Hükümet, 2001 yılında Anayasa’da yapılan değişikliği yıllar sonra Sendikalar Yasası’na uyarlamaya karar verdi. Hazırlanan bir tasarı ile işçi sendikaları ve konfederasyonlarınde yönetici olabilmek için aranan 10 yıl çalışmış olma koşulu kaldırılıyor. Bu madde nedeniyle DİSK üyesi Gıda-İş Sendikası hakkında kapatılma kararı verilmesi, konuyu yeniden tartışmalı hale getirmişti. Yapılması düşünülen değişiklikle 2821 sayılı Yasa, 2001 yılında […]
Hükümet, 2001 yılında Anayasa’da yapılan değişikliği yıllar sonra Sendikalar Yasası’na uyarlamaya karar verdi.
Hazırlanan bir tasarı ile işçi sendikaları ve konfederasyonlarınde yönetici olabilmek için aranan 10 yıl çalışmış olma koşulu kaldırılıyor.
Bu madde nedeniyle DİSK üyesi Gıda-İş Sendikası hakkında kapatılma kararı verilmesi, konuyu yeniden tartışmalı hale getirmişti.
Yapılması düşünülen değişiklikle 2821 sayılı Yasa, 2001 yılında Anayasa’nın 51. Maddesi ile uyumlu hale getirilecek. Bu düzenleme aynı zamanda Yasa’nın en azından bu madde yönünden Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’nün 87 sayılı sözleşmesi yönünden eksikliğini gidermiş olacak.
Hazırlanan tasarı ile sendika ve konfederasyonların zorunlu organlarına seçilebilmek için aranan koşullar kuruculuk için yeterli koşullarla aynı olacak.
Bu koşullar ise Sendikalar Yasası’nın 5. Maddesinde şu şekilde tanımlanıyor;
“Türk vatandaşı, medeni hakları kullanmaya ehil ve sendikaların kurulacağı işkolunda fiilen çalışır olmak. Kamu hizmetlerinden mahrum edilmemiş bulunmak. Türkçe okuryazar olmak. Zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, dolandırıcılık, hırsızlık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar ile istimal ve istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık suçlarından biriyle veya herhangi bir suçtan dolayı ağır hapis veya taksirli suçlar hariç toplam bir yıl veya daha fazla hapis cezasına hüküm giymemiş bulunmak. Türk Ceza Kanunu’nun ikinci kitabının birinci babında yazılı suçlardan veya bu suçların işlenmesini aleni olarak tahrik etme suçlarından veya Türk Ceza Kanunu’nun 312. maddesinin ikinci fıkrasında yazılı halkı sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığı gözeterek kin veya düşmanlığa açıkça tahrik etme suçlarından veya Türk Ceza Kanunu’nun 536. maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarında yazılı eylemlerle aynı kanunun 537. maddesinin birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralarında yazılı eylemleri siyasi ve ideolojik amaçlarla işlemekten mahkum olmamak şarttır. İşveren sendikasının kurucusunun tüzelkişi olması halinde tüzelkişiyi temsil eden gerçek kişide de işkolunda fiilen çalışma şartı hariç yukarıdaki bütün
şartlar aranır”