçekleşmektedir. Biz aydın, devrimci, demokrat insanlar olarak, Maraş’ı, Çorum’u, Sivas’ı unutmayacağız” dedi.
Katledenlere gereken ceza verilmedi
Daha sonra İHD sekreteri Pınar Tuzcu basın açıklamasını okudu. Tuzcu, Sivas saldırılarının üzerinden on üç yıl geçmesine rağmen bu olayı yaratanlara gereken cezaların verilmediği ve verilen ufak tefek cezalarında olayı örtbas etmek için verildiğini ifade etti. Sivas katliamını yapanların hala cezalandırılmaması yeni katliamlarının yapılması için zemin hazırladığını, devletin insanların inanç, mezhep ve düşüncelerinden dolayı diri diri yakılmasına seyirci kaldığını belirtti.
Tuzcu yeni çıkan Terörle Mücadele Yasasına değinerek, “Biz TBMM ‘inde kurulan o komisyonların hiçbir çözüm bulmayacaklarını biliyoruz ve Sivas katliamında yakılan insanların haklarını savunanlara karşı yeni yasalar çıkartıyorlar. Çıkartılan terörle mücadele yasası, daha önce yasa ile güvence altına alınan özgürlük ve demokrasi haklarımızı elimizden alacaklar. Bu yasa ile yeni Çorumlara, Maraşlara, Sivaslara zemin hazırlanmaktadır” dedi.
Tuzcu, günümüzde yaşananlar karşısında durabilmek için yapılması gereken geçmişte yaşananları unutmamak ve bu tür olayların yaşanmaması için sonuna kadar mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.
Anmanın sonunda Grup Kıvılcım küçük bir dinleti verdi. Dinletide seslendirilen Sivas türkülerine anmaya katılanlar eşlik etti.
Anmaya, Hacı Bektaş Veli Derneği, Sivaslılar Dernekleri, KESK Şubeler Platformu, Dev Sağlık-İş, Belediye İş 2 Nolu Şube, İHD, Halkevleri, HÖC, ESP, TKP ve EMEP katıldı.
İzmir
İzmir’de Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu, sendikalar, çeşitli yöre dernekleri, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütlerinin katıldığı miting saat 15:00’da Bornova Stadyum’dan başladı.
Yürüyüş sırasında ‘Dün Maraş’ta Bugün Sivas’ta Tek Yol Faşizme Karşı Savaş’ta,Faşizme Karşı Omuz Omuza, Faşizme Ölüm Tek Yol Devrim” sloganları atıldı.
Yürüyüş Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda son buldu ve tüm kortejlerin alana girmesiyle miting başladı. Sivas’ta katledilenlerin ve devrimci mücadelede yitirilenlerin anısına saygı duruşu ardından devrim andı okundu.
Miting alanına girişte kolluk güçlerinin yoğunluğu dikkat çekiciydi. Alana bildiri bile alınmasını engellemeye çalışarak provoke etmekten kaçınmadılar. Polisin Halkevleri üyesi üç kişiyi üzerlerinde bildiri bulunmasını gerekçe göstererek arama noktasında engllemeye çalışması üzerine küçük çapta bir arbede yaşandı.
Miting Alevi Bektaşi Derneği semah ekibinin gösterileriyle son buldu.
Hopa
2 Temmuz Sivas Katlıamı’nı lanetlemek ve ölenleri anmak için Hopa’da Halkevleri tarafından bir eylem yapıldı.
Hopa Halkevi önünden flamalar ve dövizleri ile yürüyüşe geçen halkevciler yürüyüş boyunca “Dün Maraş’ta Bugün Sivas’ta Çözüm Faşizme Karşı Savaşta”, “Faşizme Ölüm Tek Yol Devrim”, “Sivas’ın Hesabı Sorulacak” sloganlarını haykırdılar.
Teksas caddesi üzerinde bulunan gerici Fethullah Gülen’in Zafer Fen Dersanesi önünde bir basın açıklaması yapıldı.
Basın açıklamasının ardından Cumhuriyet Meydanı’na sloganlarla yürünerek eylem bitirildi.
Dersim
Demokrasi Platformu ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği eylemle 2 Temmuz Sivas Katliamı lanetlendi ve ölenler anıldı.
HÖC, ESP, DTP, EMEP, DHP, HKM, KESK ve DİSK’in oluşturduğu Demokrasi Platformu üyeleri Sanat Sokağı’nda bir araya geldi. Demokrasi Platformu üyeleri Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları ile “Sivas Katliamı’nı unutmayalım, hesap soralım” yazılı pankart açtı. Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil de açılamaya destek verdi.
“Sivas, Aziz Nesin; Aziz Nesin, Sivas”
2 Temmuz 1993 günü Sivas’ta Madımak Oteli’nde aydınlarımızın yakılarak katledildiği ‘Sivas Katliamı’nın 13.
yıldönümünde Nazım Hikmet Kültür Merkezi (NHKM) ve Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) birlikte düzenledikleri etkinlikte kamuoyunu, bilinçli ve duyarlı mücadelelerine ortak olmaya çağırdı.
Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Sivas, Aziz Nesin Aziz Nesin, Sivas” başlıklı etkinlikte katliama tanık olanlara ve kaybettiğimiz sanatçı ve yazarların eserlerinden örneklere yer verildi.
Etkinlikte TYS başkanı Enver Ercan, TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan ve Nesin Vakfı Başkanı Ali Nesin birer konuşma yaptılar. Enver Ercan konuşmasında, Türkiye’nin aydınlık geleceği üzerinde oynanan oyunlara karşı verilen mücadeleye destek olanlara teşekkür etti. Kemal Okuyan ise, Türkiye kapitalizminin dinci gericiliği nasıl palazlandırdığı ve ilericilerin üzerine saldığı hakkında, Sivas Katliamı’nın en acı örnek olduğunu belirtti. O günden bugüne Türkiye solcusunun dinci gericilikle mücadeleden vazgeçtiğini, gericileşmeyi kabullendiğini ve hatta demokrasi kılıfı altında gericiliğe yer açtığını anlatan Okuyan, solun toplumla birlikte belleğini kaybettiğini ve yobazlarla mücadeleyi unuttuğunu söyledi. 13 yılda Türkiye’de ve dünyada çok şeyin değiştiğine, İslamcı bir partinin hükümet olduğuna, buna rağmen hala gericilikle mücadelenin önemli olmadığını iddia edenlerin bulunduğuna değinen Okuyan, bunun büyük bir yanılgı olduğunu belirtti ve solun bu toprakları aydınlatma mücadelesine katkı koymak zorunda olduğunu vurguladı.
Nesin Vakfı’ndan protesto
Ali Nesin konuşmasına “Aziz Nesin Sivas’ta ölmedi, ama öldü de” diyerek başladı. Babasının önce katliamdan sorumlu tutulduğunu, geniş halk kitleleri tarafından ise kahraman ilan edildiğini, ama asıl önemli olanın bu mücadeleyi hep birlikte yürütmek olduğunu söyledi.
İzmir Alaçatı Belediyesi ile Nesin Vakfının her yıl ortak bir şenlik düzenleme kararı aldığını ve şenliğin 5-7 Temmuz arasında planlandığını söyleyen Nesin ne yazık ki Belediye’nin turizm sezonunu bahane ederek, etkinlik programında yer alan bazı sanatçıların programdan çıkarılmasını istediğini belirtti. Nesin bu nedenle şenliği protesto ettiklerini ve Alaçatı’ya gitmeyeceklerini duyurdu.
Etkinliğe Eylül Duru, Yeninur Ada, Renan Bilek, Ufuk Karakoç ve Vedat Sakman şarkı ve türküleriyle destek oldular. Adnan Özyalçıner, Berrin Taş, Sadık Albayrak, Cengiz Gündoğdu, Sennur Sezer, Turgay Fişekçi’nin tanıklıkları ve şiirleriyle katıldıkları programda Sivas’ta katledilen Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok da, aydın olmak ile meselesi olan babasının gericilik üzerine 93 yılında yazdığı bir yazıdan alıntı yaptı. Aynı sözlerin bugün de söylenebileceğini belirten Altıok; “Ben 13 yıl önce bir ortaçağ karanlığında babamı kaybettim” diyerek sözlerini tamamladı.
Etkinlikte ayrıca TYS 2. Başkanı Mustafa Köz ve Divriği Kültür Derneği Başkanı Rıza Gürünlü de birer konuşma yaptılar.
Oyuncu Erdem Akakçe, Özlem Turhal, ve Tiyatro Simurg’un şiirli gösterileriyle devam eden etkinlikte Değişim Oyuncuları da Sivas isimli küçük bir gösteri sundular. Aziz Nesin’in “Ah Biz Eşekler” adlı öyküsünden yola çıkarak bir meddah gösterisi sunan sanatçı Metin Coşkun, öyküden herkesin çıkarması gereken dersler olduğunu söyledi.
Katliamın tüm belgelerinin elinde olduğunu söyleyen ve bugüne kadar hiç kimsenin bir belgesel çekmediğinden yakınan dava avukatı Ali Yaşar’a NHKM Yönetim Kurulu (YK) destek verdi. NHKM YK üyesi Tunç Tatoğlu tüm duyarlı sanatçılar adına Sivas Katliamı belgeselinin NHKM tarafından gerçekleştirileceği sözünü verdi.
Etkinlik, Sinegöz Film Atölyesi’nin “Akıntıya Karşı… Aziz Nesin” belgesel film gösterimiyle sona erdi.