DİSK/ DEV SAĞLIK-İŞ’e üye olan Çukurova Üniversitesi Balcalı hastanesi çalışanları 8 aydır Adana SES şubesiyle beraber hak arama mücadelesi yürütüyor. Yürütülen hak arama mücadelesine rektörlüğün başta olumlu yaklaşımı son süreçte tersine dönmüş durumda. Sendika yöneticilerinin verdiği demece göre 4 mayıs günü rektörlükle yapılan görüşme sonunda işçilerin ücretlerinde iyileştirme ve yılbaşıyla beraber taşeron firmanın (TUĞÇE TEMİZLİK) […]
DİSK/ DEV SAĞLIK-İŞ’e üye olan Çukurova Üniversitesi Balcalı hastanesi çalışanları 8 aydır Adana SES şubesiyle beraber hak arama mücadelesi yürütüyor.
Yürütülen hak arama mücadelesine rektörlüğün başta olumlu yaklaşımı son süreçte tersine dönmüş durumda.
Sendika yöneticilerinin verdiği demece göre 4 mayıs günü rektörlükle yapılan görüşme sonunda işçilerin ücretlerinde iyileştirme ve yılbaşıyla beraber taşeron firmanın (TUĞÇE TEMİZLİK) kalkması üzerine yapılan mutabakat rektörlük tarafından bozulmuş ve bununla kalmayıp sendikal çalışmanın önüne geçilmek istenmiştir.
4 mayıs günü rektörlükle yapılan görüşmede sendika avukatları ve rektörlüğün avukat- hukuk danışmanlarının ortak çalışma grubu oluşturmasına, işçilerin sosyal-ekonomik ve kültürel ihtiyaçlarının karşılanacağı taslak çalışmasına karar verilmişti. Hazırlık komitesi oluşturulacak taslağın 29 Mayısta rektörlükle beraber ortaklaştırılması için söz kesilmişti. Sendikanın gerekli hazırlıkları yapıp rektörlüğe taslak sunmasına rağmen,daha önce kararlaştırılan tarihte görüşme yapılamamıştır.
Rektörlükle daha sonra sendika yönetiminin her türlü girişimleri başarısızlıkla sonuçlanmış, son olarak ta üniversite yönetimiyle hastanedeki yetkili kamu çalışanları sendikası olan SES ile yapılan KİK (kurum idare kurulu) görüşmesinde gündeme gelen iki talepte yönetim tarafından kabul edilmedi. Bunlar taşeron çalışanların ücretlerinde iyileştirme yapılması ve kamu çalışanlarının döner sermaye paylarında düzenleme yapılmasıydı. Daha sonra ortak örgütlenme fikri etrafında birlikte mücadele eden SES ve DEV SAĞLIK – İş sendikaları uyarı eylemlerine başlama kararı aldı. Bu karar uyarınca 27 Haziran 2006 da başlayan üç günlük iş bırakma ve 4. günde cumhurbaşkanlığıyla YÖK başkanlığına hastanede yaşanan adaletsizliği anlatan mektup gönderme eylemleri yapıldı.
Uyarı eylemlerinin başlamasıyla beraber rektörlüğün işçiler üzerindeki baskıları arttı.
Sendika üyelerinin afiş – el ilanı gibi bilgilendirme amacı güden çalışmaları rektörlük tarafından yasa dışı olduğu iddia edilerek ortam terörize edilmek istenmiş, taşeron firmada işçiler üzerinde baskı oluşturmak için o güne kadar hiç yapmadığı toplantıları “hastane işleyişi” adı altında yaparak sendikal faaliyette bulunan işçiler üzerinde baskı kurmak istemiştir.
Sendikanın anayasal hak olan basın açıklamalarını işçilere “siyasi rant için düzenlenen provakatif eylem” olduğunu söyleyen rektörlükte amacına ulaşamayınca tüm hastane çalışanlarını bir araya getiren toplantılar düzenlemeye başladı. Yapılan toplantıda işçilerin sendikaya üye olmalarına karşı olmadığını ama Tuğçe isimli temizlik firmasının çalışanları oldukları için büro sendikasına üye olabileceklerini, sağlık iş kolunda örgütlenemeyeceklerini söylemiş, Dev Sağlık – İş’in de yetkili sendika olmadığı için yapılan görüşmenin sohbet amacından ileri olmadığını belirtmiştir Bunun üzerine toplantıda olan Dev Sağlık – İş Çukurova Bölge Şube başkanı Mustafa Hotlar söz alıp rektörlüğün yanlış beyanda bulunarak işçileri kandırdığını söylemişti. 2005 Mayıs ayında ILO sözleşmesi ile kabul edilen “Taşeronda sağlık işçisi çalıştırılamaz” kanunu hatırlatarak sözlerine başlayan Hotlar “bizler sağlık işçileriyiz bundan kaynaklı sendika tercihimiz isabetlidir., burada asıl yasaları çiğneyen rektörlükten başkası değildir. Anayasal hakkımız olan örgütlenmenin önüne geçmek, yürüttüğümüz çalışmaları yasa dışı olduğunu söyleyerek işçilerin gözlerini korkutmak yasa dışıdır. Sendika yönetimimiz ve ortak çalışma yürüttüğümüz SES’le beraber rektörlükle yaptığımız görüşme sadece sohbet niteliğinde olmamıştır. İşçilerin ücretlerinde iyileştirme ve taşeron firmanın yılbaşına kadar çıkarılması üzerine mutabakat sağlamıştık. Rektörlüğün verdiği sözü de polikliniklerde bekleyen arkadaşlarımıza görüşmede olan Başhekim Yardımcısı ilan etmiştir.Bunun üzerine sinirlerine hakim olamayan rektör “yalan söylüyorsun seninle konuşmuyorum derhal burayı terk et” diyerek refleks göstermişti İşçilerde rektörlüğün tavrını protesto ederek toplu halde salonu terk etmişlerdi.
Sendika yöneticileri rektörlüğün bu tavrı üzerine SES yöneticileriyle beraber toplanarak aktif eylem sürecinin startına karar verdi. İlk eylem olarak ta KESK’in Türkiye çapında örgütlediği “ek zam talepli” 14 temmuz tarihinde karar kılındı.
14 temmuz 2006 günü Ç.Ü. Balcalı hastanesinde DİSK, KESK, SES,BASIN İŞ ve DEV SAĞLIK – İŞ genel başkanlarının da olduğu eylem polikliniklerin önünde başladı. Saat 11’de başlayan eyleme çok sayıda hasta yakını da destek verdi. “rektör söz verdin sözünü tut” , “direne direne kazanacağız”, ” örgütlenme hakkımız engellenemez” sloganlarının atıldığı eylemde SES Adana Şube başkanı Mehmet Antmen basını bilgilendiren bir açıklama yaptı. Açıklamasında rektörlüğün keyfi uygulamasına değinen Antmen, ” Balcalı Hastanesi çalışanları olarak 8 aydır sendikalarımız Dev Sağlık İş ve SES ile hak rama mücadelesi yürütüyoruz. Bu süreçte Üniversite yönetimimiz,çeşitli görüşmelerde bizlere verdiği sözleri nedenini anlayamadığımız bir biçimde tutmadı. Ağır yaşam koşulları altında bulunan bizler verilen sözlerin tutulmasını isteyince de sendikamız SES ve DEV SAĞLIK İŞ suçlanmaya başlandı” diyerek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bizler bu hastanede üretilen sağlık hizmetinin değişik parçalarında yer alan sağlık çalışanlarıyız.Sağlık hizmeti,muayenesinden ameliyatına, servisteki hasta bakımından enjeksiyonuna,röntgeninden arşivine kadar bir ekip hizmetidir. Bu görevleri yapan bizleri sözleşmeli, taşeron, kadrolu, maliye vizeli, 4B, 4C diye ayırmaya çalışanlara karşı örgütlenmeyi savunmak ve bunun için mücadele etmek biz sağlık emekçilerinin en doğal hakkıdır. Rektörlük bir süredir bildiriler ve toplantılar yaparak sendikalarımıza karşı yürüttüğü yanlış bilgilerle dolu kampanyanın asıl amacı bizce açıktır: Çalışanlar arasında kafa karışıklığı ve huzursuzluk yaratmak ve yaklaşık 8 aydır yürüttüğümüz mücadelemizi bölmek,güçsüz bırakmaktır.” Antmen açıklamasını sendikal örgütlenmenin bir hak olduğunu, bugüne kadar haklarını kullandıklarını ve bundan sonra da kullanmaktan çekinmeyeceklerini belirterek sonlandırdı.
Açıklamanın ardından yaklaşık 300 kişi rektörlüğe doğru yürüyüşe geçti. Rektörlük önüne gelindiğinde işçiler Çevik kuvvet ekiplerince binanın 200 metre ilerisine konulan bariyerlerle ve çok sayıda polisle karşılaştı. Basın İş genel başkanı Kamil Kartal rektörlüğün ve polisin bu tutumunu sert bir şekilde eleştirerek, iş barışı isteyenlere, çalışma koşullarının iyileştirilmesini isteyenlere, eşit işe eşit ücret isteyenlere bu tutumun sergilenmesi kabul edilir bir şey değildir,dedi. Rektörlük önünde işçilere hitaben konuşan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, SES Genel Başkanı Köksal Aydın, DEV SAĞLIK – İŞ Genel Başkanı Doğan Halis ve BASIN İŞ Genel Başkanı Kamil Kartal ortak örgütlenmenin önemine değinerek Türkiye için örnek bir model oluşturan Balcalı direnişine tüm güçleriyle destek vermeye devam edeceklerini söylediler.
Eylem KESK,DİSK,SES,DEV SAĞLIK İŞ ve HALKEVLERİ’nin gösterdikleri katılım için teşekkür edilerek sonlandırıldı.
EYLEME DESTEK VEREN KURUMLAR:
DİSK GENEL BAŞKANI
KESK GENEL BAŞKANI
SES GENEL BAŞKANI
DEV SAĞLIK İŞ GENEL BAŞKANI
DİSK BÖLGE BAŞKANI
DİSK/TEKSTİL – BOSSA ŞUBESİ
ADANA TABİP ODASI
SES MERSİN ŞUBE
SES ADANA ŞUBE
BES ADANA ŞUBE
ESM ADANA ŞUBE
HABER SEN ADANA ŞUBE
TÜM BEL SEN ADANA ŞUBE
BTS ADANA ŞUBE
TARIM ORKAM SEN ADANA ŞUBE
EMEKLİ SEN ADAN ŞUBE
HALKEVLERİ
ÇHD ADANA ŞUBE
ÖĞRETİM ELEMANLARI DERNEĞİ