Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın teftişleri sonunda yine akıl almaz rakamlar çıktı. 1024 işyerinde tam 12 bin 60 eksik tespit edilirken, solvent maddesinin kullanıldığı işyerlerinde havalandırmanın yetersiz olması nedeniyle işçilerin sinir felci geçirdiği belirlendi. Yangın riskinin olduğu işyerlerinde ise yangına karşı eğitim bir yana, yangın söndürme cihazı bile yok. Bu koşullarda işçilerin ölmeden çalışması bir […]
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın teftişleri sonunda yine akıl almaz rakamlar çıktı. 1024 işyerinde tam 12 bin 60 eksik tespit edilirken, solvent maddesinin kullanıldığı işyerlerinde havalandırmanın yetersiz olması nedeniyle işçilerin sinir felci geçirdiği belirlendi.
Yangın riskinin olduğu işyerlerinde ise yangına karşı eğitim bir yana, yangın söndürme cihazı bile yok. Bu koşullarda işçilerin ölmeden çalışması bir mucize. Bakanlık ise bunca eksiğe ve yetersizliğe karşın sadece 8 patrona idari para cezası vermekle yetindi.
İş Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişleri, Ayakkabı, Saya, Saraciye ve Deri Konfeksiyon Üretimi Yapılan İş Yerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Teftiş Projesi kapsamında, 23 ilde, 942’si ayakkabı, 67’si saraciye, 15’i deri konfeksiyonu sektöründe olmak üzere bin 24 işyerinde denetim yaptı. Sektörde çalışanların yüzde 15’nin sanayileşmiş, yüzde 85’inin ise sanayileşmemiş işletmelerde çalıştığı kaydedildi.
Sektörde imalatçı konumunda bulunan işyerlerinin üretim şekilleri ve kapasiteleri bakımından farklılıklar göstermesine karşın, iş sağlığı ve güvenliği yönünden ortak sorunlara sahip olduklarına dikkat çekilen raporda, üretimde kullanılan kimyasallardan kaynaklanan yangın ve meslek hastalığı risklerinin özel önem arz ettiği vurgulandı.
12 bin 60 eksik
Teftiş raporuna göre, toplam 14 bin 105 kişinin istihdam edildiği işyerlerinde, 91 genç, 9 da çocuk işçi çalıştırıldığı tespit edildi. İşyerlerinde, yaralanmayla sonuçlanan ve 183 kayıp iş gününe yol açan 21 iş kazası ve 18 meslek hastalığı vakası belirlendi.
İşyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği yönünden 62 başlık altında toplanan 12 bin 60 eksiğe rastlandı. Tespitlerde, işyerlerinin yarısından fazlasına karşılık gelen 592’sinde, işçilere yangın tehlikelerine karşı eğitim verilmediği ortaya çıktı.
Öte yandan, işyerlerinden 359’unda “uygun nitelikte ve yeterli sayıda seyyar yangın söndürme cihazı bulunmadığı”, 333’ünde “yangınla mücadele tatbikatı yapılmadığı”, 248’inde “acil çıkış kapılarının olmadığı, uygun olmadığı ya da işaretlenmediği” belirlendi.
Oysa, bu işyerlerinde, kullanılan kolay alevlenebilir nitelikteki solvent bazlı yapıştırıcı ve boya malzemeleri nedeniyle yüksek yangın tehlikesi bulunuyor.
Meslek hastalığı çok hastane yok!
Tespitlere göre, işyerlerinin yaklaşık 4’te 3’üne karşılık gelen 776’sında, yapıştırıcı kullanılan bölümlerde lokal havalandırma sistemi bulunmuyor. Yine 269 işyerinde genel havalandırma sistemi yer almıyor. Bunların bir sonucu olarak işçilerden 17’sinde yapıştırıcı madde solumaktan kaynaklı sinir felci vakasına rastlandı. Meslek hastalığı sayısının çeşitli nedenlerle tespit edilenden fazla olabileceğine yer verilen raporda, kimyasal yapıştırıcılardan kaynaklanan hastalıkların tespiti ve tedavisi için uygun nitelikte ve yeterli sayıda sağlık kuruluşu bulunmadığı kaydedildi.
Teftişler sonunda, bin 16 işyerinde tespit edilen noksanlıkların giderilmesi için süre tanınırken, 8 işverene iş sağlığı ve güvenliği konusundaki olumsuz yaklaşımları nedeniyle idari para cezası verildi.
HER YANI EKSİK
Teftiş raporuna göre, işyerlerinde rastlanan diğer bazı eksiklikler ve karşılaşılan işyeri sayısı şöyle:
Risk değerlendirmesi yapılmamış (589)
Ağır ve tehlikeli işlerde çalışanların işe giriş sağlık muayeneleri yatırılmamış (809)
İşçilerin organik çözücüler yönünden laboratuvar muayeneleri yaptırılmamış (644)
Kimyasallar ayrı bir bölümde depolanmıyor (128)
Üretim bölümünde günlük kullanım miktarından fazla kimyasal bulunuyor (125)
İşçilere iş elbisesi verilmemiş (335)
Yapıştırıcı kullanılan bölümlerde çalışanlara uygun kişisel koruyucu donanım verilmemiş (229)
İşçilere iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmemiş (541)
Kaynak: Evrensel Gazetesi